U mnie Wierzba iwa dopiero "startuje" a ty takie zdjęcia pokazujesz Motylki fruwają, jakieś rusalki wierzbowce i cytrynki{tych mało}ale jak pogoda będzie taka jaka jest do tej pory to cieńko widże te ich loty.
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Im cieplej się robi, tym więcej motyli się pokazuje.
Pierwszym motylem jakiego widziałem był cytrynek,
a dzisiaj miałem okazję zobaczyć pawika, pokrzywnika i kratnika...
...a zapomniałbym o bielinkach
Dzisiaj zaobserwowałem niedaleko przystanku Lailiki PKP (GMINA RAJCZA - POWIAT ŻYWIECKI) Rusałkę żałobnik (Nymphalis antiopia), która leciała za Żukiem leśnym (Geotrupes stercorosus) w odległości nawet kilku centymetrów. Może przyciągneły jej uwagę lśniące pokrywy tego chrząszcza. Nigdy wcześniej nie widziałem żeby motyl uganiał się za innym owadem.
Dzisiaj obserwowałem w dolinie Łabuńki koło Zamościa czerwończyka fioletka Lycaena helle . Jest to nowy gatunek z zał. II DS w ostoi siedliskowej "Dolina górnej Łabuńki".
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum