Amikosik, ten na zdjęciu u góry to rusałka wierzbowiec (Nymphalis polychloros);
jeszcze co do innych obserwacji, jakoby widzielicie bielinki - to z cał? pewnoci? były to samiczki cytrynka, które s? biało-zielone i w locie wygl?daj? jak bielinki (mam tu na myli motyle z rodzaju Pieris),
bielinki pojawi? się najwczeniej za jaki tydzień - dwa najwczeniej, może póĽniej (wiosna w tym roku jest opóĽniona dodatkowo);
to samo się tyczy postu jakoby z obserwacj? rusałki kratnika - zdecydowanie za wczenie, dopiero będzie najwczeniej w drugiej połowie kwietnia, nie wiem co to mogło być, może jaka bęsica? (Archiearis spp.)
Wysłany: 2005-04-04, 13:19 Na Pow?zkach motyle juz s?
W lasku Bieleańskim w sobotę rusałaka ceik (zdjęcie ok) - a na Powazkach w zeszły weekend wiosenne zółte kilka, a wczoraj całe mnóstwo - nie podam z głowy nazwy łacińskiej, zdjęcie wyszło kiepskawe, błysn?l też jaki bardzo ciemny/prawie czarny i białawy/zółtawy.
tamat o wczesnowiosennych obserwacjach "lepidoptera" już istnieje.... dokładniej tutaj: http://www.bocian.org.pl/...opic.php?t=3522
chyba nie ma sensu zakałdania nowego tenatu i o tym samym.
wnoszę wniosek p scalenie tamatów.
Amikosik, ten na zdjęciu u góry to rusałka wierzbowiec (Nymphalis polychloros);
jeszcze co do innych obserwacji, jakoby widzielicie bielinki - to z cał? pewnoci? były to samiczki cytrynka, które s? biało-zielone i w locie wygl?daj? jak bielinki (mam tu na myli motyle z rodzaju Pieris),
bielinki pojawi? się najwczeniej za jaki tydzień - dwa najwczeniej, może póĽniej (wiosna w tym roku jest opóĽniona dodatkowo);
to samo się tyczy postu jakoby z obserwacj? rusałki kratnika - zdecydowanie za wczenie, dopiero będzie najwczeniej w drugiej połowie kwietnia, nie wiem co to mogło być, może jaka bęsica? (Archiearis spp.)
Miełem zamiar napisac to samo - a ten kratkowiec to pewnie ceik był , nieraz s? takie małe ...
Nad Wisł? widziałem pierwszego motyla, choć mogły się pojawić wczeniej Niestety nie mogłem go oznaczyć, bo leciał pod słońce, a tak dobrze to jeszcze nie widzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum