na południu Europy o tej porze to lata on i rusałka osetnik w ilościach masowych,jako przykład w Francji w Tamaris widywałem go często przed hipermarketem latającego nad kubłami ze śmieciami, w Polsce wystepuje np. w okolicach Przedborza
Ten osobnik został sfotografowany 4 sierpnia 2006 r. w miejscowości Fontan we Francji. W Polsce widziałem go na razie 2 razy w życiu, tam widziałem kilkanaście w ciągu kilku godzin. Tak samo w Polsce widziałem go posilającego się na Budleji dawida.
paz zeglarek.jpg Owad niesamowicie piękny!
Plik ściągnięto 39 raz(y) 89.24 KB
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Witanko, mam zaszczyt przedstawić tego oto przepięknego motyla sfoconego w mojej okolicy. Żeby było zabawniej, to ten urwis latał sobie wokół mnie i naprzyglądałem mu się dobre pół godziny. Z 60 wycykanych fotek wyszło dobrych 17, z czego takich fajowych wyszło kilka. Przepiękny motyl, szkoda tylko, że był zdziebko pokiereszowany... Wybrzydzac nie będę, zanuszac tez nie, oto on:
P.S. Latał przy torach, które były tak nagrzane, że chyba czół się jak na południu Francji.
Krzysztof Ciesielski
Kolejne zdjecia żeglarka. Tym razemw ykonane na pobliskiej łące. Czy łąka po której latają dwa żeglarki, nie zasługuje na ochronę? Tak pytam z ciekawości. W tym roku widziałem tego motyla 3 razy. Szkoda, że tak pokiereszowane były...
Ten motyl jest przewspaniałyt, w ogóle się nie boi, ani troszkę. No tak pieknego ispokojnego modela, jeszcze nigdy nie miałem! To trochę rekompensuje jego rzadkość występowania. Bo jak się go dorwie, to można mu cyknąć konkretne zdjęcie.
IMG_1047.jpg osobnik pierwszy
Plik ściągnięto 12 raz(y) 111.06 KB
IMG_1143.jpg osobnik drugi
Plik ściągnięto 12 raz(y) 96.55 KB
IMG_1020.jpg osobnik drugi
Plik ściągnięto 10 raz(y) 92.69 KB
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum