Mmmm Kessy, zdjecie jak poezja! Ale ten jest jakiś taki troche inny od tego który u mnie lata... Powiedzmy, że dam komplet zdjeć. Brakuje mi zdjeć gąsienicy w stadium pośrednik i kokonu. Niestety wredne sroki zjadły mi 4 gąsienice. A tak pięknie rosły na koperku.
gasienica.jpg tuż po wykluciu
Plik ściągnięto 2121 raz(y) 51.77 KB
paz krolowej.jpg piękny dorosły motyl (bardziej ptaka przypomina, jak owada...)
Plik ściągnięto 54 raz(y) 144.12 KB
paz 1.jpg składanie jajeczka
Plik ściągnięto 30 raz(y) 119.24 KB
jajeczko.jpg jajeczko:)
Plik ściągnięto 25 raz(y) 98.99 KB
gasienica1.jpg dorosła gąsienica pazia
Plik ściągnięto 43 raz(y) 72.46 KB
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
A na których kwiatach można go najczęściej spotkać (nie chodzi mi tutaj o rośliny baldaszkowate na których składa jaja tylko o te na których sobie podjada)
Mam pytanie do krakowskich i podkrakowskich motylo fanów
zawsze, za każdym razem od około 3 lat gdy jestem na Kopcu Piłsudskiego [kraków]
"spotykam" na szczycie kopca pazia... -czemu woli latać przy szczycie kopca? i czemu akurat tamten rejon?
Pan Krzysztof Jonko na swojej stronie http://www.lepidoptera.pl/start.php?lang=PL
piszę że to są są jego rośliny żywicielskie:
Koper włoski
Gorysz błotny
Gorysz pagórkowy
Gorysz błotny
Trynia sinawa
Okrzyn Hallera
Okrzyn szerokolistny
Dzięgiel leśny
Podagrycznik pospolity
Koper ogrodowy
Biedrzeniec mniejszy
Marchew zwyczajna
Barszcz zwyczajny
Dyptam jesionolistny
Ale czy któraś z tych roślin jest przez Pazia upodobana w szczególności? Wychodziło by na to że w okolicach kopca albo na nim jest jakaś roślina na której żeruje [gąsienica]?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum