FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
motyle
Autor Wiadomość
damiand95 

Wysłany: 2007-11-09, 16:00   motyle

Jakiego rzadko spotykanego motyla widzieliście?
Na wolności
ja widziałem Paż królowej(Papilio machaon L.)

Aneta 
moderator

Wysłany: 2007-11-10, 13:09   

Machaon to akurat dość pospolity gatunek, zwłaszcza w ostatnich latach :cool:

topis 

Wysłany: 2007-11-12, 07:22   

Może i tak, ale w okolicach Szczecina jeszcze ich nie3 udało mi się spotkać. :cry:

damiand95 

Wysłany: 2007-11-12, 14:19   

jak na wakacjach byłem widziałem go na wsi

WojtekG 

Wysłany: 2007-12-04, 19:50   

U mnie latem machaonów latało mnóstwo.A najrzadszym motylem jakiego widzialem był chyba niepylak mnemozyna.

Wojtek

Dragon 

Wysłany: 2007-12-05, 10:06   

Moimi najrzadszymi motylami które widziałem to Perłowiec Pandora , Mieniak stróżnik i kilka innych które widziałem raz w zyciu :cool:

felix 

Wysłany: 2007-12-05, 11:47   

Dragon napisał/a:
Moimi najrzadszymi motylami które widziałem to Perłowiec Pandora , Mieniak stróżnik i kilka innych które widziałem raz w zyciu :cool:

...ale pandore to chyba nie w Polsce? :> gdzie?

Dragon 

Wysłany: 2007-12-05, 16:24   

na Warmii i Mazurach - w okolicach Olsztyna

Dragon 

Wysłany: 2007-12-05, 16:25   

lecz nie w tym roku (od 2 lat (z malutkimi przerwami) siedzę w Anglii)

felix 

Wysłany: 2007-12-05, 17:39   

Dragon napisał/a:
na Warmii i Mazurach - w okolicach Olsztyna

widziales zapewne perłowca wschodniego A. laodice :> pandora to gatunek poludniowy, podobny do malinowca i wschodniego.. :tup:

Dragon 

Wysłany: 2007-12-05, 18:20   

wiem co widziałem - że jest podobny do A. paphia to wiem. A ja widziałem pandorę... Laodice też widziałem i nie jest podobny ani do Pandory ani do Paphii (widziałem spód)

felix 

Wysłany: 2007-12-05, 19:29   

Dragon napisał/a:
wiem co widziałem - że jest podobny do A. paphia to wiem. A ja widziałem pandorę... Laodice też widziałem i nie jest podobny ani do Pandory ani do Paphii (widziałem spód)

no to extra, podaj zatem date, miejsce i namiary na siebie gdyz bedzie to jedna z kilku zaledwie obserwacji tego gatunku w obecnych granicach kraju i pierwsze tak daleko na północy!!! A moze przekazales to juz do odpowiednich baz danych? Dociekam, gdyz zaraz za nim podales mieniaka, ktory jest gatunkiem bardzo pospolitym więc nie wiem jak traktować całą sprawę, pozdrawiam FELIX :>

Dragon 

Wysłany: 2007-12-05, 19:48   

miejsce mogę podać 53°48'24.45"N 20°12'8.15"E (no może km w jedną , km w drugą) :> Tylko uważaj na alarmy :>
czas ok. 1-3 lata temu - jak masz wehikuł czasu to poszukaj... :]
Jak traktować? Ja bym nie zgłaszał bo nie mam pamięci do takich rzeczy
pozdrawiam DRAGON

felix 

Wysłany: 2007-12-06, 08:46   

Dragon napisał/a:
miejsce mogę podać 53°48'24.45"N 20°12'8.15"E (no może km w jedną , km w drugą) :> Tylko uważaj na alarmy :>
czas ok. 1-3 lata temu - jak masz wehikuł czasu to poszukaj... :]
Jak traktować? Ja bym nie zgłaszał bo nie mam pamięci do takich rzeczy
pozdrawiam DRAGON

acha, czyli nie pamiętasz nawet którego roku widziałeś tak ogromną rzadkość, no to niezły z Ciebie jajcarz. Pozostawiam w takim razie Twoje posty i wiarygodność bez komentarza. Dlatego m. innymi właśnie dziwie się, że na poważnych forach powszechnie dozwolone jest używanie nicków....

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2007-12-06, 19:00   

Ja widziałem w tym roku 3 z 5 razy w życiu pazia żeglarza. Kiedyś w pieninach dotykałem niepylaka apollo (spoko, nic mu nie zrobiłem, ale jak nie dotknąłem, to nie wierzyłem, że to on), kilka razy w życiu widziałem fruczaka gołąbka. Również przez 3 lata na pobliskiej łące (dopóki rosła tam wierzbownica) spotykałem regularnie gąsienice postojaka wiesiołkowieca (Proserpinus proserpina). Nawet kiedyś udało mi się go przechować do wyklucia na wiosnę i do dziś mam jedyne zdjęcie tego owada. Nacykałem mu całą kliszę, ale nie potrafiłem robić zdjęć, więc tylko jedno w ogóle jakoś ukazuje tego motyla. Od tego też zaczęła się moja przygoda z fotografią przyrodniczą.

Nie przypominam sobie na daną chwilę żadnych innych rzadkości... Różne ciekawostki przyrodnicze widziałem. :) Los mnie hojnie potraktował. Uprzedzając ewentualne pytania. Postojak przestał występować na tej łące, jak zniknęła tam wierzbownica. Jest teraz, ale dużo mniej niż kiedyś. Myślę, że było to spowodowane opadnięciem poziomu pobliskiego strumyka i znacznemu podeschnięciu łąki... Szkoda, bo piękny to i rzadki motyl. A chciałbym jeszcze kiedyś walnąć mu na prawdę porządną fotkę! I jeszcze jedno! Po tej prehistorycznej serii zdjęć motylka wypuściłem. To jeden z moich ulubionych motyli. Jego zdjęcie (choć kiepskie) stoi na honorowym miejscu w moim kąciku przyrodniczym.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Odpowiedz do tematu