Moim zdaniem raczej M. athalia, acz ta obwódka tylnego skrzydła faktycznie troszkę ciemnawa... Pytanie pomocnicze - gdzie motyl był sfocony (chodzi mi o rejon kraju i środowisko)?
Ganiałem sobie za Modraszkie Ikarem i nagle zrobiło się pochmurno.
Ikar schował się w trawę. Podszedłem bliżej i zobaczyłem
takie cóś . Czy to jest mój Ikar czy znalazłem coś innego ?
Moim zdaniem raczej M. athalia, acz ta obwódka tylnego skrzydła faktycznie troszkę ciemnawa... Pytanie pomocnicze - gdzie motyl był sfocony (chodzi mi o rejon kraju i środowisko)?
Nie, to coś z Crambidae, prawdopodobnie Crambus sp.
Dzieki. W każdym razie nie był to Ikar.
I Jeszcze takie pytanie na marginesie.
Czy są na forum ludzie z regionu Gliwice-Rybnik
którzy widzą gdzie w tym regionie można
bezkrwawo polować na ciekawe okazy
dziennych motyli ???
Pink, 1. Melanargia galathea Polowiec szachownica, 2. może Coenonympha pamphilus Strzępotek ruczajnik? w każdym razie coś z oczennic, motylki z pierwszego postu wyglądają na Hesperia comma czyli karlątki przecinki. Ale moje typy oczywiście są do weryfikacji
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
4 Perłowiec Latonia Issoria lathonia
3 Czerwończyk żarek Lycaena phlaeas
2 już bardziej samiec Jurtiny Maniola jurtina (Ruczajnik jest bardziej podobny do samicy)
1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum