Erebia ligea.JPG
E.ligea 2
E.ligea 3
Arashnia levana f. prorsa
A. levana
Według mnie
Kraśnik - jakiś kraśnik o 5 plamkach (Zygaena angelicae , Zygaena lonicerae...)
Limeitis camilla i L. camilla.JPG Argynnis paphia-2 i Argynnis paphia drugi ciem - kojarzy mi się to z ćmą żerującą na pokrzywach
ciem ? miernikowiec?
Motylek kolejny i Motylek - Czerwończyk dukacik (Lycaena virgaureae) samica
Z pierwszego postu:
"Erebia ligea 1" oraz "Erebia ligea 2" - E. euryale.
Do "Erebia ligea 3" przydałby się spód (acz podejrzewam E. aethiops).
A. levana ok.
Post drugi:
kraśnik - słabe zdjęcie, ale wygląda na Z. viciae
Reszta ok.
Wrzut trzeci:
ciem - Camptogramma bilineata
drugi ciem - Pleuroptya ruralis
Czerwończyki dobrze oznaczył Dragon.
Jakbyście mi, moi drodzy, napisali, czym one się różnią, to bym spróbowała oznaczyć z innych zdjęć, które mam - a mam sporo, bo motylek był oswojony i zgodził się na całą sesję zdjęciową A wszystkich zdjęć wstawiać tu nie ma sensu, bo większość pewnie nic nowego nie wniesie.
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
To E. aethiops. A opisy cech - proszę bardzo, cytat za "Atlasem motyli Polski" (tym wcześniejszym wydaniem, bo ładnie i zwięźle tam wszystko wyłożone):
E. aethiops:
na spodzie przedniego skrzydła przepaska zewnętrzna wyrażnie zaznacza się na czarnobrunatnym tle. Na wierzchu i spodzie przepaski zewnętrznej trzy duże oczka z białą źrenicą. Na spodzie tylnego skrzydła brak oczek, co najwyżej występują drobne, białe punkciki. Przepaska środkowa ciemniej zaznaczona.
E. ligea:
strzępina na zewnętrznym brzegu skrzydeł w białe i czarnobrunatne prążki. Na spodzie przedniego skrzydła na przepasce zewnętrznej takze 3-4 czarne oczka z białą źrenicą w czerwonawej otoczce. Przy przednim brzegu skrzydła biała, wąska, klinowata plama.
Podsumowując - u motyla Justyny brak strzępiny w prążki, brak białej klinowatej plamki na spodzie tylnego skrzydła, na tymże skrzydle nie ma oczek w obwódkach, są zamiast nich białe punkciki. Ergo - motyl Justyny to E. aethiops
2.jpg Szkoda, że nie udało mi się zrobić zdjęcia z rozpostartymi skrzydłami, miał fajne ubarwienie. A tak w ogóle zdarza się się go w tej pozie uchwycić, czy są takie same problemy jak z cytrynkiem.
Plik ściągnięto 4 raz(y) 25.82 KB
1.jpg Czyżby to znowu była Autographa gamma, poprzednio robiłem zdjęcie na łące, a dzisiaj w lesie?
Szkoda, że nie udało mi się zrobić zdjęcia z rozpostartymi skrzydłami, miał fajne ubarwienie. A tak w ogóle zdarza się się go w tej pozie uchwycić, czy są takie same problemy jak z cytrynkiem.
Czasami się zdarza - zwłaszcza późnym latem, we wrześniu, gdy jest już mniej słońca; wtedy brzozowce siadają z otwartymi skrzydłami, żeby złapać więcej ciepła.
Witam i od razu pytam .
Co to za motyl ?
Układ szaty wierzchniej bardzo podobny do samiczki
Czerwończyka nieparka. Jednak tutaj kolor bardziej pomarańczowy
(niż czerwony) natomiast wzorek na zewnętrznych skrzydełkach całkiem inny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum