Popatrzyłam na zdjęcia w necie i są identyczne - no, chyba że T. lineola należy do jakiejś rodziny gatunków, które rozróżnia się tylko po czułkach co nie jest wykluczone
Właśnie tak odróżnia się Th. lineola i Th. sylvestris Nie tylko zresztą po czułkach, co wręcz po ich końcach Na zdjęciach Ziabci są one niezbyt wyraźne, jednak też stawiam na Th. lineola.
no własnie , robiłam fotke motylom i nie wiedziałam na jakie cechy najbardziej zwracac uwage , myślałam , że wystarczy jedynie widok z góry , u ważek juz sie nauczyłam robic zdjęcia segmentami, odwłok, nogi , bok i od góry, bo tam do oznaczenia jest brane wiele czynników .
znalazłam jedyną fotke gdzie widac troche czułki , ale to i tak jest powiększone w programie , więc nie wiem ile będzie z tego widac , gance gal , ważne że chociaz wiem jaki rodzaj motylka
mam jeszcze jedną prośbe o oznaczenie , ten motylek wśód wielu innych takich samych na łące wrózniał sie i wielkością i kolorystycznie . niestety nie chciał mi rozłozyc skrzydeł , a taki widok jak zdjęcia na załącznikach to w ogóle mi nic nie mówią
niestety się nie zgodzę - ruczajnik wygląda jak pomniejszona kopia samicy jurtiny , IMG_0703 ma jednostajne skrzydła , ostro poszarpane ale nie widać takich wzorów jak u ruczajnika
znalazłam jedyną fotke gdzie widac troche czułki , ale to i tak jest powiększone w programie , więc nie wiem ile będzie z tego widac , gance gal , ważne że chociaz wiem jaki rodzaj motylka
Jak powiększenie potrafi dużo zmienić - teraz widać, że to Th. sylvestris.
A na kolejnych fotach są same M. jurtina, jak oznaczył Dragon.
Wysłany: 2008-06-28, 17:23 Prosba o oznaczenie motyla i gąsiennicy
Dziś na wale w okolicy Ławic Kiełpińskich spostrzegłem nieznany mi gatunek motyla.
Tydzień temu natomiast spostrzegłem gąsiennice nieznanego mi gatunku. Prosze o pomoc w oznaczeniu.
Pozdrawiam
Piotrek
Gąsieniczka podobna do gąsienic niedźwiedziówki nożówki. A ten górny to Melanargia galathea Polowiec szachownica, albo coś bardzo podobnego.
A jak będziesz mieć jeszcze jakieś motylki to tu jest specjalny temat: http://forum.przyroda.org...645.htm#270864. O gąsienicach chyba osobny gdzieś był jeszcze, ale pewna nie jestem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum