_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
I przy okazji zadam takie o to pytanie:
Kiedyś wleciała mi do domu bardza duża ćma- myślę że jakiś zawisak.
Problem w tym że nigdzie nie mogę znakeźć zdjecia takiej. -Była duża, całkiem zielona a z kształtu skrzydeł podobna do zawisaków.
Problem w tym że nigdzie nie mogę znakeźć zdjecia takiej. -Była duża, całkiem zielona a z kształtu skrzydeł podobna do zawisaków.
a mogło być to coś takiego (choć nie są całkiem zielone...)?
_________________ "Jeśli odnajdziesz 150-letni dąb, otul mgłą na jeszcze tyle lat, a drogowskazy odwróć na ślepe ścieżki i głoś, że ptak drapieżny stanął na czatach" Borys Rusko
Hmm.... całkiem zielone? Może to był oleandrowiec albo nastrosz lipowiec.
Nie liczyłabym na oleandrowca w Gdańsku Najpewniej była to zielona wersja kolorystyczna M. tiliae (choć gdy zadajesz podobne pytanie, mógłbyś podawać więcej szczegółów typu pora dnia, miesiąc itp.).
A co do oznaczenia - nie jestem specem od mikrów, ale sądzę, że to coś z rodzaju Lampronia (L. capitella?). Jeśli chcesz pewniejszego oznaczenia, wrzuć fotę na forum Entomo albo forum Motyle.info.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum