W temacie motyli jestem zielona, byłam dotąd kompletnym ignorantem i zamierzam to zmienić (choćby częściowo). Na początek mam 2 gatunki do oznaczenia i 1 do potwierdzenia. Jak dobrze pójdzie, to z czasem powinny pojawiać się kolejne.
Bielinki były strasznie ruchliwe, dlatego z rozłożonymi skrzydłami tylko taka maziaja. Jak już raczyły usiąść, to w parze i jeden z nich machał głową na boki - co miało to na celu?
Aneta a może bf010 i bf011 to te same motylki - z opisu by tak wynikało...
Jeśli dobrze pamiętam, to tego z bf010 nie ma na bf011. Dla mnie te wszystkie białe roztrzepane wyglądały tak samo, żadnych plamek ani ciemnych obrzeżeń na skrzydłach u nich nie widziałam. I w tym miejscu mam pytanie - czy wszyskie bielinki mają jakieś plamki na wierzchniej stronie skrzydeł?
A tymczasem mam porcję dzisiejszych zdjęć do identyfikacji, póki co z mojego najbliższego otoczenia
Aneta a może bf010 i bf011 to te same motylki - z opisu by tak wynikało...
Nie da się tego wykluczyć na 100%, ale rozmiar tylnych skrzydeł okazu z bf010 niespecjalnie pasuje mi do Leptidea sp. - chociaż to mozę być kwestia kąta ustawienia skrzydeł, sama nie wiem. Chociaż co do ciemnych znaczeń, to u wylatanych osobników potrafią być prawie niewidoczne. Plus jeszcze prześwietlenie od słońca na focie... Jednak w sumie najuczciwiej przy tym zdjęciu będzie poprzestać na oznaczeniu tylko do rodziny - Pieridae.
A teraz newsy:
nieznajomy nr 1 - Euclidia glyphica
nr 2 - Ematurga atomaria, samica
nr 3 - Epirrhoe alternata
Dzięki za oznaczenie wczorajszej porcji
Dzisiaj udało mi się przyłapać siedzące bielinki. Jeden mi wygląda na bytomkowca, a drugi usiadł tylko na chwilę i w złym oświetleniu, więc pewnie za wiele nie da się z tego zdjęcia powiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum