Czy ktoś mi powie jakiego modraszka mogłem spotkać??...
Latał sobie w podmokłym lasku, z przewagą olch i czeremchy. Był niewielkich rozmiarów, z wierzchu ciemnoszaroniebieskobrunatny(coś jak samiec agriadesa ),
od spodu jasnobłękitny w czarne kropki. Żerował na kwiatach czeremchy parę metrów nad ziemią (3-5m). Było to wczoraj, dzień słoneczny, 19*C, bezwietrznie (jeśli by to miało w czymś pomóc )
Z góry dziękuję za jakiekolwiek typowania
Nie mogę go wykluczyć
Acz zdawał się być mniejszy, ciemniejszy i bardziej jednolity z wierzchu (ale może to tylko przywidzenie)- coś bardziej jak cupido minimus
Czy nie ma jakiegoś podobnego do wieszczka, któryby mógł już latać
Alcetas też już lata w kwietniu, a to Twoje rejony - więc i ten gatunek pasuje. Ewentualnie C. decolorata - choć nie wiem, jak teraz jest z jego występowaniem w kraju, bo na stronie Krzyśka Jonki mapka uwzględnia tylko stare doniesienia. Zresztą C alcetas również jest uznawany za gatunek zalatujący, więc w obu przypadkach można mówić o sporym rarytasie.
W sumie to one mi najbardziej pasują i wielkościowo i kolorowo
Ale wątpie, żeby mi się akurat one trafiły Trochę mi biotop nie pasuje, bo było to w niewielkim lasku, właściwie w zadrzewieniu, o czym wcześniej pisałem, i tam to było raczej bagno a nie kserotermiczne polany ani nic takiego Wprawdzie lotnisko na którym niemal corocznie są modliszki preferujące takie właśnie tereny jak te dwa gatunki leży ok. 100-200m. od tego miejsca.
Jeżeli to był któryś z nich to spróbuję go tam jeszcze wyczaić Jak się nieuda- trudno
Dziękuję za wasze propozycje
Witam,
czy zdjęcie 1 to Rusałka pawik? a 2 to Rusałka pokrzywnik? a 3 to nie mam pojęcia.
Mam taki mały przewodnik i porównując ze zdjęciami tam zamieszczonymi mam pewne wątpliwości czy dobrze oznaczyłem
Dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum