Witam wszystkich.
Narazie nie mam zdjęcia motyla, ale wczoraj w programie 100 tysięcy bocianów (jeśli ktoś oglądał) pokazano tego nocnego motyla w jaskini z nietoperzami. Ja spotykam takie w piwnicy. Siedzący motyl z profilu przypomina gatynki z rodzaju Autographa, marude elementy na skrzydełkach. jak zdobędę zdjęcie to wstawię
pozdrawiam
programie 100 tysięcy bocianów (jeśli ktoś oglądał) pokazano tego nocnego motyla w jaskini z nietoperzami
czemu zawsze udaje mi się przeoczyć ten program? W której jaskini, może na Jurze(czekam na to już dłuższy czas )??
jeżeli chodzi o motyle to w naszych jaskiniach zimują notorycznie 3 gatunki : wspomniana przez Anetę szczerbówka ksieni (S. libatrix), paśnik jaskiniowiec (Triphosa dubitata) i rusałka pawik (Inachis io), sporadycznie na wiosnę spotyka się inne gatunki, które zalatują do jam. Scoliopteryx i Inachis io siedzą tez dość często w piwniczkach , czasem prawdziwymi chmarami (szczególnie rusałka).
ponieważ mam zdjęcia 'pod ręką' wstawiam dla porównania. (na zdjęciu obydwóch gatunków paśnik dość zlatany, rysunek słabo widoczny).
To raczej ten motyl.
widocznie mam kiepskie obrazki w atlasie bo nie rozpoznałem
dzięki wielkie
one przepoczwarczają się w jaskiniach, czy tam przylatują, bo zawsze są u mnie w piwnicy i sie zastanawiam jak mogłyby tam wleciec????
no tak, ale skąd był ten ostatni program?(z jakiej jaskini?)
Z żadnej jaskini bo z fortów poznańskich i okolicznych (jam nie oglądał, ale siedzący vis-a-vis gottfri widział i mnie teraz instruuje co pisać, bo sam zajęty wielce )
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum