Rhamni? - o ile zauważyłem to cech? chyba wszystkich niemal gatunków Pieridae Bielinków jest składanie skrzydeł podczas spoczynku lub siadaniai wysysania nektaru z kwiatów. Chyna że motyle s? w stanie euforii np kopulacji-dobra powiem ładnie ich uniesień miłosnych.... Wydaje mi się ze to jest uwarunkowane ich budow? ciała. Może chc? sie wkomponować w rodowisko i być niezauważalne prze intruzami... Po pierwsze s? zazwyczaj bardziej chaotyczne min od rusałek, mog? nie zd?żyć przed niepoż?danym zagrożeniem... Zmniejszenie wizerunku masy ciała żóltych bielinków --- tu w przypadku rhamni atutem s? skrzydła zbliżone do licia. ...
Wysłany: 2005-05-03, 11:33 Motyl- proba o pomoc w identyfikacji
Witam
Nie dalej niż trzy dni temu miałem okazje obserwować motyla którego do tej pory nie udało mi się oznaczyć w oparciu o dostępn? mi literature (fakt że ta jest bardzo skromna)
Motyl mniejszy niż porównywany z nim listkowiec cytrynek. To co udało mi się zauważyć to to, iż był biały i posiadał pomarańczowe akcenty. Jednak ze względu na odległoć i jego ruchliwoć więcej szczegółów nie pamiętam.
Z góry dziękuję za pomoc.
Czeć, ja też mam dwa motyle do identyfikacji - z Gorców. Doszlimy do tego że ciemniejszy to Erebia sp. ale nie wiem który, bo nie zgadza się liczba kropek, a janiejszego w ogóle nie ma w naszych ksi?zkach.
Ten u góry to chyba osadnik petropolitana (Lasiommata petropolitana). Okaz u dołu to albo górówka euriala (Erebia euryale) albo boruta (E. ligea) ale ciężko powiedzieć...
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Mam pytanko:
moze wiecie jak nazywa sie motylek (może dzienna ćma) który/a ma tak strasznie pomaranczowe skrzydełka i jest mały/a
Goniłem sobie u babci takiego... licznie wygl?dał
Ten u góry to chyba osadnik petropolitana (Lasiommata petropolitana). Okaz u dołu to albo górówka euriala (Erebia euryale) albo boruta (E. ligea) ale ciężko powiedzieć...
osadnik predzej kostrzewiec (samiczka), bo na tylnym skrzydle brak pr?żka, który występuje u petropolitana, a z tych dwóch górówek bardziej boruta z uwagi na większe oczka niż u euriala , ale to tylko moje "wyniki porównywania" fotek.
Potwierdzam oznaczenie Joli - pierwszy motyl na fotach Joanny to Lasiommata maera (kostrzewiec). Drugi - też stawiam na E. ligea (chociaż pewnoć dałyby tylko zdjęcia spodu - na tylnych skrzydłach u ligei białe, w?skie, klinowate plamki, u euryale - rozmyta przepaska).
Alcedo napisał/a:
Mam pytanko:
moze wiecie jak nazywa sie motylek (może dzienna ćma) który/a ma tak strasznie pomaranczowe skrzydełka i jest mały/a
Dużo gatunków pasuje do takiego ogólnego opisu - jakie strzępotki, modraszki, karł?tki, niektóre miernikowce (np. Lythria sp.). Przydałoby się trochę więcej szczegółów - gdzie motyl siadał, czy ukrywał się w trawie, czy wolał na kwiatach, jakie miał ułożenia skrzydeł? To by ułatwiło identyfikację.
Mam pytanko:
moze wiecie jak nazywa sie motylek (może dzienna ćma) który/a ma tak strasznie pomaranczowe skrzydełka i jest mały/a ?
Goniłem sobie u babci takiego... licznie wygl?dał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum