To jeden z bardziej efektownych motyli dziennych obok pokłonnika osinowca, mieniaka tęczowca i pazia królowej. Duże wrażenie robi jego bardziej urozmaicona forma barwna f. clytie. Ostatnio nawet zrobiłem jednemu osobnikowi małą sesję fotograficzną - zobaczymy czy jakieś fotki się w ogóle udały. Jeśli tak, nie omieszkam wkleić.
_________________ Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze
Kiedy pierwszy raz zobaczyłem tego motyla, jego skrzydła mienily się fioletowym (może granatowym) kolorem. Zwłaszcza w locie ten efekt wyglądał zadziwiająco. Kiedy usiadł, skrzydła po chwili przestały odbijać ten kolor. Nie wiem od czego to zależy. Może to zjawisko widać tylko wtedy kiedy skrzydła tego motyla bedą wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych... .
Kiedy usiadł, skrzydła po chwili przestały odbijać ten kolor. Nie wiem od czego to zależy. Może to zjawisko widać tylko wtedy kiedy skrzydła tego motyla bedą wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych... .
Ciepło Ten niebieski kolor jest barwą strukturalną, której intensywność i odcień zależy od kąta padania światła. Pod pewnym kątem będzie widać fiolet, pod innym - granatowy, wreszcie skrzydła mogą się tak ustawić w stosunku do źródła światła, że niebieski połysk zupełnie zaniknie. Podobne zjawisko widzi się u wielu motyli (np. modraszki, Morpho, błyszczki) oraz innych owadów (wśród chrząszczy dobrym przykładem są bogatki, kruszczyce czy stonki) - a nawet u ptaków (kolibry).
Accipiter nie wiem co ty za tresowanego osobnika cyknąłeś. Te, które latają w Żarach są tak płochliwe, ze jak się do nich zbliżam to lecą na szczyt drzewa. Ten osobnik został uchwycony w Karpaczu 13 lipca 2006. Tam jakieś takie spokojniejsze latają.
mieniak struznik.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 134.83 KB
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum