Jeśli nie wiesz, na czym żeruje owa gąsienica, masz kłopot. Możesz spróbować dać jej liście z tego drzewa, z którego prawdopodobnie spadła i obserwować - jeżeli będzie jadła, ok, jeśli nie - to nie ma co męczyć zwierzaka i lepiej odnieść ją na miejsce znalezienia.
A najlepiej byłoby, gdybyś jednak zrobił jej zdjęcie.
Takie cuś mi się dzisiaj nawinęło Zajada się w tej chwili kielisznikiem, na którym go znalazłem, ma jakieś 16 mm długości.
Wyszukiwarka u Krzyśka Jonki pokazuje tylko 4 gatunki żerujące na tej roślinie i to raczej żaden z nich. Cóż to za dziabąg (z góry dziękuję)?
Cztery dni temu znalazłam na trawie nad brzegiem stawu intensywnie zieloną gąsieniczkę. Zachwycona jej fizjonomią zabrałam ją do domu dałam soczystej sałaty by nie opadła z sił. Na drugi dzień powiększyła się znacznie co tłumaczę jej niepohamowanym apetytem a ponad to na jej gładkich do tej pory segmencikach pojawiły się szaro-czarne plamki i cała jakby nieco poszarzała.
Niestety nie wiem co to za gąsieniczka i proszę o identyfikację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum