Kumpel powiedział rze ta gąsienica miała na całym ciele białe kropki i około 5 garbów z czego przed głową najwiękrzy, a pupa to był tak jak by szpic (ale nie kolec)
Rzeczywiście- gąsienica wygląda na E. versicolora, poczwarka także...
Niech może jeszcze ktoś coś powie jeżeli ma na nią inne pomysły...
Ta barczatka to M. castrense prawdopodobnie...
Gąsienica Andrzeja to faktycznie M. castrense - trochę późno jak na ten gatunek, ale zdarzają się i takie przypadki. Natomiast duża zielona gąsienica to duża zielona gąsienica - z takiego zdjęcia nie sposób oznaczyć na 100%. Jednak ogólnym zarysem rzeczywiście przypomina E. versicolor (choć na gąsienice tego gatunku też już trochę późnawo) - skoro nie możemy liczyć na lepszą fotę, najlepiej sami ją porównajcie z tymi zdjęciami.
to znowu ja Gdy szedłem do sklepu pod wierzbą spacerowała sobie gąsieniczka.
na począdku myślałem że to Listkowiec Cytrynek, ale jego gąsienice nie żerują na wierzbie. Więc zwacam się do was
Witam !
Niedawno (jakieś 2 tygodnie temu) znalazłem taką gąsienice ciemno-brązową na pokrzywie,ma żółte kropki u dołu (sześć) i też ciemno-brązowe kolce.Ktoś mugłby mi ją zidentyfikować ?? Zdjęcia narazie nie dodaje bo te które robię wychodzą kiepskiej jakości .
Bez obawy nic jej nie będzie, no chyba że uszkodziłeś przy tym poczwarkę-sprawdź czy nie jest uszkodzona, czy nic z niej nie wycieka jeśli nie to ok. Pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum