FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubert
2006-07-01, 16:15
Gąsienice i poczwarki
Autor Wiadomość
Piotr Glac 

Wysłany: 2008-08-22, 06:51   

Aneta napisał/a:
Andrzej - gąsienica to Deilephila elpenor. Co do poczwarki, to na pewno nie motyl - może jakiś chruścik, ale to tylko spekulacje.

a wg mnie to wyschnięty ślimak :haha:

mazah 

Wysłany: 2008-08-22, 08:21   

Piotr Glac napisał/a:
a wg mnie to wyschnięty ślimak

Zgadza się to jakiś wyschnięty ślinik, widać jeszcze na nim larwę jakiejś muchówki.

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-08-22, 12:04   

Waldek1 napisał/a:
a czy nic jej się nie stało przez to że 1 miesiąc trzymałem ją przy komputerze w tekturowym pudełku?

Mogło się stać - nieodpowiednia wilgotność, a tym bardziej przesuszenie (a komputer emituje przecież sporo ciepła) mogą doprowadzić do śmierci poczwarki, a co najmniej do problemów z wylęgiem oraz rozprostowaniem skrzydeł. Jeśli jednak poczwarka nadal się porusza, to jest jeszcze dla niej szansa, pod warunkiem, że zastosujesz się do tego, co napisałam wcześniej.

Cytat:
i jeszcze jedno pytanie, czy to coś zimuje?

Jeżeli to brudnica - nie, to już w zasadzie ostatnie dni pojawu imagines i zimować będą jaja. Jeśli jednak jest to sówka, zimowanie jest prawdopodobne.

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-08-22, 12:09   

mazah napisał/a:
Piotr Glac napisał/a:
a wg mnie to wyschnięty ślimak

Zgadza się to jakiś wyschnięty ślinik, widać jeszcze na nim larwę jakiejś muchówki.

Heheh, no racja, racja :grin: Pierwsze moje wrażenie było identyczne, ale potem zaczęłam kombinować i tak przekombinowałam, że obrzeże nogi wzięłam za obrys czułka :-D

Waldek1 

Wysłany: 2008-08-22, 12:43   

:res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: :res: WIELKIE DZIĘKI

Rafalek0229 

Wysłany: 2008-08-23, 16:26   Co to jest za zwierzę??

Help?? Znalazłem to zwierzę leciało u mnie na podwórku jest na 100% szybsze od gąsienicy. Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i nie wiem co to jest i jeszcze do tego ten niebieski szpic na czubku głowy.Chodzi do tyłu i do przodu tak jak by miało ze dwie głowy.

Edit: Aneta
Jako że to gąsienica, wątek przeniesiony do odpowiedniego działu.

Zdjęcie014.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 21.96 KB

Zdjęcie013.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 26.84 KB

Zdjęcie012.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 23.88 KB

Zdjęcie007.jpg
2
Plik ściągnięto 4 raz(y) 20.99 KB

Zdjęcie005.jpg
1
Plik ściągnięto 4 raz(y) 33.67 KB

Dragon 

Wysłany: 2008-08-23, 16:36   

gąsienica :) zawisaka lipowca - za kilka dni zapewne się przeobrazi w poczwarkę...

WojtekG 

Wysłany: 2008-08-24, 10:51   

Przesadziłes :>
Ta gąsienica niechodzi do tyłu (hodowałem ze 20 takich w tym roku), głowe ma z przodu, czyli nie tam gdzie niebieski kolec (nad tyłkiem ;) ). Co najwyżej mogła się rzucać na boki, tak jak robią to poczwarki... Ona (ta twoja) jest już dorosła i zaniedługo zakopie się pod ziemię żeby tam się przepoczwarczyć. Na wiosnę (o ile się ją dobrze zajmiesz) wykluje się piękny motyl.

Pozdrawiam

Borkowiak 

Wysłany: 2008-08-24, 19:25   

Czyja gąsienica - motyla czy może rośliniarki, była bardzo mała

1.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 26.42 KB

WojtekG 

Wysłany: 2008-08-24, 20:48   

To młodziutka wieczernica- może A.psi ...

Waldek1 

Wysłany: 2008-08-25, 15:14   

Cześć to znowu ja. pamiętacie moją poczwarke? Ja właśnie w tej sprawie. Mój kumpel (który niestety nie ma internetu) 2 dni temu znatazł gąsienice a dziś ma poczwarke identyczną w krztałcie jak ta moja. Gąsienicy cykną zdjęcie ale dość nie wyrażne :cry: sprawdzałem w internecie i rzadnej takiej nie znalazłem. Może to zdięcie wam w czymś pomoże?

oto ona:

Andrzej2 

Wysłany: 2008-08-25, 15:26   

Wielkie dzieki za ostatnie wyjaśnienia
a tu nowy problem

co to za gąsienica ?
podjadała sobie róże.

Waldek1 

Wysłany: 2008-08-25, 16:25   

ooo to samo chciałem się zapytać bo dosłownie 10 minut temu znalazłem tego stwora

Dragon 

Wysłany: 2008-08-25, 16:41   

gąsienice wygladają na Malacosoma neustria lub M. castrense ale czas się nie zgadza... Aneta na pewno lepiej odpowie

Justyna K 

Wysłany: 2008-08-25, 17:44   

Waldek1 napisał/a:
Cześć to znowu ja. pamiętacie moją poczwarke? Ja właśnie w tej sprawie. Mój kumpel (który niestety nie ma internetu) 2 dni temu znatazł gąsienice a dziś ma poczwarke identyczną w krztałcie jak ta moja. Gąsienicy cykną zdjęcie ale dość nie wyrażne :cry: sprawdzałem w internecie i rzadnej takiej nie znalazłem. Może to zdięcie wam w czymś pomoże?

oto ona:
Zdjęcie rzeczywiście nie najlepsze, ale czy to nie jakiś zawisak?... Tylko rogu na pupie brakuje :?

Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!

Odpowiedz do tematu