Witam!
Tą gąsienice znalazłem wczoraj na pokrzywie .
Zdjęcie dość niewyraźne niestety ale podpowiem że jest zielono-szara i ma żółte kolce.
Mógłby mi ją ktoś zidentifikować? Przeszukałem całą książkę o gąsienicach i motylach firmy "Delta".Pisze to po to żebyście mnie nie brali za lenia =D.
Zdjęcie dość niewyraźne niestety ale podpowiem że jest zielono-szara i ma żółte kolce.
Mógłby mi ją ktoś zidentifikować? Przeszukałem całą książkę o gąsienicach i motylach firmy "Delta".Pisze to po to żebyście mnie nie brali za lenia =D.
ale Papilio machaon jest bardzo prosty w hodowli a tak na marginesie nie rozumie dlaczego "bielinki" hoduje się łatwiej
Nie wiem czy łatwiej, bo nigdy nie hodowałam gąsienic. Ale wydaje mi się, że na początek szkoda zabierać się za rzadki gatunek. Jak się nigdy nie miało do czynienia z chomikami, to rozsądniej jest zacząć od syryjskiego, a nie europejskiego Ale to raczej temat do dyskusji w tym temacie http://forum.przyroda.org...tom-vt10532.htm
_________________ www.pajacyk.pl
jedno kliknięcie to 5 gr - niby niewiele, ale wszystko zależy od tego, ile osób kliknie...
Mówcie sobie, co chcecie, a ja jestem przeciw znacznikom nosowym!!!
Witam! Mam dla Anety dosyć trudne zadanie (ale może zaczne od począdku).
gdy szedłem ulizami Krakowa znatezłem na chodniku suchy zawinięty i przyczepiony do chodnika liść. odczepiłem go... A tu poczwarka Przeszukałem dziesiądki forum i nikt dokładnie nie wiedział czego to jest. Mam ją od miesiąca i dalej się rusza pod małym naciskiem.
jak się nadal rusza to znaczy że żyje - więc znajdź jakieś chłodne i suche miejsce (np. piwnica) (o ile tego już nie zrobiłeś) i czekaj na przeobrażenie...
Niestety poczwarka jest raczej nie rozpoznawalna (może Anecie da się chociaz oznaczyć do rodziny?) - na pewno ćma - możliwe że sówka
Podaj jej długość to pokombinujemy
Jak dla mnie to może być samiec E. versicolora
Jeszcze możesz napisać pod jakim to było drzewem (o ile tam było drzewo)...
Co to jest za gąsienica ?
a może to nie jest gasienica ?
Około 10 cm.
Na poczatku tułowia charekterystyczne 4 kropki
Na końcu odwłoka sterczący do góry kolec.
Szkodnik czy pożyteczne ?
1.
--------------------
Pod czereśnią znalazłem taki kokon
do kogo może należeć ?
2.
Waldek - ta poczwarka przypomina mi Lymantria dispar; ten luźny, delikatny oprzęd też pasowałby do owego gatunku. Niemniej jednak nie jest to oznaczenie wiążące - za dużo jest brązowoczarnych poczwarek o takim kształcie. Jeśli chcesz, żeby motyl wylągł się prawidłowo (a przy okazji, żeby się dowiedzieć cóż to faktycznie jest ), musisz zapewnić poczwarce odpowiednią wilgotność - w pojemniku, w którym ją trzymasz, połóż nieco zwilżonej waty albo papierowego ręcznika i nawilżaj go gdy tylko wyschnie, aż do wyklucia się motyla. Przydałoby się też parę gałązek, żeby świeżo wylęgnięty osobnik miał gdzie rozprostować skrzydła.
Andrzej - gąsienica to Deilephila elpenor. Co do poczwarki, to na pewno nie motyl - może jakiś chruścik, ale to tylko spekulacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum