Witajcie, moge ponowie Was prosić o rozszyfrowanie tej zagadki. Dziś spotkalam to coś w lesie i szukam w necie ale nie udaje mi się odszukać, pomożecie:)?
sarnsa Wieczernica olszówka Acronicta alni (taka sama gąsienica , w tej samej pozie była 8 postów temu)
Borkowiak to wrzuć zdjęcia - na pewno ktoś je ci oznaczy
Dragon dzięki za odpowiedz, tak szybko tam pod ta fotką padła odpowiedz,iż pomyślalam,ze to nie do tej fotki dotyczy, tylko tej wcześniejszej. I troszkę mnie zadziwia,że ćma ma tak długą gąsienicę ok 6cm, pozrawiam:).
Proszę o pomoc w identyfikacji, pierwsza moja myśl że to Phragmatobia fuliginosa Niedźwiedziówka rumienica? ale sam już nie wiem ? Gąsienica niedźwiedziówki
Tą gąsienicę znalazłam około 2 tygodnie temu. Już wiem że jest to prawdopodobnie Deilephila elpenor. Ma pewnie ponad 5 cm długości (może więcej - dokładnie nie wiem). Dałam jej liścia z malin a ona go wzięła i troszkę zwinęła, tam sie schowała i jeszcze taką jakby pajęczynkę zrobiła. I tak już jest od ok. tygodnia. Z tego co wiem to nic w tym czasie nie jadła. Czy coś z nią nie w porządku??? Proszę o rady
Halina - nic dziwnego, że gąsienica nie je, skoro D. elpenor nie żywi się maliną, tylko przytulią albo wierzbownicą. Znajdź jej odpowiednią roślinę żywicielską albo wypuść tam, gdzie ją znalazłaś, bo szkoda zwierzaka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum