To Cerura vinula. Żywi się topolą i wierzbą, ale ta gąsienica jeść już nie będzie, bo szykuje się do przepoczwarczenia - widać to po zmianie koloru. Teraz przydałoby się jej trochę kory z ww. drzew, przy użyciu której zbuduje sobie mocny oprzęd.
Znalazłam coś takiego, a że jestem nowa w tym temacie, nie mam zielonego pojęcia co to za ślicznotka. Proszę o nazwanie gąsienicy. Chciałabym wiedzieć co z niej wyrośnie...
No pięknie, pięknie Złapałaś gąsienicą jednej z piękniejszych ciem w polsce: Saturnia pavonia (pawica grabówka) Jak wychodujesz samice, to za rok powinno ci do niej mnóstwo samców przylecieć (przynajmniej u mnie sie tak zawsze działo )
tak , bo na rycina przedstawia kolory w jakich występuje niemal przez całe swe życie (patrz zawisak lipowiec - przez większość czasu gąsienica jest zielona w żółte i czerwone pasy ale gdy zbliża się czas przeobrażenia zmienia kolor na brudnoróżowy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum