Karmić najlepiej tą rośliną, na której znalazłeś gąsienicę - chociaż A. caja jest polifagiem i żeruje na wielu gatunkach. Warunków specjalnych nie potrzebuje - średniej wielkości hodowlarka, świeży pokarm i regularne sprzątanie odchodów, to wystarczy.
Problem polega na tym ze znalazlem ja na dosyc oddalonym od roslinnosci kawalku betonu. W kazdym razie dzieki za odpowiedz, mysle za jakos damy sobie rade.
Mam prośbę, może ktoś zdoła chociaż w przybliżeniu zidentyfikować rodzaj lub gatunek, z którym się dzisiaj spotkałam.
Aparatu nie miałam, ale znalazłam takie zdjęcie w sieci:
http://www.bigfeature.org...caterpillar.jpg
Moja gąsienica była podobna, ale opiszę szczegółowo:
- długość - około 4-5 cm
- rzadko owłosiona. Pęczek szczecin na końcu odwłoka, zbiegających się w formę "kolca"
- za głową dwa pęki szczecinek - jeden czarny drugi rudy (ja to nazwałam grzywką )
- po bokach ciała miała bardziej intensywne białe pasy.
- wyraźniejsze też były pasy żółte, niż u tej na w/w zdjęciu.
- siedziała na jakiejś roslinie zielnej, chyba coś z jaskrowatych. Był to cienisty podszyt pod drzewami liściastymi, na lekko podmokłym terenie.
Może macie jakieś pomysły ?
_________________ Pleiades & zwierzaki
depression mode on
A mój paź zeszloroczny co to wspominalem o nim wylazl dzisiaj z poczwarki wysuszyl skrzydełka pofrunąl na pierwiosnki{ozdobne-takie piętrowe}-potem opędzil goździki brodate nabrał krzepy i fruuuu
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum