Jak szukać gąsienic motyli i ciem ? czy idzie się do lasu i czołgając się w trawie wyszukuje gadzin czy po prostu się idzie i sie znajduje ?
Czy teraz w tym okresie można spotkać jakąś i czy można szukać na przyosiedlowych łączkach i laskach ? i wreszcie jakich gatunków można się spodziewać ?
Jak szukać gąsienic motyli i ciem ? czy idzie się do lasu i czołgając się w trawie wyszukuje gadzin czy po prostu się idzie i sie znajduje ?
No niestety, zazwyczaj należy stosować tę pierwszą opcję - czyli nos w zarośla i szperamy. Zdarza się, że znajduje się gąsienice maszerujące po ziemi czy też siedzące na dobrze widocznych liściach, ale to niewielki procent w porównaniu z tymi, które się przed nami kryją.
Cytat:
Czy teraz w tym okresie można spotkać jakąś i czy można szukać na przyosiedlowych łączkach i laskach ? i wreszcie jakich gatunków można się spodziewać ?
Gąsienic jeszcze dostatek Zerknij na Motyle Europy, tam jest wyszukiwarka gąsienic, możesz sprawdzić każdą interesujacą Cię rodzinę.
a powiedz mi czy o godzinie 5:00 rano mogę spodziewać się czegoś czy one raczej nie są rannymi ptaszkami ? pytam bo tylko wczas rano mam czas żeby na rowerze się gdzieś wybrać
dziś rano jadąc na polankę spotkałem takie 3 wielkie winniczki ... z 7cm miały ale gąsienic 0
O piątej rano może być różnie - bo gąsienice żerujące nocą chowają się przed świtem, natomiast te aktywne w dzień mogą być rankiem jeszcze odrętwiałe i siedzieć w kryjówkach - ale możesz spróbować, tylko w tym wypadku zdecydowanie doradzam technikę "nos w zarośla"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum