Sfotografowany 26.08.2006 w Gierałcicach (powiat Nysa)
Od jakiegos czasu już poluję na tego motyla. "Do trzech razy sztuka" i udało się.
Wyjątkowo nie przyjemny i wredny obiekt do fotografowania. Nie usiedzi spokojnie na jednym kwiatku, tylko co chwilę zmienia sobie miejsce. Czasem zanim ustawiłem ostrość, motylek przeniósł się na inny kwiat. Denerwujące to było ale po 30 minutach biegania za motylem, udało się go jakoś sfocić.
...aby uscislic poprzedni post dodam, ze Pontia daplidice rozdzielono na dwa gatunki, pierwszy P. daplidice zamieszkuje zachodnia czesc kontynentu, a P. edusa wschodnia...morfologicznie sie nie roznia...kopulatory praktycznie tez nie...
Między P. edusa a P. daplidice występują różnice biochemiczne, które można wykryć poprzez użycie elektroforezy - to zresztą nie jest nowa wiadomość, bo praca, w której owe różnice wykazano (Geygera i Scholla) ukazała się w 1982 roku i trudno powiedzieć dlaczego np. w Fauna Europaea te wyniki do tej pory nie zostały uwzględnione.
Aż z ciekawości zaczerpnąłem mojej literatury to wkleję tu cytat o obu tych gatunkach (z klucza multico).
"Dwa kolejne, migrujące gatunki są do siebie bardzo podobne, Pewne ich odróżnienie musi być oparte na analizie biochemicznej. Oba są znacznie liczniejsze w strefie śródziemnomorskiej niż na północy. U drugiego i kolejnych pokoleń, na spodzie ST zielony rysunek z żółtym nalotem:
- Południowo-zachodnia i zachodnia Europa, na wschodzie do Sardynii i północno-zachodnich Włoch Pontia daplidice Rukiewnik zachodni
-Środkowa i wschodnia Europa. na zachodzie po większości obszaru Włoch i wschodnią część Niemiec Pontia edusa Bielinek rukiewnik"
Aneta napisał/a:
użycie elektroforezy
Ektofaza aktywacja!!
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum