Ostatnio zainteresowałem się troche tymi pięknymi owadami, ale mam poważne problemy z ich rozpoznawaniem. Dlatego też mam pytanie jaki jest dobry przewodnik, atlas, klucz... do oznaczania motyli (dziennych zwłaszcza) Polski?
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Ostatnio zmieniony przez Anem 2006-07-04, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze niedawno możliwy był do nabycia I tom (za 11 zł+przesyłka) i III tom atlasu motyli, o którym wspomniał Marfu. Niżej kontakt:
Grupa IMAGE Sp. z o.o.
ul. Stanisława Witkiewicza 14
03-305 Warszawa,
NIP: 118-00-04-559
Konto: BRE S. O/Warszawa 11401010-00-432485-PLNCURR01-58
office@grupaimage.com.pl
Telefon: (22) 811 01 99
Fax: (22) 811 19 93
Otwarte od pn - pt 9:00 - 16:00
Co prawda firma obecnie zajmuje sie wydawaniem zupełnie innych rzeczy!
we wrzeniu w Białowiezy będzie ogólnopolski zjazd entomologiczny, bedzie literatura, i chyba wreszcie IV tom motyli Polski. baza z materiałem do oznaczania znajduje się na stronach Jacka Kurzawy.
Nie pamiętam, ale chyba trzydzieci kilka. Tom ten jest 2 razy grubszy od poprzednich. Zawsze można w końcu zadzwonić lub wysłać e-maila z zapytaniem. Mam nadzieję, że kontakty które podałem s? aktualne.
Hmm.., a może to było i ponad 100 zł. Przepraszam, zupełnie nie pamietam. Ale i tak dla zainteresowanych publikacja ta warta jest takiej ceny... Powtarzam raz jeszcze, dowiedz się u Ľródła czy jeszcze maj? tę ksi?żkę ... Można po prostu tam zadzwonić i wypytać o wszystko...
Włanie się z nimi sk?taktowałem po przez maila i teraz czekam na odpowiedĽ.
Oby była
Pytałem się również o cenę ,powinno się w zwi?zku z tym wyjanić ile kosztuje u nich z hurtowni.
POzdrówka
[ Dodano: 2004-09-20, 19:32 ]
i jescze jedno.Jaki rok temu znalazłem j? w księgarni w Zielonej Górze.Wtedy tam kosztowała jakie 150zł. I akurat tyle nie miałem
Czeć I i III jest jeszcze do kupienia wystarczy odwiedzić storne Image lub Polskiego Towarzystwa Entomologicznego
koszt I cz około 38 zł
koszt III cz od 110 - 160zł - zależnie od księgarni
II cz nakład się wyczerpał - do dostania tylko w antykwariacie
co do jedynki to kiedy była jeszcze na stronie mr.butterfly ale ile wiem już się wyczerpała. dwójkę mam oryginał jak tez zrobion? w pdf, mogę podesłać nawet e-mailem. a trójka był? jeszcze dosyć niedawno na www.entomon.pl a co do innych ciekawych pozycji o dziennych to die tagfalter europeas und nordwestafrikas - tolman/lewington. 450 gat. m dziennych europy rewelacja.-koszt około 130 zł oraz motyli ceskie a slovenskie aktyvni ve dne-belin - kooło 95 % dz które sa w Polsce ale bardzo dużo gat ze słowacji, słoweni, czech, moraw, włoszech, itd... też b dobry atlas -cena 130zł obydwie dostępne w sprzedaży internetowej www.mr butterfly i jeszcze t? ostatni? można zakupić płac?c 990 czeskich koron poprzez wydawnictwo kabourek. wystarczy wpisać w wyszukiwarce kabourek i się znajdzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum