FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubert
2006-07-01, 16:11
Atlas motyli
Autor Wiadomość
Emila 

Wysłany: 2005-01-30, 11:30   

Ja polecam Toma Tolmana "Photographic guide to the butterflies of Britain and Europe" wydana przez Oxford University Press. Jestem motylim lamerem, ale wydaje mi się naprawde wyczerpuj?ca i poręczna ta ksi?żka. Każdy gatunek ma narysowany swój zasięg (mapa obejmuje Polskę i, zgodnie z tytułem, sięga po Ural).Dużo wyraĽnych, dobrej jakoci zdjęć uwzględniaj?cych dymorfizm i ew. polimorfizm. Mi się wyj?tkowo podoba informacja o najchętniej odwiedzanych rolinach. Jak w fotograficznych przewodnikach do kwiatów, ksi?żka jest podzielona na działy według kolorów, więc szybko można zawęzić poszukiwania, nawet jeli się mało wie na temat oznaczania motyli. Ceny nie pamiętam, ale nie była (jak na angielskojęzyczne standardy) wysoka, w granicach 10-15 euro. Format bliski A5, okładka miękka + gumowa oprawa.

Przy okazji: czy jest gdzie na forum miejsce, gdzie by takie informacje o różnych przewodnikach i pomocnej literaturze były zebrane w 1 miejscu?

Emila

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-01-30, 14:04   

Owszem, jest tutaj.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-01, 10:42   

Hubert napisał/a:
Owszem, jest tutaj.

chyba chodziło o ksi?zki o motylach - temat postu _ Atlas Motyli wiec wiecej literatury na ten tamat mozna znalesc tutaj :mrgreen:

Damian 

Wysłany: 2005-02-04, 17:46   

Cytat:
dwójkę mam oryginał jak tez zrobion? w pdf

Witaj
Ja również posiadam wersję w pdf.:)
A czy nie istnieje III cz. w tym formacie?
POzdrawiam
Damian

P.S.
Jak kto potrzebuje IIcz. w pdf. to proszę na maila

Staszek 

Wysłany: 2005-09-16, 21:54   

Mam pytanie odnosnie takiej pozycji

Heintze Jerzy, atlas Motyle Polski

Czy warto kupować, chodzi mi głównie o przydatnoć w oznaczaniu!

Marfu 

Wysłany: 2005-09-16, 22:03   

Masz wyrysowane g?siennice, a to w polskiej literaturze rzadkosc. No i poczwarki. Na pewno warto, chociaz nie zastapi on serii prof. Buszko.

Staszek 

Wysłany: 2005-09-16, 22:12   

No tak tylko t? ksi?żke moge kupić za 60 zł, a cała seria prof. Buszko z tego co piszecie jest już nie dostępna i bodajże sam 3 tom kosztuje ponad 100 zł. Nie na moj? kieszeń, przynajmniej dopóki mnie to nie wci?gnie na tyle by stwierdzić, że seria ta jest mi nie zbędna. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Zaraz zamawiam w antykwariacie.

Marfu 

Wysłany: 2005-09-16, 22:18   

Problem jest taki, ze u Heinzego masz wybor gatunkow z roznych grup - czasami nawet brakuje bardzo pospolitych przedstawicieli danej rodziny...

Damian 

Wysłany: 2005-09-17, 07:08   

Staszek napisał/a:
No tak tylko t? ksi?żke moge kupić za 60 zł, a cała seria prof. Buszko z tego co piszecie jest już nie dostępna i bodajże sam 3 tom kosztuje ponad 100 zł. Nie na moj? kieszeń, przynajmniej dopóki mnie to nie wci?gnie na tyle by stwierdzić, że seria ta jest mi nie zbędna. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Zaraz zamawiam w antykwariacie.

Jeżeli chesz j? kupić za 60zł. to lepiej aby dołożył 40zł. i miał III cz. Buszki.
Co do Heintza to na allegro.pl często się pojawia.Jeżeli nie masz I cz. Atlasu Motyli Polski to na allegro masz szanse kupić.Oto link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=64188639

pozdr.
Damian

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2005-09-17, 08:51   

Ja oprócz serii Buszki polecam np. do atlas sówek The Noctuids of Central Europe J. Nowackiego, Heintze jest dobry tylko dlatego ze ma rysunki g?sienic :) do żadnego poważniejszego oznaczenia sie nie nada, gdyż nawet zagadek zamieszczonych na forum nim nie rozwi?żesz, ja obchodziłem się bez tej publikacji ładnych pare lat, nie tak dawno kupiłem na Allegro za 15 złoty, co do atlasów Buszki problem jest taki że drugiej częsci juz nie kupisz chyba ze na Allegro raz widziałem i osi?gneła zawrotn? cene, mysle że sprzedaj?cy nawet sie nie spodziwał, "słyszałem";) że kr?ży wersja w pdf, a pierwsza masz tu http://allegro.pl/show_item.php?item=64188639,
poza tym polecam ci na pocz?tek ksiażke Motyle z serii Leksykon przyrodniczy H. Reichholf-Riehm też nie ma wszystkiego ale jest wiecej niz w Heintze, poza tym masz fotografie a nie rysunki

Staszek 

Wysłany: 2005-09-17, 08:55   

No to może jednak faktycznie pomysle nad tym kluczem prof. Buszki. Heintzego jeszcze nie zamówiłem to nic straconego. Tylko sk?d ta przebitka w antykwariacie 60 zł, a na allegro 15zł. Chyba powinno być odwrotnie?

Marfu 

Wysłany: 2005-09-17, 09:03   

O wersji w pdf pisano kilka postow wczesniej :-)

Rafał M. 

Wysłany: 2005-09-18, 17:39   

jeli kto ma I i II cz. atlasu Buszki w pdf to prosiłbym o wysłanie mi na maila:
ralfbart@poczta.fm

Lutek 

Wysłany: 2005-12-23, 15:09   

Witam
Odświeżam temat. Czy może ktoś wie gdzie można kupić I część Atlasu Buszki? A może ktoś ma ten atlas w pdf i chciałby sie nim podzielic ?:)
Pozdrawiam
Łukasz

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2005-12-24, 09:56   

Pierwsza część była kiedys na allegro , poszła chyba za 400 złoty, ja kupiłem w księgarni dawno dawno temu za 13, 80 zł i o ile wiem tylko druga część jest w pdf

Odpowiedz do tematu