Ja polecam Toma Tolmana "Photographic guide to the butterflies of Britain and Europe" wydana przez Oxford University Press. Jestem motylim lamerem, ale wydaje mi się naprawde wyczerpuj?ca i poręczna ta ksi?żka. Każdy gatunek ma narysowany swój zasięg (mapa obejmuje Polskę i, zgodnie z tytułem, sięga po Ural).Dużo wyraĽnych, dobrej jakoci zdjęć uwzględniaj?cych dymorfizm i ew. polimorfizm. Mi się wyj?tkowo podoba informacja o najchętniej odwiedzanych rolinach. Jak w fotograficznych przewodnikach do kwiatów, ksi?żka jest podzielona na działy według kolorów, więc szybko można zawęzić poszukiwania, nawet jeli się mało wie na temat oznaczania motyli. Ceny nie pamiętam, ale nie była (jak na angielskojęzyczne standardy) wysoka, w granicach 10-15 euro. Format bliski A5, okładka miękka + gumowa oprawa.
Przy okazji: czy jest gdzie na forum miejsce, gdzie by takie informacje o różnych przewodnikach i pomocnej literaturze były zebrane w 1 miejscu?
No tak tylko t? ksi?żke moge kupić za 60 zł, a cała seria prof. Buszko z tego co piszecie jest już nie dostępna i bodajże sam 3 tom kosztuje ponad 100 zł. Nie na moj? kieszeń, przynajmniej dopóki mnie to nie wci?gnie na tyle by stwierdzić, że seria ta jest mi nie zbędna. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Zaraz zamawiam w antykwariacie.
No tak tylko t? ksi?żke moge kupić za 60 zł, a cała seria prof. Buszko z tego co piszecie jest już nie dostępna i bodajże sam 3 tom kosztuje ponad 100 zł. Nie na moj? kieszeń, przynajmniej dopóki mnie to nie wci?gnie na tyle by stwierdzić, że seria ta jest mi nie zbędna. Mimo wszystko dziękuję za pomoc. Zaraz zamawiam w antykwariacie.
Jeżeli chesz j? kupić za 60zł. to lepiej aby dołożył 40zł. i miał III cz. Buszki.
Co do Heintza to na allegro.pl często się pojawia.Jeżeli nie masz I cz. Atlasu Motyli Polski to na allegro masz szanse kupić.Oto link:
Ja oprócz serii Buszki polecam np. do atlas sówek The Noctuids of Central Europe J. Nowackiego, Heintze jest dobry tylko dlatego ze ma rysunki g?sienic do żadnego poważniejszego oznaczenia sie nie nada, gdyż nawet zagadek zamieszczonych na forum nim nie rozwi?żesz, ja obchodziłem się bez tej publikacji ładnych pare lat, nie tak dawno kupiłem na Allegro za 15 złoty, co do atlasów Buszki problem jest taki że drugiej częsci juz nie kupisz chyba ze na Allegro raz widziałem i osi?gneła zawrotn? cene, mysle że sprzedaj?cy nawet sie nie spodziwał, "słyszałem";) że kr?ży wersja w pdf, a pierwsza masz tu http://allegro.pl/show_item.php?item=64188639,
poza tym polecam ci na pocz?tek ksiażke Motyle z serii Leksykon przyrodniczy H. Reichholf-Riehm też nie ma wszystkiego ale jest wiecej niz w Heintze, poza tym masz fotografie a nie rysunki
No to może jednak faktycznie pomysle nad tym kluczem prof. Buszki. Heintzego jeszcze nie zamówiłem to nic straconego. Tylko sk?d ta przebitka w antykwariacie 60 zł, a na allegro 15zł. Chyba powinno być odwrotnie?
Witam
Odświeżam temat. Czy może ktoś wie gdzie można kupić I część Atlasu Buszki? A może ktoś ma ten atlas w pdf i chciałby sie nim podzielic ?:)
Pozdrawiam
Łukasz
Pierwsza część była kiedys na allegro , poszła chyba za 400 złoty, ja kupiłem w księgarni dawno dawno temu za 13, 80 zł i o ile wiem tylko druga część jest w pdf
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum