Dzi o godzinie 17 odbyło się zebranie założycielskie Stołecznego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Został uchwalony statut Towarzystwa i wybrane władze. Prezesem jest Andrzej Kruszewicz.
Celem STOP jest szeroko rozumiana ochrona ptaków, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony na obszarze Warszawy i jej okolic.
To na pocz?tek.
"Pierwsze spotkanie Stołecznego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się w sobotę 29 stycznia o godzinie 12 w sali konferencyjnej zoo (koło bramy wejciowej)."
Zebranie sie odbylo. Poza sprawamy czysto organizacyjnymi, Andrzej Kruszewicz zaproponowal ustalenie osob, ktore wzielyby pod swoja opieke pewne czesci Warszawy i okolic, i jak sie tam bedzie dzialo cos zlego - beda informowani, beda rozgladac sie po okolicy i ewentualnie przeciwdzialac. Jak mowil, Azyl dla Ptakow dostaje bardzo duzo informacji o tym, ze cos sie dzieje zlego, a nie mam mozliwosci sprawdzania wszystkiego. Pomysl znakomity.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
A poza tym ustalilimy, że w sobotę o 8 rano przed dworcem gdańskim startuje wycieczka. Prowadzi Mirek B. (kto zna, to zna, a nie wiem, czy mogę podawać nazwisko). Będzie informacja w GW w pi?tek, więc może przyjdzie kto "z zewn?trz". Drobny szczegół: umknęło mi, dok?d idziemy...
A czy wiadomo, kto jest STOPowym opiekunem Mokotowa ?
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Wysłany: 2005-02-21, 16:58 Spotkanie Stołecznego Towarzystwa Ochrony Ptaków
Witajcie,
wprawdzie nie jestem żadnym organizatorem, ale ponieważ szefostwo STOP-u ma dużo na głowie, to pozwolę sobie wrzucić na Forum informację o najbliższym spotkaniu Towarzystwa:
w najbliższ? sobotę 26 lutego o godz. 12:00 odbędzie się drugie zebranie w sali konferencyjnej ZOO (wejcie od ul Ratuszowej, nie wchodz?c na teren ogrodu - w budynku po lewej stronie od wejcia, parter, pierwsze drzwi)
W programie, poza omówieniem bież?cych spraw,
prelekcja dr Andrzeja Kruszewicza na temat ochrony ptaków
Poruszalimy kwestie rozlepiania antyptaków i zakratowywania otworów wentylacyjnych w ocieplanych budynkach.
W przyszły pi?tek jedziemy do piaskarni w Łomiankach rozejrzeć się czy stanowi ona zagrożenie dla ptaków. Tak? sam? wycieczkę powtórzymy na wiosnę.
Odbyła się prelekcja nt. ptaków Warszawy. Dowiedziałam się z niej między innymi o tym, że można tu spotkać rybołowa . Podobno ich trasa wędrówek przebiega wzdłuż Wisły. Nad miastem rybołowy wznosz? się na większe wysokoci i tak przelatuj? nad Warszaw?. Ciekawostk? było też dla mnie to, że na lotnisku na Bemowie "l?duj?" nury. W nocy myl? pas startowy z wod? i tak się nieszczęniki rozbijaj?.
Chyba nic konkretnego o tym nie było. Ale szczerze mówi?ć nie pamiętam .
Przypomniało mi się natomiast o Dniu Ziemi. Prawdopodobnie STOP będzie miał swoje stoisko.
Hej, STOPowcy, co wy na wspóln? wycieczkę dla warszawiaków po Polach Mokotowskich w niedzielę o 14 ? Będę Was szukał na Dniu Ziemi, więc przemyslcie sprawę.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na wydelegowanie przez Was kogo (poza OTOPem mam nadzieję również na Bociana).
Antek
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum