Wysłany: 2006-04-06, 15:03 Kontrola skupisk ptasich
Miałam monitorować dwa obszary. Ławice Kiełpińskie oraz Kolektor Młociński. Niestety poziom wody uniemożliwia kontrolowanie tych miejsc, więc informuję, że dopuki woda nie opadnie nie będę w stanie dostarczać danych. Postaram się w weekend podjechać na Ławice i zobaczę czy tam coś się da zdziałać.
Sytuacja na Kolektorze przedstawia się tak... Cały jest pod wodą!
Kasiu, a możesz napisać, jakie inne miejsca są do kontrolowania?
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Idea STOPu jest taka, że podzielono Warszawę na sektory i do każdego z nich przydzielono opiekunów (najczęściej osoby mieszkające w okolicy). Np. w przypadku telefonu z informacją, że znaleziono przymarźniętego łąbędzia na oczku wodnym, informowana jest o tym osoba opiekująca się danym sektorem a następnie sprawdza sytuację na miejscu.
Mam nadzieję, że porozmawiamy o tym na następnym spotkaniu STOPu na które chcemy zaprosić członków innych organizacji działających w Warszawie(jeszcze o tym napiszę).
Kontrola ptasiogrypowa prowadzona jest w większych skupiskach ptasich w Warszawie. Nie pamiętam wszystkich ale są to np. Łazienki, Stawy Raszyńskie, Park Praski, Kolektor Młociński, Park Kępa Potocka...
Mieszkam w Jabłonnie. Często kręcę się po jablonowskim parku, wale przeciwpowodziowym, nad samą Wisłą, zahaczam o okolice Rajszewa i Nowego Dworu. Jest to więc teren Twego monitoringu; nie wiem tylko z ktorej strony Wisly czynisz kontrole?
Chętnie pomogę w tej akcji. Potrzebuję tylko instrukcji co i w jaki sposób trzeba to czynić.
Nie wiem czy Ty możesz pomóc czy trzeba się udać na spotkanie STOP-u. I kiedy bedzie najblizsze.
Będe wdzieczny za poradę.
Pozdrawiam
Piotr
_________________ Im nas więcej tym skrzydlarzom lepiej
Ja mieszkam na terenie gminy Czosnów(pow. nowodworski) i prowadzę obserwacje ornitologiczne od Grochal(rez. Wikliny Wiślane, Zakole Zakroczymskie) przez rez. Kępy Kazuńskie i aż po Ławice Kełpińskie oraz łąki narwiańskie.
W związku z tym możnaby podjąć jakąś szerszą współpracę ntb.ochrony tych cennych środowisk dla ptaków.
Siły mogłyby połączyć zarówno członkowie OTOPGW, STOP i TP "Bocian". Zwłaszcza że te tereny na tym odcinku aż po Warszawę potrzebują specjalnej ochrony, nietylko rezewaty "na papierze", ale profesjonalne oznakowanie, ścieżki dydaktyczne, kładki itp.
Pozdrawia Seba!
_________________ "Kiedy skończy się całe to szaleństwo, zawsze pozostanie muzyka"
duużo krzyżówek
troche mniej duuużo łabędzi niemych
pan płaskonos
3 łyski
2 kokoszki
1 mewa pospolita
powyzej tamy na odcinku do mostu przy tężni:
karolinka - parka
5 cyraneczek (w tym 2 samce)
a krzyżówek i łabędzi również co niemiara ale mam problemy z szacowaniem ilości
_________________ Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum