Wysłany: 2005-04-09, 09:14 Wycieczka do Biebrzańskiego Parku Narodowego
Planuję jechać nad Biebrzę (30.04 – 03.05) Może kto z Was też będzie się tam wybierał w tym czasie? Jeli tak to piszcie, ugadamy się na jakie spotkanie i wspólne obserwacje. Ja jeszcze nie jestem pewna mojego wyjazdu na sto procent, ale raczej się on odbędzie.
Szczerze? pisałbym się na taki wyjazd ..... tylko jest eine problem - dojechałbym max do Wawy, więc ze stolycy musiałby mnie kto wzi?ć do fury...
Mój los jest w Waszych rękach
Karolina moze więcej szczegółów? - gdzie nocowania, gdzie obserwacje, jakie koszty ... itp itp
Nocleg - jak kto chce, czy kto woli w domku na łóżku, czy ma do dyspozycji namiot i woli pole namiotowe.
Obserwacje – miejsca musieliby napisać ludzie bardziej obeznani z BPN.
Koszty – noclegi w kwaterach agroturystycznych to 25-30 zł za dobę.
Pola namiotowe i biwakowe - 1 doba
1. Pobyt jednej osoby 5 zł 2. Ustawienie samochodu 5 zł 3. Ustawienie motocykla 2 zł 4. Ustawienie autokaru 10 zł 5. Ustawienie samochodu z przyczep? campingow? 10 zł
Wstęp do Parku:
1. Na szlaki l?dowe: a) osoba dorosła: 4 zł/dzień b) młodzież, emeryci, rencici: 2 zł/dzień
Wiem, wiem termin nie jest zachwycaj?cy. Słyszałam, że w długi majowy weekend jest tam mnóstwo ludzi, ale ja tylko w tym czasie mogę tam pobyć dłużej niż jeden dzień.
Byłem włanie nad Biebrz? - co prawda nie na ptakach ale.... wszystko pięknie zalane cały Goni?dz odbija się w wodzie - ropuch obłędne ilosci. Rzeczywicie co do kwater znajomi chcieli zarezerwować miejsca - już brak - co wiecej przyjeżdzaj? grupy które rezerwuj? całe pola namiotowe by nik im się obcy nie pałętał
Własnie wróciłem znad Biebrzy. Trzy dni łażenia i niewielki efekt. Park znam bardzo dobrze i moge podpowiedziec ciekawe miejsca obserwacyjne. Ptaków bardzo mało bo jest mnóstwo wody i pozaszywały sie w zaroslach. Trzeba poczekać az woda nieco opadnie i wyjd? skrawki l?du. Widać rycyki, nieco róznych gatunków kaczek( wistuny. rożeńce, czernice. cyranki) gęsi sa w miejscach zupełnie niedostepnych i raczej tylko widac jak przelatuj?. Z noclegami to prawda. Tam juz zaczyna sie oblężenie z apogeum w długi majowy weekend.
No nie przesadzajcie z tym oblężeniem w majowy weekend! Aż tylu ludzi nie ma odk?d skończyły się Dni Dzikich Ł?k (Bogu Dzięki).
Jeżdże nad Biebrze w miare regularnie od 1998 i nigdy nie czułem się "oblężony". Może tylko czasem na Barwiku na tokach dubeltów... ale te się już stamt?d wycofały...
Karolinko ja będe w tym czasie nad Biebrz?. A oprócz mnie także Juvek i może Kami
Jeżdże nad Biebrze w miare regularnie od 1998 i nigdy nie czułem się "oblężony". Może tylko czasem na Barwiku na tokach dubeltów... ale te się już stamt?d wycofały...
Być może włanie ze względu na te tłumy na tokowisku
Tetrao napisał/a:
Karolinko ja będe w tym czasie nad Biebrz?. A oprócz mnie także Juvek i może Kami
I Ty Tetrao mówisz że nie będzie tłoku Ja na szczęcie na weekend majowy wyjeżdżam( mam nadzieję) w miejsce mniej oblężone.
Mam nadzieję, że się pomiecimy Ja niestety będę tylko od 30 kwietnia po południu i 1 maj? wieczorem muszę już wracać, bo tata nie będzie mógł wzi?ć urlopu Ale lepsze to niż nic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum