Hej
Z doświadczenia Ci powiem że w samym Sozopolu trudno znaleźć coś poza małymi gekonami (Tarentola sp. ?)
Polecam wycieczkę na wyspę świętego Iwana, to chyba największa wyspa na morzu czarnym, widziałem tam V.ammodytes, i coś małego nie oznaczonego, pewnie jakiś Coluber, albo młody Malpolon. No i całkiem nie daleko jest rezerwat Ropotamo, polecam spływ rzeką do ujścia do morza, dużo żółwi błotnych można zaobserwować. No i oczywiście góry Strandża, osobiście nie byłem ale słyszałem że pełne gadów.
Ja w tym roku udaje się pod granicę z Turcją, tam jest zatrzęsienie:)
Hm a te gory za daleko od Sozopola?powiem tak gadalem z czechami i holendrami i w okoliy 15 km od sozopola jest stanowisko zamenis situla - mam dokladne namiary gps;). Z Sozopola łatwo się wydostać mnóstwo busów, na wyspęi i do parku na wycieczki fakultatywne na 100% jadę - już wcześniej wykupiłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum