Kilka zdjęć z wyprawy do Raszyna zamieciłam w galerii.
Wkrótce dodam następne
Poniżej obrazek najlepiej oddaj?cy atmosferę rezerwatu.
[ Dodano: 2004-08-13, 10:08 ]
Co wiecie o Stawinodze w Nadbużańskim Parku Krajobrazowym? Widzę na mapie, że s? tam stawy i mam zamiar je spenetrować. Wie kto może jak najlepiej tam dojechać? I gdzie zostawić samochód?
[ Dodano: 2004-08-25, 13:47 ]
W ostatni? sobotę, kożystaj?c z okazji, że byłam w okolicy Zalewu Zegrzyńskiego odwiedziłam...
... stawy w miejscowoci Stawinoga
Jechalimy przez Serock a za nim skręcilimy w prawo na Wyszków. Jest kilka możliwoci dojechania do stawów. Chyba najprociej jest skręcić zaraz po przejechaniu Narwi na drogę do miejscowoci Łacha i tak jad?c wzdłuż wałów dojechać na miejsce. Droga jest bardzo w?ska i nie utwardzona. Jeli spotkamy kogo jad?cego z naprzeciwka samochodem, może być problem z wyminięciem.
Inne drogi prowadz? przez Popowo - letnisko lub przez Zatory i Burlaki.
Na miejscu ogromne trzcinowiska a w nich pełno pokrzewek. Niestety nie potrafię ich rozpoznawać. Różniły się od siebie i na pewno były to różne gatunki. Nad głow? kr?żyły dwa myszołowy i co chwilę przelatywały stada wron siwych. Do kormoranów można było trafić po zapachu. Jedna cieżka prowadzi pod ich ulubionym drzewem...
Mewy (oznaczone przeze mnie jako srebrzyste) odzywały się co chwila rozkładaj?c skrzydła i wyci?gaj?ć głowy go góry.
Rybitwa rzeczna (?) dała pokaz swoich akrobatycznych umiejętnoci poluj?c na ryby, pikuj?c z powietrza do wody.
O wiele mniej ludzi niż w Raszynie. Nie obeszłam całej okolicy, ale wydaje mi się, że widziałam ambonę po wschodniej stronie większego stawu.
25 marca wszystkich chętnych zapraszamy do jednego z najciekawszych wiosennych miejsc na ptaki w okolicach Warszawy. O tej porze łąki pomiędzy Modlinem i Pomiechówkiem zostają zalane przez wody Narwii, tworząc niezwykle malownicze rozlewiska. Nad tą "mazowiecką Biebrzą" można o tej porze spotkać stada migrujących łabędzi, gęsi, kaczek i ptaków siewkowatych. Niejednokrotnie w stadach pospolitszych gatunków widywano tu ptasie rzadkości.
Jeśli chcecie zobaczyć, jak będzie tym razem, zapraszamy 25 marca o godzinie 8.00 na Dworzec PKP Warszawa Gdańska, skąd o 8.13 odjeżdża pociąg do Modlina (kierunek: Ciechanów).
Na wszelki wypadek warto zabrać ze sobą coś od deszczu, dobre buty i oczywiście lornetkę
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Hubert, jak nie będzie padać, na pewno będzie dziko wiać
_________________ Najbliższe spotkanie Warszawskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków odbędzie się 21 stycznia.
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Najprawdopodobniej wybieram się jutro do Rezerwatu Ławice Kiełpińskie pod Warszawą. Możecie polecić mi jakieś ciekawe miejsce? I gdzie można zostawić samochód?
Ja zwykle parkuję za taką stadniną , u stóp wału (za wał nie przejeżdżam, można sie zakopać). Koleżanka zakopała się co prawda i przed wałem, ale chyba była nieostrożna. za to wyciągał ją jakiś ptasiarz z Łomianek.
Trase? Tam to idziesz wzdłuż wisły i wsio. Tam to bodajże można było samochodem nawet za wał przejechać, była tam jakaś stadnina jakby. Generalnie postawić tak, żeby dało się obok przejechać i będzie spoko.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum