FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obozy sowiarskie
Autor Wiadomość
felix 

Wysłany: 2008-10-02, 16:50   

Witam, oboz jesienny na Spiszu odbedzie sie w dniach 8-12 pazdziernika 2008. Baza tym razem w Kacwinie, tutaj link :oki: :
http://www.wyciag.kacwin.prv.pl/ ......cena 20 zeta/noc...
prosze dzwonic na domowy lub komorkowy podane na stronie i rezerwowac noclegi w dniach, ktore Wam pasuja. Dzwoniac prosze podac haslo SOWY... i wiadomo ze dzwonicie ode mnie. Oprocz tego wyslac zgloszenie dop mnie na priva: przyroda@gmail.com
Liczy sie kolejnosc zgloszen a miejsc jest tylko 15. Kilka osob jedzie samochodem, wiec tutaj na Forum mozna sie dogadac w kwesti transportu. Pozdrawiam i do zobaczenia. Moja kom w razie potrzeby 600364982.... Felix :oki:

felix 

Wysłany: 2008-10-05, 12:44   

hejka, chyb ajuz nie ma wolnych miejsc u gospodarza, ale nie widze problemu, zeby sie zakwaterowac gdziekolwiek indziej w Kacwinie. Nasz budynek jest w centrum wsi kolo kosciola wiec nalezy szukac w necie czegos jak najblizej. Ja bede od srody juz wiec sprawde co i jak. Bede udzielal info via tel kom, bo nie wiem czy bede mial neta na miejscu. Podro Felo :-D

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-10-07, 07:37   

no to kto z forum wybiera sie na obóz?
jakby ktoś szukał transportu to mam dwa wolne miejsca w samochodzie.
wyjazd w piatek popołudniu.
Ze mną jak narazie jedzie Athene...
Pełku i reszta małopolan co z Wami??

voytus81 

Wysłany: 2008-10-07, 09:01   

ja ruszam już jutro. powinienem dotrzeć po południu, w zależnosci jak busy zgraa się z pociagiem w Nowym Targu...

kOKOn 

Wysłany: 2008-10-07, 11:34   

Jedzie ktoś z Wawy samochodem i ma wolne miejsce ? ( chętnie się wcisnę ) :)
Wstępnie planuje podróż pociągiem do Nowego Targu (w nocy ze środy na czwartek ) a potem PKSem. Rezerwacji lokum nie mam, ale chyba o tej porze roku nie będzie problemu..

Grat 

Wysłany: 2008-10-07, 22:43   

W srode bede ostatni dzien w pracy i pozniej przez kilka dni nie bardzo mam co z soba zrobic. Mozliwe, ze nagle podejme decyzje o wyjezdzie, jesli mialbym wspolpasazera. Kokon: jesli mi zostawisz swoj telefon na priv i bede w srode dostatecznie wczesnie wolny (14:00 - 16:00), to zadzwonie do ciebie. Jesli ktos jeszcze z Wawy sie waha i uzaleznia wyjazd od miejsca w samochodzie, to prosze podac swoj numer na moj priv. Nie obiecuje, ze na pewno pojade, bo nie wiem, czy w srode po pracy na pewno bede juz wolny.

Grat 

Wysłany: 2008-10-08, 18:28   

Jakby ktos jeszcze chcial dolaczyc, to wyruszamy z kokonem w czwartek o 6:00 spod kina ochota. Przystanek ochota w kierunku poludniowym. Zostawcie telefon na priv, zebym wiedzial, ze ktos jeszcze sie wybiera i stawcie sie na przystanku. Przeczytam jeszce dzis, albo przed wyjazdem od siebie, czyli ok 5:00.

felix 

Wysłany: 2008-10-09, 14:30   

for napisał/a:
no to kto z forum wybiera sie na obóz?
jakby ktoś szukał transportu to mam dwa wolne miejsca w samochodzie.
wyjazd w piatek popołudniu.Ze mną jak narazie jedzie Athene...

heja Forek nie moze, ale jedzie Jaro i ma jeszcze 1 wolne miejsce...telefon gdyby sie ktos zdecydowal....692035792....na miejscu sa juz Vojtus, Cocoon i Grat. Pogoda jest lux a bedzie jeszcze lepsza. Pozdrowka :pepsi:

felix 

Wysłany: 2008-10-13, 12:20   

hejka, oboz zakonczony... choc Grat z Kokonem jeszcze grasuja po Spiszu.
Ekipa dopisala jak zwykle!!! W sumie przewinelo sie 19 osob :oki:
Bylo tworczo i wesolo, mememee :zgon2:
Obserwacje przyrodnicze: mielismy sporo drapoli, z ciekawszych kurhannik 1 ad i orzel przedni 1 juv i 1 imm. Wykrylismy kilka soweczek i 1 nowe stanowisko urala, drugie zostalo potwierdzone. Mamay wiec, conajmniej 3 puszczyki uralskie po polskiej stronie Spisza. Byly tez jarzabki, orzechowki, krzyzodzioby i inny obecny tam na stale drobiazg. Spenetrowalismy tez slowacka czesc Spiskiej Magury. Bardzo ciekawe dwa rezerwaty i przepiekna wioska Osturna, ktora jest zywym skansenem. Teren ten tworzy jedna calosc z polskimi lasami na Spiszu, wiec ma znaczenie dla bytowania duzych ssakow drapieznych. Potwierdzilo sie przypuszczenie, ze zaczela tu bytowac wataha wilkow, ktore porywaja owieczki, tak Slowakom jak i naszym bacom. Natomiast najciekawsze jest to, ze w kazdej wsi mówiono nam o widywaniu rysia, który nawet w Kacwinie podchodził owieczki w biały dzień. Mysliwi tez go widuja z ambon, od wiosny tego roku. Moze na stale osiedli sie na Spiszu. Podobnie jest z misiami, byla nawet samica z 2 mlodymi.
To tyle. Pozdrawiam Felix :-D
Wrzucajcie fotki, bo jest kupe fajnych... :res:

Jaworek 

Wysłany: 2008-10-14, 08:21   

Poza orłem przednim warto nadmienić, że bardzo fajnie leciały inne, może nie tak rzadkie ptaki drapieżne, ale zawsze było na czym oko zawiesić. A konkretnie chodzi o intensywny przelot myszołowa, w tym stadek po kilkanaście ptaków, a także jastrzębia i krogulca, a tuż przed wyjazdem nad bazą w Kacwinie ukazał się jeszcze kobuz.
A na koniec, na pocieszenie wobec usilnych, nieudanych prób wypatrzenia pluszcza, wyczailiśmy pliszką górską dyndającą przy potoku.

Jaworek 

Wysłany: 2008-10-14, 09:02   

Poza orłem przednim warto nadmienić, że bardzo fajnie leciały inne, może nie tak rzadkie ptaki drapieżne, ale zawsze było na czym oko zawiesić. A konkretnie chodzi o intensywny przelot myszołowa, w tym stadek po kilkanaście ptaków, a także jastrzębia i krogulca, a tuż przed wyjazdem nad bazą w Kacwinie ukazał się jeszcze kobuz.
A na koniec, na pocieszenie wobec usilnych, nieudanych prób wypatrzenia pluszcza, wyczailiśmy pliszką górską dyndającą przy potoku.

A poniżej kilka zdjęć z wypraw podgrupy ogólnośląsko-wielkopolskiej.

Specjalny taniec przywołujący orły przednie- podziałał!!!.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 68.14 KB

Intensywne napatrywania przelotu umilone różnymi konkursami i opowieściami bacy.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 113.7 KB

Tylko dla wtajemniczonych........jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 110.7 KB

Jaworek 

Wysłany: 2008-10-14, 09:10   

I jeszcze kilka zdjęć

Przed przeprawa przez rzekę.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 112.16 KB

Bardzo w trakcie.....jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 86.88 KB

I już po wszystkim.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 81.14 KB

felix 

Wysłany: 2008-10-16, 14:56   

...no gdzie fotki przedniaka i sóweczki? Vojtus co jest? sprawdziliście pióro puszczyka? :>

Jaworek 

Wysłany: 2008-10-16, 17:07   

felix napisał/a:
...no gdzie fotki przedniaka i sóweczki? Vojtus co jest? sprawdziliście pióro puszczyka? :>

Nad piórem trwają rozważania w dziale"Pióra do identyfikacji" i nie ma zgodności co do urala.

Sam również chętnie bym zobaczył jak wyszła sóweczka i przedniak przez tą Voytusiową armatę, więc przyłączam się do apelu Felixa.

voytus81 

Wysłany: 2008-10-26, 08:56   

Niesamowicie urokliwe miejsce;Sympatyczni , bardzo otwarci ludzi; Doborowe towarzystwo; Barwy Złotej Polskiej jesieni... wszystko to sprawiało, że każdy uczestnik obozu mógł znaleśc coś tylko dl siebie...

DSC_00440001.JPG
był czas na lenistwo, i puszczanie mydlanych baniek... czas na pasje
Plik ściągnięto 99 raz(y) 93.9 KB

DSC_01040001.JPG
inni oddawali się kontemplacji...
Plik ściągnięto 99 raz(y) 57.99 KB

DSC_00520001.JPG
i tak w jednych budziły sie dzieci
Plik ściągnięto 99 raz(y) 107.05 KB

Odpowiedz do tematu