Witencja, trojpalczak i na Branisku ( 880 mnpm) i pod na 650, ale nawet na samym dole w "Mokrym Lesie" a wiec na 560 m.npm. Sa wszędzie gdzie świerki obumierające jakieś stoją. Jest tez nowe stanowisko kolo Kacwina przy granicy.
Bialogrzbieta jak na razie w dwóch płatach buczyny, ale przypotokowe olszyny tez sprawdzamy, jasne. Tam trudniej stwierdzić na podstawie żerowisk bo sa mniejsze, głownie na gałęziach. A bialogrzbiet nawet jak jest para w terytorium, jest trudny do wywabienia.
Jarząbek nie jednocześnie, no jak? To sa dane zbiorcze z osttnich tygodni, bo oprócz obozu było tam kilka osób jeszcze wczesniej. Ale ptaszek ma stosunkowo niewielkie terytoria, a w większości są tam sprzyjające biotopy z gęstym podsystem. Wiec jest ich sporo.Obserwacja sa tez prowadzone zima kiedy po odchodach łatwo stwierdzić terytorium. Co ciekawe, wg leśniczego z Falsztyna zmniejszył liczebność, hehehe.
Przedniak pod Babia jest generalnie na granicy, ale dokładnie gdzie gniazdo nie wiem. Kiedyś było lekko po naszej stronie. Teraz może jest poza bo to sie zmienia często. Ma kilka gniazd w terytorium, ak wiadomo.
Wszystkie gniazda Aquila i czarnego ze Spisza będą zgłoszone, of course. Będziemy starali sie przedniaka namierzyć w najbliższym czasie. I nie popuszczę, kurka bo to są lasy gospodarcze i do tego tez prywatne - zadnej ochrony tam nie ma. Stwierdzam jednak, ze gospodarka prowadzona jest rozsądnie.
Ostatnio zmieniony przez felix 2008-04-08, 12:39, w całości zmieniany 1 raz
Wszystkie gniazda Aquila i czarnego ze Spisza beda zgloszone, of course. I nie popuszcze, kurka bo to sa lasy gospodarcze i do tego tez prywatne - zadnej ochrony tam nie ma.
no to juz do Tomka Ciepłego w tej sprawie
teraz WKP miesci sie na ulicy Smoleńsk 29 na przeciwko kina Kijów
podaje nr telefonu (012) 3921867 pokój nr 10
Ino Felix badz spokojny
to ja dodam jeszcze ze z sów, mieliśmy odzywającego sie PUCHACZA, i to ok 13:20 w dzien
...no właśnie, odzywal sie na starym znanym stanowisku. Poza tym sporo śpiewających drozdów obroznych. Natomiast zadziwiający był brak krzyżodziobów świerkowych, oprócz pary która sie ujawniła na gwizdanie głosem sóweczki. w miejscu tym zawsze jest silny mobbing sikor, ale samej soweczki jeszcze nie potwierdziliśmy tam...
....nadciąga jesień i kolejny oboz sowiarski na Spiszu . Przez ostatnie kilka dni czesaliśmy teren głownie pod katem owadow. Z sow kilka urali stwierdziliśmy na znanych juz stanowiskach. Na stale zadomowily sie w pasmie Magury Spiskiej wilki. Na wiosne znalezlismy tropy i odchody. Spotkany teraz funkcjonariusz z SG opwiadal, ze ostatnio w tydzien zalatwily 10 pieskow w okolicy. Zawyłem w nocy przy ogisku tak z glupia i jak zaczely wyć wkoło to odjazd byl kompletny .....
.....jeszcze trwaja konsultacje, ale najprawdopodobniej.....8-12 pazdziernik.....
no jesli chodzi o październik, nie będzie większego problemu, będę musiał tylko zaklepać te dni w pracy jako wolne (przed końcem września)i w drogę.
A myślę, że do tego czasu termin już się wyklaruje, więc możecie mnie się spodziewać.
_________________ Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta
no wiec, jak wcześniej juz zapowiadalem obóz sowiarski na Spiszu odbedzie sie 8-12 pazdziernika. Noclegi w cenie 20 zeta. Szczegóły za dwa tygodnie po powrocie z Krymu..
Prosze o zglaszanie mailem na priva wszystkich chetnych.... przyroda@gmail.com
To i ja się mememe zgłaszam, choć z obawą pewną, bo ostatnio jak już powiem, że gdzieś zamierzam być, to Wszystkie Złe Siły Wszechświata się sprzymierzają coby mnie tam nie puścić
Aha, zapewne przybędę z nieforumową obstawą
Fel, dzwoń do W coby dziada do końca przekonać
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
ja nie bede bo nie moge, a wiadomo ze bym sie z checia zjawil mememe
no przydal bys sie chlopie....potwierdzam termin obozu i prosze chetnych o zglaszanie sie na priva...sorki, ze niektorym nie odpisalem wczesniej, ale bylem 2 tygodnie na krymskich stepach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum