Przed chwilą na gg nurek zauważył niezmiernie słusznie, że nie ma na forum miejsca gdzie hanysy i gorole mogłyby się informować o swoich wypadach w teren.
Wieć niniejszym uruchamiam temat, który powinien te braki zapełnić.
Informujmy się tutaj kto, gdzie się wybiera. To powinno bardziej scalić naszą frakcję
Dziczki warsiafskie, które od dawna maja już takie wątki (ze cztery chyba - o Zegrzyńskim, Raszyńskich, ogólnych ze dwa i o sowach chiba tyż) - pozdrawiają niedźwiedzi z południa :
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
Dzięki dziczku Krzysztofie acz ja ten pomysł widzę tak, że tu się tylko umawiamy na wspólne wypady. Każdy zainteresowany sobie przeczyta i jak będzie chciał to się ustosunkuje.
To co zaobserwujemy i tak wpiszemy do odpowiednich tematów (przynajmniej ja tak zamierzam robić). Nie widzę sensu by się powtarzać. Spowodować to może również postępującą izolację od innych regionów kraju a temat ma ideę wprost przeciwną
Poza tym chciałbym zaznaczyć, że nie będę tu wpisywał tylko przyszłych ptasich wycieczek. Mam już kilka potencjalnych pomysłów na wypady botaniczne (mam nadzieję, że znajdą się chętni); Tet chciał poznać trochę ważki na przykład...
To co zaobserwujemy i tak wpiszemy do odpowiednich tematów (przynajmniej ja tak zamierzam robić).
Słusznie - tutaj można wg mnie wrzucać fotki takie bardziej hmm towarzyskie gdzie głównymi bohaterami są ludkowie.
nurek napisał/a:
Poza tym chciałbym zaznaczyć, że nie będę tu wpisywał tylko przyszłych ptasich wycieczek. Mam już kilka potencjalnych pomysłów na wypady botaniczne (mam nadzieję, że znajdą się chętni); Tet chciał poznać trochę ważki na przykład...
Hyhy - spokojnie - przeca temat się zwie "...dziczenie", a nie "...ptaszenie". Przecież nie tylko ptaki nam w głowie. Co do ważek to hmmm proponuje jakieś ekspedycje odonatologiczne na Kuźnicę - może nurq znajdziesz tam coś ciekawego i włożysz nam do ręki kolejny argument ochroniarski.
nurek napisał/a:
Komentarz dodany przez: kessy: 2006-12-29, 07:32 ]
Nie wierzę normalnie
A Pani to o co chodzi?
[ Komentarz dodany przez: kessy: 2006-12-29, 09:45 ] O ważki
Tu Gorol z Warszawy na regularnych występach gościnnych w Jastrzębiu Zdroju (rodzina) i okolicach. Fajnie macie - idę osiedlem bloków po kilkaset rodzin każda... a tu kilkaset metrów dalej kołuje bielik nad osadnikami kopalni Zofiówka. No i Goczałkowicki niedaleko. Śląsk jest całkiem fajny przyrodniczo, nie zdawałem sobie z tego sprawy wcześniej
Szybszy - no to jest właśnie fajowe, że nieraz nieopodal kominów i szybów kopalnianych coś rzadkiego można spotkać. Jednak przyroda jest niesamowita i radzi sobie nadspodziewanie dobrze w nawet dość trudnych okolicach
Oczywiście nie ma to jak prawdziwa dzicz no ale z braku laku...
No a tymczasem ogłaszam niniejszym, że po Nowym Roku planuję zrobić objazd zbiorniczków - nie powinny zamarznąć więc jest szansa, żeby z grubej rury zainaugurować ranking gatunkowy 2007
Wstępnie myślę o 2.I.2007 - czekam na opinie zainteresowanych
Zgłaszam akces do klubu śląsko -zagłębiowskiego ... ,
świetny pomysł !!!
Z dziczeniem w ,,tygodniu" może być u mnie teraz ciężko, bo ktoś wymyślił sobie, że jestem niezbędny w pracy od rana do zmierzchu ... , ale przecież są jeszcze soboty . Co do 02.01.2007 to miałem właśnie takie plany, ale zostały ,,wyprostowane" dziś rano.
Pawelele - jak już będziesz znał szczegóły to daj TU namiary na spotkanie GKO
To i ja zgłoszę swoją skromną osobę do klubu Acz z rozpoznawaniem ptaków to jestem na etapie odrózniania łabędzia od białej czapli
Szybszy - w granicach administracyjnych Dąbrowy profesorowie botaniki z UŚ stwierdzili ponoć więcej gatunków roślin chronionych niż znamy w Puszczy Białowieskiej A to z powodu skrajnie różnych cennych siedlisk - od torfowisk i mokradeł po kserotermiczne murawy napiaskowe i nawapienne
Samo Centrum miasta jest zaś oddalone "jedyne" 20 km np od dzielnicy Błędów i słynnej pustynii (powierzchniowo DG to największa gmina województwa). I o ile Gołonóg i "stara" Dąbrowa mają charakter wielkomiejski, to pozostałe 90% miasta to zielone dzielnice o środowisku przyrodniczym w małym stopniu zdegradowanym.
Ja jakby co też jestem chętny, jeśli oczywiście towarzystwo niezbyt wprawionego miłośnika ptaków nie będzie przeszkadzać Niezależnie od odpowiedzi ja 2 odpadam, z tych samych powodów co Syriusz.
Ja jakby co też jestem chętny, jeśli oczywiście towarzystwo niezbyt wprawionego miłośnika ptaków nie będzie przeszkadzać
Na wstępie zrobimy Ci egzamin z rozpoznawania Larus canus od Larus delawarensis A tak na serio to stary jesteś jak najbardziej mile widziany w terenie na wszelkich inicjatywach
Hmmm a co do tej daty 2.I - no mnie najbardziej pasuje ten termin - w weekend to nie za bałdzo.
Na wstępie zrobimy Ci egzamin z rozpoznawania Larus canus od Larus delawarensis
Ja się na to piszę, ale tylko wtedy jak Ty mi pokażesz jak się odróżnia przywrotniki
pulsatilla1214 napisał/a:
od torfowisk i mokradeł po kserotermiczne murawy napiaskowe i nawapienne
Narobiłeś mi smaku U Was na razie odwiedziłem tylko "Młaki nad Pogorią" i to we wrześniu... Będę miał czelność w przyszłym roku wpadać częsciej
Pawelele napisał/a:
daty 2.I
Przecież wtedy jeszcze kac panuje, zlitujże się
Ja planuję na dzień dobry wpaść pooglądać gliwickie mewki na składowisko. Chętnych pewnie nie będzie bo każdy ma mewy u siebie. Informuję pro forma
Co do wtorku to uczelnia, nie ma zmiłuj...
P.S.: Teraz rozumiem fora i Logana. Dobrze mieć własny temat do offtopicowania
P.S.: Chyba jutro poszperam po użytkownikach i wyłapię jakieś gopowskie dusze bo przecież nas więcej było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum