FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Śląsko-zagłębiowskie dziczenie
Autor Wiadomość
pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-31, 17:07   

na p2 julia i fidel z dwójką "maluchów". a w lesie między p2 a p1 dzięcioł czarny, cos mam ostatnio szczęscie do nich (na mokrzni musiały mieć niezły sukces lęgowy :oki: )

Krystian 

Wysłany: 2008-11-04, 20:25   

Kto się wybiera na spotkanie GKO do Bytomia ???
Okazało się, że tym razem będę punktualnie, jadę z Sosnowca ok. 15.15.

Pawelele 

Wysłany: 2008-11-04, 20:30   

Ja się wybieram ale nie wiem jeszcze o której i jak itd itp ;) Jakbym miał problemy sprzętowe to się do Ciebie Krystian uśmiechnę :]

Krystian 

Wysłany: 2008-11-04, 21:36   

No przecie po to piszę, coby się tam nie tłuc osobno ino kupom pojechać ... :twisted:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2008-11-05, 18:12   

Chłopaki ja po prośbie :(

Wiem, że teraz najczęściej odwiedzać będziecie KW od strony Marianek ;) ale jakby w najbliższym czasie przyszło Wam do głowy wpaść na zapomnianą Pogorie III rzućcie no okiem na plaże... :roll:
Wstyd przyznać, ale 2 tygodnie temu, podczas łapanki tamże, straciłem... 9 obrączek Aa, dużych aluminiowych na łabędzie. Blachy były w przezroczystym pakieciku, otwartym z jednej strony.
"Rozbici" byliśmy przy deptaku jakieś 50 metrów od zadrzewień z prawej, skrajnej strony plaży, więc jeżeli gdzieś jeszcze wystaje to z piachu to tylko tam :roll:
Zagubiłem też kombinerki, ale na nie już wcale nie licze...

Gdybyście więc podczas czesania z plaży mieli odrobine czasu - łypnijcie okiem co?

Dzięki z góry :oki:

kaczyk717 
jeziorolub :D

Wysłany: 2008-11-10, 16:06   

Ma ktos jutro jakies plany dziczenia na slasku (najbardziej mysle nad Dzierznem)! :-D

Pawelele 

Wysłany: 2008-11-13, 21:25   

Tetrao napisał/a:
Chłopaki ja po prośbie

Wczoraj byłem na plaży na p3 ale nic nie znalazłem...

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2008-11-14, 00:00   

Dzięki tak czy siak :oki:

50 nowych już pewnie czeka w skrzynce ;)

kaczyk717 

Wysłany: 2008-11-16, 21:28   

We wtorek bede siedział na Goczałkowicach ktos jeszcze chetny?

voytus81 

Wysłany: 2008-11-17, 08:35   

kaczyk717 napisał/a:
We wtorek bede siedział na Goczałkowicach ktos jeszcze chetny?

na środę albo czwartek bym się pisał, ale wtorek odpada :/

kaczyk717 

Wysłany: 2008-11-17, 13:27   

Ja w srode nie moge ale w Czwartek czemu nie ! ciekawe czy jeszcze bedzie nur i płatkonog, wieczorem napisze czy jade we wtorek czy czwartek. :-P

kaczyk717 

Wysłany: 2008-11-28, 17:46   

Jutro od 8 do ...14 będę na Kuznicy Warerzynskiej. :cool: jak ma ktos inne plany lub tez bedzie na KW to info na
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Tukej 
Gůrny Ślůnsk

Wysłany: 2008-11-28, 18:24   

Nie bardzo wiem w jakim temacie o tym napisać to piszę tu.
Dwa dni temu, w środę, podczas obserwacji nad jeziorem Świerklaniec podszedł do mnie pewien jegomość i się zapytał czy jestem przyrodnikiem. Okazało się, że jest z koła wędkarskiego i opiekując się tamtejszą rybaczówką ma oswojoną parę łabędzi. Dokarmiał je i często podchodziły do niego pod sam domek. Tego dnia właśnie zauważył, że samica zaplątała się w żyłkę wędkarską. I to tak nieszczęśliwie, że żyłka przebiegała pod skrzydłami, omotlała szyję i nogę z której żyłka zwisała. Faktycznie gdyby ptak gdzieś zahaczył tą żyłką to mógłby się udusić. Mogła jednak swobodnie pływać. Próbowaliśmy w dwójkę ją z tego oswobodzić ale nie dało rady. Kręcił się przy niej samiec i nie dał się odgonić chlebem. Po zadzwonieniu do siostry dostałem numer do sekcji ptaków chorzowskiego zoo. Pani jednak uświadomiła mi, że oni mogą jedyni przyjąć ptaka ale nie mają ani ludzi ani środków by interweniować. Poradziła mi by zadzwonić albo na straż miejską albo pożarną. I tak też zrobiliśmy. Przyjechała straż pożarna ale nie zrozumieli nas przez telefon bo myśleli, że ptak jest uwięziony. Nie wzięli więc odpowiedniego sprzętu ale z zamiarem powrotu. Wziąłem od tego pana numer telefonu by się dowiedzieć jak sprawa się potoczyła.
I dziś okazało się, że zbierali łódki z okazji zakończenia sezonu. Było więc więcej ludzi i dali radę ptaka podejść, przecięli żyłkę i łabędzica odpłynęła wolna.
Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Fajnie też, że ten pan się losem ptaka poważnie zainteresował, za co Mu dziękuję.

Pawelele 

Wysłany: 2008-11-28, 20:46   

kaczyk717 napisał/a:
Jutro od 8 do ...14 będę na Kuznicy Warerzynskiej. :cool: jak ma ktos inne plany lub tez bedzie na KW to info na

Jutro większość załogi będzie w Krakowie z tego co wiem. Dziś na chwile wjechałem na Marianki - poza pigmejami, perkozem rdzawoszyim nic ciekawego tam nie było. Lepiej się skoncentruj na Pogorii 3 - wszak tam teraz najwięcej ptaków i taka gromada może skusić coś zacniejszego do lądowania...
Tukej miło że sprawa się tak zakończyła... Może owa żyłkowa akcja sprawi, że chociaż jakiś niewielki odsetek wędkarzy przestanie wyrzucać żyłkę ot tak byle gdzie...

Pawelele 

Wysłany: 2008-12-04, 20:48   

Wczoraj Tomek Święciak mi dzwonił że w rejonie Huty Katowice widział jakiegoś dużego sokoła, ale że był bez lornetki to nie oznaczył drania. Nie mamy jeszcze współczesnego stwierdzenia peregrinusa choćby, więc wypadałoby może pokręcić się w tamtej okolicy, a nóż widelec ten ptak kręci się tam jakoś bardziej regularnie :idea:

Odpowiedz do tematu