FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Śląsko-zagłębiowskie dziczenie
Autor Wiadomość
pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-05, 19:26   

nad Pogorię błogi sen udać się nie pozwolił, lecz wczesnym popołudniem ( :> ) wybrałem się na rowerek ;)

na północ od Wygiełzowa stadko szczygłów - 25 os, kruk patrolujący kserotermy, kwitnące dziwięćsiły bezłodygowe, mały wysyp maślaków, a na Bukowej Górze dopiero wychodzą podgrzybki :cool: ale z kazdym dniem, od poniedziałku, ma być cieplej :tup:

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-05, 19:47   

A na Pogo3 dziś prócz tabunów ludzi i psów chyba wszystkich ras świata ;) w sieciach/żyłkach:

2 łyski, krzyżówa i 3 modraszki oraz największa niespodzianka.... rowerzysta :haha:

Szczegóły i foto wkrótce na blogu :tup:

Krystian 

Wysłany: 2008-10-12, 14:06   

Jako że na dzisiejszy wypad na Spytkowice zdecydowałem się ok. 1.00 w nocy, więc na miejsce pojechałem sam. Dane mi było jednak spotkać parę przemiłych osób z Sosnowca, z którymi conieco podziczyłem. Obiecali się zalogować na nasze FORUM !!! :oki: :oki: :oki:
Z ptasich ciekawostek - siewkusy co do jednego (poza 4 czajkami i kszykami) przeniosły się na staw Spytkowski? (to ten po wewnętrznej stronie zakrętu asfaltowej drogi), częściowo spuszczony, będzie odłowiony w tym tygodniu.
Wreszcie spotkałem na swej drodze w tym roku piaskowca, były siewnice, bąk .. dokładniejsza relacja późnym wieczorkiem ...

viperjn 

Wysłany: 2008-10-12, 20:02   

Witajcie .
No to podobnie jak ja tylko że udałem się na Lężczok. Też byłi ludzi od nas po rejestracjach Sosnowiec, Bedzin Dąbrowa Górnicza - a nigdzie o zadnym dziczeniu nie czytałem w tym dniu - każdy wyposażony jak należy w lunety....

Mo ale do rzeczy ja byłem tam o 7 a oni o 11
Gęsi około 1000szt, kormorany , Bielik atakujący gęsi na jednym z częściowo spuszczonych stawów, czaple białe 20 szt , siwe doszłem do 40 kiedy gdzies ktos oddał strzał i wszystko ruszyło do góry i przeleciało, brodzce - za daleko żeby policzyć, ogólnie udany wyjazd. foty wrzuce później .

Krystian 

Wysłany: 2008-10-13, 07:09   

Jest całkiem spora grupa ludzi, którzy swą pasją nie za bardzo lubią się dzielić. Oczywiście korzystają z wiedzy i obserwacji ,,piszących" natomiast swoimi się nie dzielą.
Pytałem zawsze o przyczyny, no i dowiedziałem się, że są rozmaite.
Są ludzie którzy obserwują dla przyjemności i już - po co mają się z kimś dochodzić czy widzieli to czy tamto ...
Są ludzie którym na naszym Forum przeszkadza na przykład, że piszący nie podpisują się imieniem i nazwiskiem...
Są - jeszcze - ludzie żyjący ,,poza siecią" ...
Są ludzie posiadający w domu internet, ale nie lubią/potrafią go wykorzystywać ...
Są i tacy, którzy wolą wolny czas (którego zawsze jest za mało) spędzać w terenie niż przed komputerem ...

Krystian 

Wysłany: 2008-10-13, 07:13   

... a właściwie to w które miejsce w swoim ,,profilu" mam wpisać podpis aby był widoczny pod postami ? :|

Krystian 

Wysłany: 2008-10-13, 07:17   

Chyba się udało - jak widać ja też nie jestem na 100% sieciowy ... :-D :-D :-D

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-13, 19:24   

Hmmm myślałem, że praktycznie wszyscy aktywni terenowo Zagłębiacy są nam forumowiczom znani i jest zachowany jakiś tam przepływ informacji... Szkoda, że jednak tak nie jest...

viperjn 

Wysłany: 2008-10-13, 19:59   

Może to była grupa pod wodzą kogoś z "Bytomia" a z tego co obserwuje na forum raczej nie dzielą się tutaj swoimi informacjami ..... Ja dzisiaj obserowowałem dwa jery na przelocie w Dąbrowie a dokładnie --nie powiem bo ktoś podejrzy ;) .

No dobra niedaleko zielonej nie będe taki :)

kaczyk717 
jeziorolub :D

Wysłany: 2008-10-20, 17:33   

może ktos da sie namowic na jakis zbiornik w likend moze nawet sie przejade gdzies na KW Dzierzno lub cos ale musial bym mi ktos pokazac co i jak

Krystian 

Wysłany: 2008-10-25, 10:34   

Jutro, w niedzielę - a ma być piękna pogoda - będę śmigał po śląsko - zagłębiowskich wodach (7-12). Dzisiaj w nocy przestawiamy czas godzinę do tyłu a więc od 7.00 można będzie spokojnie dziczyć.
Jeżeli ktoś jest chętny i może dojechać do centrum Sosnowca pod dworzec PKP do 7.00 to możemy się umówić jutro na zwiedzanie naszych wód :-D .
Plan jest taki: Stawiki, Morawa, Hubertusy (I-IV), Pogoria III, Kuźnica Warężyńska.
... no chyba, że znajdzie się jeszcze ktoś chętny na poniedziałek ... od 8.00 wyjeżdżam na zatorszczyznę w poszukiwaniu bewików ... :> :> :> ... ale będę szukał do skutku, albo do wieczora :cool: .

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-26, 17:28   

Na Pogorii I od S dziś 13 łabędzi (w tym 3 młode), 24 "duże" mewy ( ;) ), kilkadzieiąt głowienek i kilkadziesiąt łysek.

W Lesie Bienia mój pierwszy tej jesieni gil. Na samym jego wschodnim krańcu żerował natomiast w drągowinie sosnowej, często odzywając się, dzięcioł czarny.

Na okolicznych polach oblatujące głogi stadko raniuszków oraz grupa 13-tu milutko świergotających ptaszków, które ze śnieguł przeistoczyły się w makolągwy :jupi: A i sikor dostatek, odzywających się takimi... zimowymi głosami :>

Krystian 

Wysłany: 2008-10-27, 22:04   

Bewiki oczywiście odnalazłem ... a na przystawkę trafił mi się pelikan różowy ... :-P

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2008-10-28, 18:04   

Krystian napisał/a:
trafił mi się pelikan różowy

gratki Kris :res: :res: :res:

To zdaje się pierwsze oficjalne stwierdzenie dla stawów (nie licząc tego przewiezionego spod Tarnowa ;) )

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-28, 22:07   

Na PIII od strony PII wieczorem symboliczne łyski - moze ze 100.
Na PIV od Piekła 3 dwuczubce, 1 samica głowienki ;) i kilkanaście łysek :-P
Na Zatoce kompletna pustka :shock: Jedynie dwa łabędzie - młody i stary (z nieodczytanymi obrożami), żerowały intensywnie na przedłużeniu piaszczystego cypelka z topolą.
Na wysepce za brodem - z samego końca wypłoszyłem czaplę siwą z zaledwie ok 30 metrów, jeszcze nigdy tak blisko nie podszedłem tego gatunku (pewnie wieczorna szarówka ją zmyliła).
Na Wyspie Kormoranów co najmniej 80 czarnych bombek ;)

A także spostrzegłem za "moją" wysepką, z jakieś 100 m dalej w trzcinach, coś podejrzanie białego :-P Lornetką nie potrafiłem rozpoznać, czy jakiś worek plastikowy, kupa styropianu, czy może... :/ Brodząc po resztkach zatopionego cypla podszedłem bliżej, ale nawet z kilkudziesięciu metrów w zapadających ciemnościach dalej nie wiedziałem co to :? I wtedy poderwały się te dwa łabędzie w głębi Zatoki.... :| Po czym przeleciały mi nad głową... Czując wlewającą się do kaloszy lodowatą wodę podszedłem bliżej - ostatni odczyt śnieżnego 91CJ, AS5858...

Odpowiedz do tematu