FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Śląsko-zagłębiowskie dziczenie
Autor Wiadomość
Dawid.Klucze 

Wysłany: 2008-07-08, 06:06   

pulsatilla1214 napisał/a:
Czerwcowe zdjęcie z zagłębiowskiej Krzykawki, gniazdo na pomnikowym dębie :)
szkoda tylko że jeszcze żadne służby nie przyjechały wzmocnić tej gałęzi podejrzewam że to gniazdo długo nie pobędzie jest kilku letnie coroku dokładany materiał a gałąź jak każdy widzi nie za solidna już. Pisałem do kilku instytucji w sprawie tego gniazda jednak bez odpowiedzi zwrotnej. Pozdrawiam

Pawelele 

Wysłany: 2008-07-09, 20:11   

Dziś chwilka na KW w cz.S - ptaków niewiele....

Śmieszki kręcą się po całym zbiorniku ale nadal głównie w rejonie wysp, rybitwy rzeczne cały czas karmią, w sumie jest ca200 łysek na wodzie, 6 par perkozów dwuczubych z młodymi, ca40 głowienek, ca15 czernic, 2 rybitwy czarne (ptaki dnia :| )

junior 

Wysłany: 2008-07-12, 22:36   

Hej Wam!!
Dawno się nie odzywałem, no ale czas się pokazać.

Chłopaki jak tam zdrówko?? Ostatnio zauważyłem u mnie w Katosach na Trzech Stawach perkoza na stawie, pierwszy raz w życiu widziałem, u Nas nigdy nie było, kto wie moze ma rodzinke, sledziłem go z aparatem, mam jakies tam kiepskie zdjęcia, ale nie wiem do konca czy to byl dwuczuby czy rdzawoszyji ale gdzies na głowie miał taka czerwono rdzawe zabarwienie wiec poomyslalem ze rdzawoszyji.

Pozdrawiam i zapraszam miłośników przyrody do mojej galerii, 2 dni temu wrzucilem na neta, w dziale natura mam zdjęcia ptaków.
link: www.krokiet.com

Pozdrawiam.

junior 

Wysłany: 2008-07-14, 11:53   

To jest ten perkoz widziany na 3 stawach.

Pozdrawiam :)

[ Komentarz dodany przez: kessy: 2008-07-14, 13:16 ]
To jest perkoz dwuczuby :)

Krystian 

Wysłany: 2008-07-27, 14:55   

Na Sulikowie świetne warunki na siewkusy to też i ptaków sporo (relacja w Obserwacjach ...) . Na razie bez rewelacji gatunkowych, ale trzeba tam zaglądać :oki: :oki: :oki:
Na Kuźnicy miła niespodzianka - na niewielkim kawałku błocka - Biegus krzywodzioby, to tyle miłego, zaś niemiłe były ryki silników endurnychbojsów, kładziarzy i offrodowców-terenowców :evil: :evil: :evil:
Sympatyczna parka z psiakiem pływała sobie pontonem między wysepkami płosząc śmieszki z kilkoma jeszcze całkiem małymi pisklakami ... :/ :mad:
Wędkarzy całe mnóstwo, pojawili się i grzybiarze (spłoszyli mi ferrugineę) ale w zdecydowanej większości zachowują się cicho - tylko trzech podpitych się wydzierało :zgon2: ...
Pullsatillowa zapora przeciwkładowa puściła w tym roku gałązki - mamy kilka nowych drzewek :-D :oki: :oki:

Pawelele 

Wysłany: 2008-07-28, 07:45   

Ja z kolei w godzinach popołudniowych zrobiłem rekreacyjną rundę dookoła KW... to nie na moje nerwy :|

Stonka wszędzie i w sumie w każdej postaci - plażowanie, grillowanie, surfowanie, kąpiel, pływanie pontonami, jazda quadami, terenówkami i czym się da....
Pocieszające (hmmm :? ) jest jedynie to, że to oblężenie odbywa się dopiero w wakacje, kiedy jest już praktycznie po lęgach i najbardziej wrażliwe gatunki już młode mają w powietrzu ;) Niemniej pewnie jakieś tam straty są :|

Wieczorem w rejonie zatoki ze ścieżki rowerowej słyszałem rzekotki i paskówki... czyli płazy jakoś trwają mimo najazdu...

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2008-07-29, 22:15   

Jakby się ktoś jutro z rana wybierał na Sulików to nie zdziwić się proszę jak zobaczycie kogoś przykrytego siatką maskującą w tych trawach ;) jak pogoda dopisze będę o 5 rano już tam do jakiejś 10. Pozdrówki

Pawelele 

Wysłany: 2008-07-30, 07:25   

Koniecznie napisz co tam ciekawego w zasięg szkła Ci przydreptało :tup:

Krystian 

Wysłany: 2008-07-31, 18:19   

Dawid.Klucze napisał/a:
Jakby się ktoś jutro z rana wybierał na Sulików to nie zdziwić się proszę jak zobaczycie kogoś przykrytego siatką maskującą w tych trawach ;) jak pogoda dopisze będę o 5 rano już tam do jakiejś 10. Pozdrówki

No i jak się Dawid udały łowy ???
Ja byłam dzisiaj, z nowości biegus mały, były też dwa bociany czarne, dokładna relacja w obserwacjach ...

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2008-08-01, 22:56   

łowy pewnie by się udały ale niestety był sprawca który mi wypłoszył wszystko praktycznie sprzed szkła. Dokładna relacja w obserwacjach

lis1.JPG
Sprawca
Plik ściągnięto 12 raz(y) 64.15 KB

IMG_8035.JPG
Sprawca
Plik ściągnięto 7 raz(y) 62.05 KB

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-03, 11:47   

z lipcowych obserwacji w Gołonogu :-P

widzę, że na Sulikowie małży dostatek ;)

zaskroniec.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 145.87 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2008-08-03, 21:23   

To ja może wspomne tylko cichutko, że podczas chwytania dymówek na noclegowisku w ostatnim tygodniu zaobserwowaliśmy z Karolina m.in. ślepowrona i dwie uszatki ( to pierwsze stwierdzenie tej sówki dla Miechowic :oops: )

Dawid.Klucze 

Wysłany: 2008-08-05, 10:38   

pulsatilla1214 napisał/a:
z lipcowych obserwacji w Gołonogu :-P

widzę, że na Sulikowie małży dostatek ;)

Chmmm tylko czy to małże czy szczerzuje ;) Pozdrawiam

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-07, 20:17   

chyba że plastiki :-D

zdrawki ;)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-08-14, 13:11   

wczoraj na niedocenianej Pogorii II o zachodzie 2 czaple siwe oraz rarytas - czapla biała ;) :oki: Bączki spokojne, wodniki zaś w ogóle tym razem się nie odzywały :tup: Tradycyjnie też na wieczorny łyk wody przyleciały dymówki

Natomiast obserwacją dnia, a właściwie nocy (ok. 23) była... wydra :shock: , która poprychała na mnie z 5 metrów, nieźle zaskoczona widokiem sylwetki człowieka w świetle Księżyca na jeziornej płyciźnie ;)

...a poza tym jazie biorą ;)

Odpowiedz do tematu