Czerwcowe zdjęcie z zagłębiowskiej Krzykawki, gniazdo na pomnikowym dębie
szkoda tylko że jeszcze żadne służby nie przyjechały wzmocnić tej gałęzi podejrzewam że to gniazdo długo nie pobędzie jest kilku letnie coroku dokładany materiał a gałąź jak każdy widzi nie za solidna już. Pisałem do kilku instytucji w sprawie tego gniazda jednak bez odpowiedzi zwrotnej. Pozdrawiam
_________________ Dawid
Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne
Śmieszki kręcą się po całym zbiorniku ale nadal głównie w rejonie wysp, rybitwy rzeczne cały czas karmią, w sumie jest ca200 łysek na wodzie, 6 par perkozów dwuczubych z młodymi, ca40 głowienek, ca15 czernic, 2 rybitwy czarne (ptaki dnia )
Hej Wam!!
Dawno się nie odzywałem, no ale czas się pokazać.
Chłopaki jak tam zdrówko?? Ostatnio zauważyłem u mnie w Katosach na Trzech Stawach perkoza na stawie, pierwszy raz w życiu widziałem, u Nas nigdy nie było, kto wie moze ma rodzinke, sledziłem go z aparatem, mam jakies tam kiepskie zdjęcia, ale nie wiem do konca czy to byl dwuczuby czy rdzawoszyji ale gdzies na głowie miał taka czerwono rdzawe zabarwienie wiec poomyslalem ze rdzawoszyji.
Pozdrawiam i zapraszam miłośników przyrody do mojej galerii, 2 dni temu wrzucilem na neta, w dziale natura mam zdjęcia ptaków.
link: www.krokiet.com
Na Sulikowie świetne warunki na siewkusy to też i ptaków sporo (relacja w Obserwacjach ...) . Na razie bez rewelacji gatunkowych, ale trzeba tam zaglądać
Na Kuźnicy miła niespodzianka - na niewielkim kawałku błocka - Biegus krzywodzioby, to tyle miłego, zaś niemiłe były ryki silników endurnychbojsów, kładziarzy i offrodowców-terenowców
Sympatyczna parka z psiakiem pływała sobie pontonem między wysepkami płosząc śmieszki z kilkoma jeszcze całkiem małymi pisklakami ...
Wędkarzy całe mnóstwo, pojawili się i grzybiarze (spłoszyli mi ferrugineę) ale w zdecydowanej większości zachowują się cicho - tylko trzech podpitych się wydzierało ...
Pullsatillowa zapora przeciwkładowa puściła w tym roku gałązki - mamy kilka nowych drzewek
Ja z kolei w godzinach popołudniowych zrobiłem rekreacyjną rundę dookoła KW... to nie na moje nerwy
Stonka wszędzie i w sumie w każdej postaci - plażowanie, grillowanie, surfowanie, kąpiel, pływanie pontonami, jazda quadami, terenówkami i czym się da....
Pocieszające (hmmm ) jest jedynie to, że to oblężenie odbywa się dopiero w wakacje, kiedy jest już praktycznie po lęgach i najbardziej wrażliwe gatunki już młode mają w powietrzu Niemniej pewnie jakieś tam straty są
Wieczorem w rejonie zatoki ze ścieżki rowerowej słyszałem rzekotki i paskówki... czyli płazy jakoś trwają mimo najazdu...
Jakby się ktoś jutro z rana wybierał na Sulików to nie zdziwić się proszę jak zobaczycie kogoś przykrytego siatką maskującą w tych trawach jak pogoda dopisze będę o 5 rano już tam do jakiejś 10. Pozdrówki
_________________ Dawid
Małopolskie Towarzystwo Ornitologiczne
Jakby się ktoś jutro z rana wybierał na Sulików to nie zdziwić się proszę jak zobaczycie kogoś przykrytego siatką maskującą w tych trawach jak pogoda dopisze będę o 5 rano już tam do jakiejś 10. Pozdrówki
No i jak się Dawid udały łowy ???
Ja byłam dzisiaj, z nowości biegus mały, były też dwa bociany czarne, dokładna relacja w obserwacjach ...
To ja może wspomne tylko cichutko, że podczas chwytania dymówek na noclegowisku w ostatnim tygodniu zaobserwowaliśmy z Karolina m.in. ślepowrona i dwie uszatki ( to pierwsze stwierdzenie tej sówki dla Miechowic )
wczoraj na niedocenianej Pogorii II o zachodzie 2 czaple siwe oraz rarytas - czapla biała Bączki spokojne, wodniki zaś w ogóle tym razem się nie odzywały Tradycyjnie też na wieczorny łyk wody przyleciały dymówki
Natomiast obserwacją dnia, a właściwie nocy (ok. 23) była... wydra , która poprychała na mnie z 5 metrów, nieźle zaskoczona widokiem sylwetki człowieka w świetle Księżyca na jeziornej płyciźnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum