Hmmmm mogę coś powiedzieć o swoim podwórku - w Zagłębiu jest lęgowy tylko w kilku miejscach i zwykle pojedyncze pary; nawet na Kuźnicy bywało tylko do 3-4 par...
Inaczej jest w mojej najbliższej okolicy. Jest to najliczniejszy perkoz np:
malutki staw koło mojej chałpy 3 pary
Wici szacuje na kilka par
źródełko 1/2 pary
a są to niewielkie zbiorniki (1. właściwie miniaturowy)
U mnie podobnie - zasiedla powszechnie nawet niewielkie bagienka (byle spokojne i konkretnie zarosniętym brzegiem) nawet wśród pól, czy w środku lasu....
Będąc w gościnie na włościach voytusa81, widzieliśmy na stawach hodowlanych w Kuźni Nieborowickiej perkozka z dwoma maluchami.
Ja dotąd nigdy pociech perkozka nie widziałem stąd moje zaciekawienie. Dzięki za info
A ja chciałbym podziękować Pawelele'owi - kapitanowi, armatorowi i galernikowi w jednej osobie, oraz Syriuszowi - pierwszemu oficerowi, za dzisiejszy rejs po zagłębiowskim morzu, upływający w przesympatycznej atmosferze Białogłowe, czarnogłowe, biegające śmiechowate i strojnisie rybitwowe - dopisały A nawet Eol sprzyjał, świtem morze mgieł przerzedzając, a powrót wiatrem wspierając
Na P3 siedzieli dzisiaj Julia, Fidel i trzy ich mlode. Julia ma cos wbite kolo oka (patrz fotka), trzebaby ja przy okazji zlapac i jej to wyjac, moze oko tez ma od tego uszkodzone...
Mlode bardzo sympatyczne, probowaly chowac glowy pod swoimi pseudoskrzydelkami...
Tak jak Marcin pisze to mewa białogłowa, a pozabijane ptaszory to śmieszki (w większości pozbawione głów), aparatem zdołałem ogarnąć zaledwie część spiżarni, było tam kilkanaście truposzów
Duże dbają o małe... Nad głowami krążyli rodzice - dorosłe mewy białogłowe. To właśnie duże mewy potrafią siać spustoszenie w sąsiadujących koloniach śmieszek. Podstawą karty dań chyba jednak ryby, o czym świadczyły dokładnie ogryzione resztki kręgosłupów
Tak czy siak krwawa jatka
Co ciekawe w kolonii śmieszek zwracały uwagę liczne... pestki Syriusz znalazł nawet całe, świeże czeresienki Zadziwiające, szczególnie, że drzew czereśniowych w promieniu kilometra brak Szpaki przylatują na noclegowisko do hotelu śmieszek ? Śmieszki plądrują czereśniowe sady ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum