Ja natomiast przezwyciężyłem Ciemną Stronę Mocy i jakoś zwlokłem się rano z wyrka, no ale na KW generalnie bryndza, z ciekawszych 3 pary krwawych w okolicach zatoki i martwa ryjówka aksamitna niedaleko Piekła, poza tym troche żab zielonych złapałem (same wodne i jeziorkowe były).
Mam też pytanko/prośbe, chłopaki ma ktoś z Was możliwość załatwić/sprzedać/pożyczyć "Płazy i gady Polski Klucz do oznaczania" Leszka Bergera? Na necie wszędzie wyczerpany nakład...
Skąd ja to znam Ale od niedawna mam nowy patent. Mianowicie budzik w komórce nastawiony jest na jakiś ptasi głos. Aktualnie budzi mnie codziennie ortolan ....szkoda tylko, że do roboty a nie w teren.......
Mi sie wyprawa udała, ale sam nie znalazłem dziwonii
po drodze jakiś chop ostrzegał mnie przed żmijami ale niestety żadna nie "zaatakowała"
za to wypatrzyłem zwinke
Wczoraj na chwilę przystanąłem nad stawem przy katowickim os. Tysiąclecia, gdzie za bajtla uczyłem się pierwszych ptaszorów.
Niby nic szczególnego (dlatego nie piszę tego w obserwacjach) jednak warto pamiętać, że to środek miasta.
Chociaż nie takie rzeczy na tym stawie bywały.
gęś zbożowa - 1
rybitwa rzeczna - 1
łabędż niemy - 4 (obroża 69EJ)
głowienki, perkozy i łyski - z młodymi
krzyżówki, śmieszki, kokoszki wodne, jakoś nie dostrzegłem czernic,
w trzcinach oczywiście śpiewający trzciniak i trzcinniczek.
- stawy w Sulikowie - 31.05 podczas łapanki z Tetrao w sumie 17 (?) pliszek żółtych, 2 trzciniaki i podróżniczek który wpadł w siaty zaraz po tym jak odeszliśmy od nich Poza tym tamże 01.06 czapla biała.
- Strąków - 3 derkacze oraz lelek
- zb.KW - podczas łapanki na wyspach wiele ciekawych rzeczy nie było - niemniej jest dużo rybitw rzecznych - 57 gniazd i kilka dołków; śmieszek ponad 1000 par, 4 pary melek (+podejrzane kolejne gniazdo)
Pańska Góra - przepiórka, ortolan z głosów, niebieskie morze szałwi łąkowej
kserotermy na N - samczyk gąsiorka
Bukowa Góra - polujący jastrząb, nad łąkami pustułka, na słupkach z bliska hukający samiec kukułki buławniki mieczolistne
Na stronce KF pojawiło się doraźne orzeczenie ze stwierdzenia w maju 2008 pary pliszek cytrynowych w miejscowości Widzówek (między Częstochową a Radomskiem). Zerkałem na mapę tych okolic - przy tej wioseczce są jakieś stawy - pewnie gdzieś tam się pojawiły.
Swoją drogą ciekawe czy będą tam lęgowe.... byłoby poza Szczekocinami kolejne stanowisko na stosunkowo niewielkim terenie...
A przecież tam nad Wartą pewnie wiele dogodnych siedlisk dla niej
Dzisiaj w ramach liczenia ptaszków nad Pilicą odwiedziłem Udórz, Sławniów i Pilicę - zbiorniki przy żródłach. Z ciekawszych: Dziwonie, w Udorzu - cn. 2 śpiewające samce i jeden w Sławniowie. W Udorzu siniak i Turkawka. Dokładna relacja w stosownym temacie dopiero jutro.
Z nieptasich w Udorzu:
WYDRA - 1,
Zając - 3,
Sarna - 1.
A ja ostatnio jeżeli terenuje to od razu blachuje
Skutkiem czego są ostatnie "wyczyny", o których szerzej napisałem pod tym linkiem:
http://forum.przyroda.org...1900.htm#267692
Natomiast nie sposób nie podtrzymać tradycji zrelacjonowania kolejnej (po dwumiesięcznej przerwie) akcji CBP na Dzierżnie Dużym.
Przez ostatni weekend wraz z bladiim chwytaliśmy w starym miejscu ptaki zaopatrzeni w uboższy nic zwykle zestaw siatek (2 x po 9 m). Mimo tego oraz braku ruchu w towarzystwie (wszystko lęgowe) udało sie pochwycić:
Łącznie wydaje się niewiele, bo i miesiąc i ilość pułapek mało sprzyjające. Łącznie - 27 ptaków poleciało z blaszkami i niestety żadnych retrapów z poprzednich łapań
Natomiast ilość gatunków zacna
Ilość i jakość, bo zimorodki, które okazały się być tam lęgowe, zachwyciły nas nad wyraz
Komiczne kręcenie łbami (mam filmik ), leżenie na wznak na dłoni, śmierdzące śledziami kupy spowodowały, ze dzierżnowe zimki stały się hitem czerwcowej CBP
Sama akcja przeszła spokojnie, może z wyjątkiem burzy, która zahaczyła o nas nieznacznie oraz jeep-owców amatorów, którzy taranowali okoliczny teren i pewnie staranowali by i siatki gdyby nie bohaterska postawa Adriana! Ten rzucając się na kolana niczym Rejtan zagrodził skutecznie droge wehikułowi...
W lunetach zaś słabiutko. Wysoki stan wody eliminuje jeszcze skład gatunkowy i zoczyliśmy z ciekawszych jedynie:
cyraneczka - 1 ♂
krakwa - ok 30
płaskonos - ok 10
czapla siwa - ok 30
krwawodziób - 2
czajka - 1
mewa żółtonoga - 1 ad. (podg. fuscus)
mewa romańska - kilka, w tym 2 z prawdopod. chorwackimi plastikami
rybitwa białowąsa - 3 lecące w góre Kłodnicy
turkawka - co najmniej 4 stanowiska
zimorodek - para lęgowa
brzegówka - kilka kolonii po kilkadziesiąt norek
pliszka siwa - para z 3 juv.
Badzo ubolewaliśmy z Adrianem, ze akcja odbyła się bez damskiego grona CBP - Karoliny i Kasi ale kolejnej, lipcowej akcji dziewczyny nie mogą już opuścić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum