No chyba, że jak masz 2 wolne miejsca to się zabierzemy z Gliwic z Tobą jak to nie kłopot.
... no jasne, że nie kłopot, daj znać na priva gdzie i o której.
Pawelele - główną atrakcją juvenalii w Gliwicach był kajakowy spływ Kłodnicą - żaden ssak się nie rozpuścił, to i może ptakom ta woda nie zaszkodzi ...
Kłodnicę kojarzę jedynie z widoku pod mostem w centrum Gliwic, z wyglądu nieco lepszej jakości toczy ciecz niż np Rawa w Katowicach, ale cóż, mogłem paść ofiarą złudzenia optycznego Liczyłem zresztą , że niżej jakaś oczyszczalnia
Za to dzięki jej wodom i tak żyznym (czytaj radioaktywnym ) namułom tyle ptaszorów i rybek ma wyżerkę Zwykle im bardziej zanieczyszczony ciek tym... bujniejsze życie organiczne bezkręgowców, choc uboższe gatunkowo (rurecznik, ochotka)
Choć moim zdaniem zakładanie zbornika na ścieku było błędem, gdyż tworzy bombę ekologiczną z opóźnionym zapłonem
Kłodnicę kojarzę jedynie z widoku pod mostem w centrum Gliwic, z wyglądu nieco lepszej jakości toczy ciecz niż np Rawa w Katowicach, ale cóż, mogłem paść ofiarą złudzenia optycznego
E no, przesadzacie Barwę wodzie nadają w zdecydowanej większości związki humusowe, które nurt podbiera z dna. Sama woda nie niesie już tylu zw. przemysłowych, gospodarka ściekami zmieniła się sporo ostatnimi laty, nie wlewa się już tak o tego co jest zbędne w zakładach przemysłowych; ścieki się podczyszcza, kilka zakładów też chyba padło. Problemem jest to co zalega.
Choć nadal to ściek a nie pełnoprawna rzeka, który jest chyba lepszej jakości tylko od wspomnianej już Rawy. Ale kokoszkom to nie przeszkadza, zawsze w zimie sporo tego na odcinku gliwickim pływa
pulsatilla1214 napisał/a:
Dzierzno nie zamarza z powodu zanieczyszczeń, które wnosi Klodnica
Nie zapomnę jak w tamtym roku przeszedłem po Dzierżnie wszerz po lodzie
Nie zapomnę jak w tamtym roku przeszedłem po Dzierżnie wszerz po lodzie
Ale to była zima dekady jak nie lepiej - zwłaszcza jak przez pare dni po 20 stopni mrozu bywało. No ale faktycznie woda w Kłodnicy i Dzierżnie jest w lepszym stanie - jakby to były lata 80. to pewnie i przy zimie jak rok temu zbiornik nie zamarzłby!
Barwę wodzie nadają w zdecydowanej większości związki humusowe, które nurt podbiera z dna
Tak, tak Tyle tylko, ze nasze "miejskie rzeczki" pięknie smoliście matowo czarny kolor zawdzięczaja nie związkom humusowym
Kolor od związków humusowych jest faktyczne ciemny, ale taki czarno-brązowy, herbaciany i... co ważne, woda nadal jest przejrzysta Fajnie to widać np w leśnych jeziorkach, w których rozkłada się mnóstwo liści.
Kolor od związków humusowych mają rzeczki płynące przez rozległe olsy (szyszeczki olchy i liście zawierają mnóstwo garbników wpływających na ciemny kolor wody), czydąbrowy (liście dębuteż silnie zakwaszają wodę). Chyba Kłodnica nie płynie prez dabrowy przeplatane olszynami Jest nieprzejrzysta przez zawiesinę zanieczyszczeń organicznych i chemicznych spowodowanych działalnościa człowieka, którą w jednych miejscach osadza , w innych wymywa, gdyż taka jest specyfika wód płynących.
P.S.
A po wysokiej wodzie przełomu marca i kwietnia zeszłego roku pewnie nieźle się oczyściła (tzn syfy do Dzierżna spłynęły )
No to na priva już napisałem, teraz TU: z Syriuszem wyjeżdżamy z Sosnowca ok.8.20, w umówionym miejscu w Gliwicach będziemy ok.9.00, w razie draki mamy komórki ... , Do jutra!!!
Wiecie może do której tam będziecie? Prawdopodobnie pojade jutro po lunetę więc po drodze mógł wpaść to od razu przetestuje . I przy okazji możecie mi napisać na priv albo na gg numery Waszych komórek? To w razie co zadzwonie.
Przez lunetę lepiej było widać niż na tych nieudolnych fotach ...
... ale jak wychaczyłem kląskawkę to patrzyli na mnie jak na UFO ...
Od prawej: jahod, nurek, Syriusz - wspaniała i wesoła ekipa z którą dziczyłem w sobotę 06.01.2007 - relacje i obserwacje w stosownych wątkach - powiem tylko, że kombinuję jak wyczesać czas na ,,następny raz" ... Dzięki!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum