Kamilu wycieczka szkolna to ogólnie nie najlepszy pomysł na obserwowanie, bo wszystko wypłoszą.
Lepszy rydz niż nic Jadę tak po prostu żeby zobaczyć Biebrzę,a może przy okazji coś zobaczę,wiem że z wycieczką nie wiadomo czego nie wypatrzę,ale zawsze może coś się trafi A tak wogóle to mało osób będzie.
Czy we wrześniu jest sens jechać nad Biebrzę? Bo mnie ciągnie....
Nad Biebrzę zawsze jest sens jechać - nawet w styczniu. Jak sie trochę porozglądasz to na pewno zobaczysz wiele ciekawych ptaków ... i nie tylko ptaków.
No i wróciłem znad Biebrzy .Ogólnie jak dla mnie zbyt ciekawie nie było .Zwiedzaliśmy okolice Osowca:bór bagienny,trochę bagien,a najciekawsze to były forty (Tunel Śmierci ) Żadnych ptasich osobliwości nie było;widziałem jedynie remiza (zaupełnie niepłochliwy,siedizał kilka metrów od całej wycieczki i głośnej przewodniczki ) i słyszałem dziwonię oraz brzęczkę (same pospoliciaki ),za to botanicznie było lepiej - widziałem rosiczkę (szkoda tylko że taka mizerna była ) Jedna z przewodniczek rozmawiała z naszą pania o innych przewodnikach,jako dobrych przewodników (sorry za powtórzenia,ale jakoś inny wyraz mi tu nie pasuje ) wymieniała same kobiety,wspomniała tylko o jednym mężczyźnie,ornitologu - o Michale Polakowskim (oczywiście pochwaliłem się pani że Go znam - przez Internet ,szkoda tylko żeśmy się tam z Nim nie spotkali )
Ogólnie po wycieczce doszedłem do wniosku,że jak dla mnie w tamtych okolicach nie ma żadnych atrakcji przyrodniczych (nad Pisą jest fajniej ) tamto miejsce dobre jest dla mieszczuchów-nieprzyrodników,którzy chcą zobaczyć kawałek bagien.Następny mój wyjazd nad Biebrzę będzie już na pewno w inne,ciekawsze miejsce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum