Dzięki Joanno, muszę nadrabiać kompozycją, bo jeszcze nie umiem swoim aparatem zdjęć robić Poza tym, żadna to sztuka, ładnie tam to i zdjęcia ładne
Nie wiem ile grup było, tam gdzie mieszkałam naliczyłam jakieś 11 osób? Była jeszcze Kami mieszkająca gdzie indziej i spotkani Arni z Anią, no i jacyś nieptasiarze. W sumie sporo ludu było
Pogoda zaś raz była a raz nie była, jak to pogoda Czasem było bajkowo i puszyste baranki chmurek na błękitnym niebie, a czasem barowo i ściana deszczu albo opady długodystansowo-długoterminowe .
_________________ N I E M A S P R A W I E D L I W O Ś C I
J E S T E M T Y L K O J A
ŚMIERĆ
Dziękuję za jak zwykle udane Biebrzenie i za smsy z informacjami o ptakach SSI działał wyśmienicie. Mogłam się napatrzeć na berniklę rdzawoszyją. Mimo zmiennej pogody i przeziebienia, które mnie położyło na cały dzień ten weekend był wyjątkowo udany. Na Grądach Woniecko widzielismy młodego błotniaka stepowego. Zamieszczam kilka zdjęć prezentujących osobliwości Biebrzańskie.
Pozdrawiam,
Biebrza1.jpg Kaczka dziwaczka
Plik ściągnięto 306 raz(y) 36.2 KB
Biebrza4.jpg Moda Biebrzańska
Plik ściągnięto 15 raz(y) 132.09 KB
Biebrza2.jpg Bocian za kratkami (Grądy Woniecko oczywiście k. więzienia)
Ja planuję w tym roku wybrać się do BPN,w związku z tym mam pytanie:Jakie miejce polecacie tylko takie żeby się nie nachodzić a coś zobaczyć Wiecie,wyjazd będzie z całą rodziną,więc nie ma mowy o żadnym łażeniu po błocie,najlepiej żeby w tym miejscu była jakaś ciekawa kładka, ścieżka przyrodnicza,no i żeby było ona możliwie jak najbliżej Kolna.Myślę żeby wybrac się na Bagno Ławki.A Wy co polecacie
Dodano:
Dopiero teraz przypomniało mi się że istnieje taki temat ,więc Moderatorzy mogą przenieść mój post tam,jeśli uznają to za konieczne
Polecam posadzić rodzinę na kanapie włączyć film z Davdiem Attenborough i otworzyć szeroko okna
Rodzinę trzeba przecząłgąć,a stanie się lepsza na Białe Grądy z nimi. Błota nie ma tylko droga zalana, ale wystarczy zdjąć buty zadrzeć nogawki i cieszyć się, że ma się twardo pod stopami, a woda nie sięga do pasa
_________________ N I E M A S P R A W I E D L I W O Ś C I
J E S T E M T Y L K O J A
ŚMIERĆ
Kamil, wez ich na Grzedy, ale tak by sie przeszli przed wschodem, na wschod slonca sucho, pieknie, dziko, latwo. duza szansa spotkania losi, wilkow i innych fajnych dojechac mozna do lesniczowki w grzedach b
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping"
a jeszcze tak sobie domyśliłem że z południowego akwenu to nie daleko (jakby nie patrzeć) nad Narew Do Kurowa i zwiedzić Polską amazonkę z wysokości kajaka !! Też super także przyrodniczo! (nie wymagające!!)
Chyba źle mnie zrozumieliście Nie o to chodzi że chcę robić wycieczkę dla całej rodziny,tylko ja chcę sobie pojechac i coś zobaczyć a oni (3 osoby) ze mną przy okazji ,tak sobie policzyłem że do Goniądza mam bliżej niż na Ławki,więc może pojechać najpierw tam,a potem wrócić inna drogą i zajrzeć też na Ławki.I chyba to bedzie najlepsze wyjście
Kamil, hmm.... no ja robiłem podobnie, a spotkanie z Łosiami na Czerwonym dalej wspominają no to rób jak uważasz, tam wszędzie jest pięknie więc bez obaw - spotkasz na pewno COŚ
mam pytanie do stałych bywalców tamtych okolic: GDZIE Z POCZĄTKIEM LIPCA NAD BIEBRZE?
co, gdzie mozecie zaproponowac komus kto wybiera sie tam pierwszy raz, w dodatku sam na 3, 4 dni...
z gory dzieki
_________________ Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta
To nie jest najlepszy okres na ptaki nad Biebrzą (jak i w ogóle lato nie może się równać ptasio z wiosną czy jesiennymi przelotami).. No ale można sobie z mapą zwiedzić przy "pierwszym podejściu" wszystkie miejsca, by mieć to już w głowie na następną wiosnę.
Wizna, Grądy-Woniecko, Zajki, Bagno Ławki (kladka od Carskiej Drogi), Grobla Honczarowska, Barwik, Goniądz okolice mostu i wieży obs., łąki nadbiebrzańskie w okol. Dolistowa, kładka od przelotówki w Osowcu, grobla ku Biebrzy w Mścichach, Brzostowo .. to tak z głowy.
Pozdrr
_________________ Irlandia to Polska nad Atlantykiem, Polska to Eire nad Bałtykiem -:}
A ja za tydzień jadę nad Biebrzę z.... wycieczką szkolną Będziemy zwiedzać chyba okolice Osowca i siedzibę Parku.Pani mówiła ,że będzie kilometr łażenia po bagnach Ciekawe,czy uda mi się zobaczyć coś ciekawego.
To nie jest najlepszy okres na ptaki nad Biebrzą (jak i w ogóle lato nie może się równać ptasio z wiosną czy jesiennymi przelotami).. No ale można sobie z mapą zwiedzić przy "pierwszym podejściu" wszystkie miejsca, by mieć to już w głowie na następną wiosnę.
dokladnie takie jest zamierzenie.
mam 2 tyg. urlopu ktory spedzam w rodzinnych stronach w okolicach De blina w mazowieckim, ale planuje kilkudniowy wypad nad Biebrze zrobic wstepne rozeznanie, na typowo ptasi okres jesieni czy wiosny.
_________________ Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum