FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jedziemy PoBiebrzyć?
Autor Wiadomość
Diafora 
moderator

Wysłany: 2008-05-10, 19:28   

Dzięki Joanno, muszę nadrabiać kompozycją, bo jeszcze nie umiem swoim aparatem zdjęć robić :oops: Poza tym, żadna to sztuka, ładnie tam to i zdjęcia ładne :]

Nie wiem ile grup było, tam gdzie mieszkałam naliczyłam jakieś 11 osób? Była jeszcze Kami mieszkająca gdzie indziej i spotkani Arni z Anią, no i jacyś nieptasiarze. W sumie sporo ludu było ;)

Pogoda zaś raz była a raz nie była, jak to pogoda :P Czasem było bajkowo i puszyste baranki chmurek na błękitnym niebie, a czasem barowo i ściana deszczu albo opady długodystansowo-długoterminowe .

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2008-05-15, 15:17   

Witajcie!

Dziękuję za jak zwykle udane Biebrzenie i za smsy z informacjami o ptakach :) SSI działał wyśmienicie. Mogłam się napatrzeć na berniklę rdzawoszyją. Mimo zmiennej pogody i przeziebienia, które mnie położyło na cały dzień ten weekend był wyjątkowo udany. Na Grądach Woniecko widzielismy młodego błotniaka stepowego. Zamieszczam kilka zdjęć prezentujących osobliwości Biebrzańskie.

Pozdrawiam,

Biebrza1.jpg
Kaczka dziwaczka
Plik ściągnięto 306 raz(y) 36.2 KB

Biebrza4.jpg
Moda Biebrzańska
Plik ściągnięto 15 raz(y) 132.09 KB

Biebrza2.jpg
Bocian za kratkami (Grądy Woniecko oczywiście k. więzienia)
Plik ściągnięto 8 raz(y) 119.31 KB

Biebrza3.jpg
Podróżniczek
Plik ściągnięto 11 raz(y) 130.44 KB

Biebrza.jpg
Tak zwany bliski łoś.
Plik ściągnięto 22 raz(y) 103.07 KB

.

[Ptasi Azyl] [STOP] [Galeria zdjęć] [Galeria rysunków] [Niecodziennik]

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-05-15, 21:42   

Ja planuję w tym roku wybrać się do BPN,w związku z tym mam pytanie:Jakie miejce polecacie :?: tylko takie żeby się nie nachodzić a coś zobaczyć ;) Wiecie,wyjazd będzie z całą rodziną,więc nie ma mowy o żadnym łażeniu po błocie,najlepiej żeby w tym miejscu była jakaś ciekawa kładka, ścieżka przyrodnicza,no i żeby było ona możliwie jak najbliżej Kolna.Myślę żeby wybrac się na Bagno Ławki.A Wy co polecacie :?:

Dodano:
Dopiero teraz przypomniało mi się że istnieje taki temat :roll: ,więc Moderatorzy mogą przenieść mój post tam,jeśli uznają to za konieczne ;)

Diafora 
moderator

Wysłany: 2008-05-16, 06:20   

Polecam posadzić rodzinę na kanapie włączyć film z Davdiem Attenborough i otworzyć szeroko okna :]

Rodzinę trzeba przecząłgąć,a stanie się lepsza :) na Białe Grądy z nimi. Błota nie ma tylko droga zalana, ale wystarczy zdjąć buty zadrzeć nogawki i cieszyć się, że ma się twardo pod stopami, a woda nie sięga do pasa :tup:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-05-16, 08:45   

Diafora napisał/a:
Polecam posadzić rodzinę na kanapie włączyć film z Davdiem Attenborough i otworzyć szeroko okna
Taaaa :P
Diafora napisał/a:
Błota nie ma tylko droga zalana, ale wystarczy zdjąć buty zadrzeć nogawki i cieszyć się, że ma się twardo pod stopami, a woda nie sięga do pasa
Odpada :D

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-05-16, 09:06   

Kamil, wez ich na Grzedy, ale tak by sie przeszli przed wschodem, na wschod slonca ;) sucho, pieknie, dziko, latwo. duza szansa spotkania losi, wilkow i innych fajnych ;) dojechac mozna do lesniczowki w grzedach ;) b

Przewodnik Beskidzki

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-05-16, 09:55   

a jeszcze tak sobie domyśliłem że z południowego akwenu to nie daleko (jakby nie patrzeć) nad Narew ;) Do Kurowa i zwiedzić Polską amazonkę z wysokości kajaka !! :D Też super także przyrodniczo! :) (nie wymagające!!)

Przewodnik Beskidzki

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-05-16, 15:46   

Pełek napisał/a:
Kamil, wez ich
Chyba źle mnie zrozumieliście :-D Nie o to chodzi że chcę robić wycieczkę dla całej rodziny,tylko ja chcę sobie pojechac i coś zobaczyć a oni (3 osoby) ze mną przy okazji :] ,tak sobie policzyłem że do Goniądza mam bliżej niż na Ławki,więc może pojechać najpierw tam,a potem wrócić inna drogą i zajrzeć też na Ławki.I chyba to bedzie najlepsze wyjście :]

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2008-05-16, 16:16   

Kamil, hmm.... no ja robiłem podobnie, a spotkanie z Łosiami na Czerwonym dalej wspominają ;) :) no to rób jak uważasz, tam wszędzie jest pięknie więc bez obaw - spotkasz na pewno COŚ ;)

Przewodnik Beskidzki

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-05-16, 16:59   

Pełek napisał/a:
a spotkanie z Łosiami na Czerwonym dalej wspominają
Może i na Czerwone skoczymy,zobaczy się :) Ale najwięcej od kierowcy zależy ;)

voytus81 

Wysłany: 2008-06-10, 10:41   

mam pytanie do stałych bywalców tamtych okolic: GDZIE Z POCZĄTKIEM LIPCA NAD BIEBRZE?
co, gdzie mozecie zaproponowac komus kto wybiera sie tam pierwszy raz, w dodatku sam na 3, 4 dni...
z gory dzieki

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2008-06-10, 11:00   

To nie jest najlepszy okres na ptaki nad Biebrzą (jak i w ogóle lato nie może się równać ptasio z wiosną czy jesiennymi przelotami).. No ale można sobie z mapą zwiedzić przy "pierwszym podejściu" wszystkie miejsca, by mieć to już w głowie na następną wiosnę.

Wizna, Grądy-Woniecko, Zajki, Bagno Ławki (kladka od Carskiej Drogi), Grobla Honczarowska, Barwik, Goniądz okolice mostu i wieży obs., łąki nadbiebrzańskie w okol. Dolistowa, kładka od przelotówki w Osowcu, grobla ku Biebrzy w Mścichach, Brzostowo .. to tak z głowy.

Pozdrr

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2008-06-10, 11:03   

A ja za tydzień jadę nad Biebrzę :-D z.... wycieczką szkolną :] Będziemy zwiedzać chyba okolice Osowca i siedzibę Parku.Pani mówiła ,że będzie kilometr łażenia po bagnach :tup: ;) Ciekawe,czy uda mi się zobaczyć coś ciekawego.

voytus81 

Wysłany: 2008-06-10, 12:01   

Kejbii napisał/a:
To nie jest najlepszy okres na ptaki nad Biebrzą (jak i w ogóle lato nie może się równać ptasio z wiosną czy jesiennymi przelotami).. No ale można sobie z mapą zwiedzić przy "pierwszym podejściu" wszystkie miejsca, by mieć to już w głowie na następną wiosnę.

dokladnie takie jest zamierzenie.
mam 2 tyg. urlopu ktory spedzam w rodzinnych stronach w okolicach De blina w mazowieckim, ale planuje kilkudniowy wypad nad Biebrze zrobic wstepne rozeznanie, na typowo ptasi okres jesieni czy wiosny.

Mrówek 
Uwaga Blondynka

Wysłany: 2008-06-10, 20:42   

Kamilu wycieczka szkolna to ogólnie nie najlepszy pomysł na obserwowanie, bo wszystko wypłoszą.

A ja bym pojechała nad Biebrzę nawet sama we wrześniu tylko jak to mamie powiedzieć :) :) ?

"Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy"

Odpowiedz do tematu