II obóz nad Biebrz? |
Autor |
Wiadomość |
anna

|
Wysłany: 2005-05-31, 21:03
|
|
|
Echch urońcie łzę za tych co nie mogli |
_________________ Anka |
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2005-06-01, 08:38
|
|
|
Dorzucę jeszcze kilka fotek ze cieżki edukacujnej w Osowcu
[ Dodano: 2005-06-01, 11:49 ]
Z mostu w Goniądzu widzieliśmy scenkę jak dwaj kajakarze wpłyneli w kolonię lęgową rybitw. Wydawało nam się, że to dzieciaki pędzone ciekawocią niepokoją ptaki. Wpłyneli w środek koloni robili zdjęcia i obserwowali na stojąco z kajaka. Odpłyneli po kiku minutach. Wielkich szkód nie zrobili i KB który już dzwonił do Dyrekcji Parku z prośbą o interwencję odpucił im i nie cigał. Oj, upiekło się chłopakom. Teraz po obejrzeniu fotek zauważyłem, że jeden z nich miał ładną kolekcję obrączek na pasku od lornetki. Czyli to pewnie jaki blacharz - łowca obrączek?
Czy kto z forum się rozpoznaje i bije się w piersi?
[ Dodano: 2005-06-01, 12:12 ]
Wanted!
gniazdo_remiza.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5041 raz(y) 63,94 KB |
b2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5042 raz(y) 75,91 KB |
b1.jpg Bociany upodobały sobie siedzieć na drzewach lub słupach nad torami kolejowymi |
 |
Plik ściągnięto 5043 raz(y) 98 KB |
błotniaki.jpg Z wieży widokowej można było podziwiać parę błotniaków. Tony nakręcił chyba ciekawy filmik z udziałem ganiających się samców. |
 |
Plik ściągnięto 5042 raz(y) 62,16 KB |
kolekcjoner_obrączek.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5031 raz(y) 61,7 KB |
kolekcjoner_obrączek1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5031 raz(y) 90,66 KB |
Wanted!.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5029 raz(y) 25,91 KB |
|
|
|
|
 |
Tony
Ordo Praedicatorum

|
Wysłany: 2005-06-01, 12:38
|
|
|
Moje filmiki postaramn się gdzies umiecic, ale niestety na zadnym z nich nie ma ganiaj?cych się błotniaków ( na jednym jest fruwaj?cy stawowy wygladaj?cy jak czarna migaj?ca kropka).
Co do wietnego opowiadania Alceda - te dwie gęgawy widzielimy w okolicach Osowca. |
|
|
|
 |
Alcedo
Piotr Guzik

|
Wysłany: 2005-06-01, 13:21
|
|
|
Amikosik za fotke "Wanted'a" .
Ale rzeczywicie... moment jak sie wszystkie rybitwy i mewy wzbiły w powietrze powodował we mnie dwojakie uczucia:
1 radoć - ile ptaków się tam gnieĽdzi i ten widok masy ptaków w powietrzu - zapierało dech w piersi
2 cholera brała - co za gocie niepokoiły tak? iloć ptaków na gniazdach |
_________________ Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill |
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2005-06-20, 09:35
|
|
|
Muszę przyznać, że mój pomysł z listem gończym WANTED przyniósł bardzo szybk? odpowiedĽ. Już po 2 tygodniach dostałem list od sfotografowanego winowajcy który bił się w piersi i przepraszał.
Zdjęcie chyba trafiło do jego znajomych i podesłami mu link rozpoznaj?c go na zdjęciu.
Mylę że było to bardziej bolesne niż mandat wystawiony przez parkowych.
Na szczęcie wielkich strat nie zrobił. Widz?c takie sceny przypomina mi się wypowiedĽ Adama Wajraka który przyznał się, że kiedy jak był mniej dowiadczony, ogl?daj?c żurawie podszedł za blisko kolonii lęgowej i wypłoszył dorosłe żurawie. Kruki tylko na to czekały i zajeły się gniazdami bez opieki.... |
|
|
|
 |
Wychuchol

|
Wysłany: 2005-06-20, 10:04
|
|
|
WypowiedĽ Wajraka dotyczyła kolonii czapli siwych, nie słyszałem jeszcze o koloniach żurawi
PS A co winowajca miał do powiedzenia o swojej kolekcji obr?czek ? |
|
|
|
 |
Kamikazi

|
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2005-06-20, 14:53
|
|
|
Wychuchol napisał/a: | WypowiedĽ Wajraka dotyczyła kolonii czapli siwych, nie słyszałem jeszcze o koloniach żurawi
PS A co winowajca miał do powiedzenia o swojej kolekcji obr?czek ? |
Faktycznie pomyliłem czaple z żurawiami.
Co do obr?czek to On jest obr?czkarzem i st?d ta kolekcja na lornetce. |
|
|
|
 |
Alcedo
Piotr Guzik

|
Wysłany: 2005-06-20, 15:40
|
|
|
Moze by sie ów obr?czkarz zarejestrował na Forum? Amikosik napisz mu w mejlu propozycje
Chociaż... czy po takiej akcji będzie chciał sie rejestrować |
_________________ Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill |
|
|
|
 |
Corvus
moderator Paweł Niski

|
Wysłany: 2005-06-20, 15:52
|
|
|
amikosik napisał/a: | Co do obr?czek to On jest obr?czkarzem i st?d ta kolekcja na lornetce. |
nie problem tak? kolekcję zdobyć nad morzem. wystarczy poznać jakiego rybaka. rybacy ci?gaj? takie obr?czki z martwych ptaków które topi? się w ich sieciach. kolega opowiadał mi jak na niektórych kutrach widział całe słoiki takich plastikowych kolorowych obr?czek. |
_________________ Paweł Niski
bynajmniej nie wody pragnie.... ten, co zanurza sie w bagnie.
 |
|
|
|
 |
Kejbii
Kejbii

|
Wysłany: 2005-06-20, 15:57
|
|
|
To gociu jest czy nie jest obr?czkarzem ?
Bo jak jest to jego akcja byłaby dla obr?czkarzy reklam?..hmmm .
[oczywicie skoro dokonał ekspiacji to wybaczamy mu ten konkretny incydent ] |
_________________ https://www.facebook.com/...i/photos_albums
Kazik - Piosenka Milipantów
http://www.youtube.com/watch?v=fHp1NviVGZs
Nauka jest metodą badania świata, a nie raz na zawsze ustaloną wizją świata, więc nie ma gwarancji, że uprawomocni oświeceniowe ideały ludzkiej racjonalności - John Gray, London School of Economics |
|
|
|
 |
amikosik

|
Wysłany: 2005-06-20, 18:19
|
|
|
Chłopak owiadczył, że jest obr?czkarzem. Jest też zarejestrowany na forum ale ma 0 postów. Może się rozkręci? Na razie nie będę wytykał go palcem. Mylę, że już mu się dostało.
Jak s?dzę, w przypadku akcji obr?czkowania rybitw pewnie i tak odbywa się to przez wejcie w kolonię lęgow? i zakładanie blach na nielotnych pisklakach. Tutaj powinien się przyznać jaki obr?czkarz, jak to się odbywa. Czy tylko łapie się w sieci dorosłe, a lęgów się nie rusza? |
|
|
|
 |
|