Oczywicie do jeziora a nawet nad brzeg wchodzić nie możemy z wyj?tkiem 2-3 miejsc widokowych, ale za to bardzo dobrych. Poza tym niedaleko (paręnacie minut samochodem) s? wietne miejsca do k?pieli. Marfu będzie mógł oznaczyć te nietoperze ze strychu bo chyba nikt tego jeszcze nie zrobił. Jeli bym miał opisać atrakcje to s? to wynikaj? z faktu, że w promieniu kilometra jest duży las, ł?ka, bagno i jezioro, tylko pustyni brakuje. Mieszkalibymy w budynku po dawnym gospodarstwie pruski otoczonym licznym zdziczałym ogrodem.
Ssaki: nietoperze (nie pytajcie jakie), jenoty, norki amerykańskie i wszelkie inne łasicowate, jelenie, mnóstwo licznych kozłów
Ptaki: spora kolonia żurawi w Czerwonym Bagnie, błotniaki stawowe, kilka gniazd bielików w zasięgu paru kilometrów, doć często orlik krzykliwy i rybołów, mnóstwo dzierzb, kowaliki, czaple białe i pewnie mnóstwo innych rzadkich, które dopiero uczę się rozpoznawać.
Owady: tygrzyki, zawisaki (wyj?tkowo liczne)
Płazy: możliwoć obejrzenia dużej iloci traszek w akwariach - administratorzy obiektu zajmuj? się badaniami włanie na nich.
Wrzuciłem mapkę gdzie indziej, powinna się wywietlić. Jeżeli okaże się, że wiele osób powie, że to za daleko to możemy to zrobić gdzie w centrum kraju, okolice Bolimowa na przykład, ja się nie upieram.
Zadam pytanie podchwytliwe:
A s? jakie inne tereny z Polsce gdzie warto byłoby przyjechać? bo jako nikt nic innego nie proponuje wł?cznie ze mn? zreszt?
o którym nie wiedzieć że jest rezerwatem Biosfery to wstyd
Jestem bezwstydna
Moze byc i Lukajno jesli ktos mnie podwiezie
A jak w koncu te terminy? Stanelo na 1-3 maja?
Przypomnialo mi sie ze babcia ma wtedy urodziny wiec tak niezbyt...
Jezioro Łuknajno - rez. faunistyczny, pow. 709,97 ha; chroni jedn? z największych ostoi łabędzia niemego w Polsce. Od wiosny do jesieni stale przebywa tu kilkaset łabędzi (do 2500). Można tu obserwować ponad 175 gatunków ptaków, z których 95 gniazduje. W 1977 r. zostało uznane przez UNESCO za rezerwat biosfery (MaB), a w 1978 r. wpisano jezioro na listę międzynarodowych rezerwatów Konwencji RAMSAR.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum