FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Do pracy Zagłębiacy i Ślązacy!
Autor Wiadomość
Tukej 

Wysłany: 2008-09-24, 13:02   

Cześć,
ja niestety odpadam choć bardzo bym chciał pomóc :/

Pawelele 

Wysłany: 2008-09-24, 19:11   

Spoko - ja się też zagalopowałem, a w tą niedzielę też raczej nie dam rady.... :/

lagopus 

Wysłany: 2008-09-24, 19:14   

Pawelele napisał/a:
Czy wg Was jakiś pakiet 5-litrowych butelek jest w stanie zdać egzamin???

i co? zdały? :D
sorki że takie stare śmieci odgrzebuję ale właśnie w przyszłym roku chcemy wodować podobną machinę i chciałbym wiedzieć czy 5 litrowe butelki po mineralnej zdadzą egzamin :)
pozdro

Pawelele 

Wysłany: 2008-09-24, 19:37   

lagopus napisał/a:
i co? zdały?

Niestety jak to często ze mną bywa nie doszło nawet do jakichkolwiek prób... nie mogę więc nic na ten temat powiedzieć... Jakoś nam z działaniami na rzecz Chlidonias nie idzie - teraz na celowniku Sterna, ale tu to jedynie łopata i młot wystarczy ;)

Pawelele 

Wysłany: 2008-09-26, 21:25   

Hej! Jeśli w poniedziałek będzie pogoda to na 90% będzie akcja na KW z umacnianiem wysepki.

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-01, 08:00   

No i się odbyła owa akcja. Do boju ruszył duet w składzie Tomek Święciak i ja. Roboty tam jest od groma, żeby solidnie umocnić tą coraz mniejszą wysepkę... niemniej co zrobiliśmy:
- wyciachaliśmy trzcinę i trawę które wyrosły zbyt mocno i wiosną nie pozwoliłyby na założenie gniazd; a tak po zimie będzie idealna niska, w dodatku korzenie umocnią wysepkę
- dostępnym materiałem umocniliśmy tak jak to było możliwe skraj S wysepki i przewężenie na jej środku.
Czy to zda egzamin? Zobaczymy wiosną... wiadomo jedno, że jeśli chcemy "mieć" tam rybitwy trzeba będzie się tam jeszcze sporo napracować :idea:

lagopus 

Wysłany: 2008-10-01, 10:34   

Pawelele napisał/a:
tą coraz mniejszą wysepkę...

a co się z nią dzieje, że coraz mniejsza się staje?

Pawelele napisał/a:
wyciachaliśmy trzcinę i trawę które wyrosły zbyt mocno i wiosną nie pozwoliłyby na założenie gniazd; a tak po zimie będzie idealna niska,

w takim razie może lepiej byłoby po tym ścięciu nawieźć tam trochę (w zależności od możliwości) żwiru, piasku lub małych kamieni, coby zagłuszyć trzcinę i zrobić idealne podłoże pod rybitwy rzeczne, białoczelne i sieweczki...? :tup:

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-01, 19:39   

lagopus napisał/a:
a co się z nią dzieje, że coraz mniejsza się staje?

Wodą ją rozmywa... to ledwo wystający szczyt takiego niewielkiego garbu... jeśli woda podnosi się o 20cm to wyspa znika.
lagopus napisał/a:
w takim razie może lepiej byłoby po tym ścięciu nawieźć tam trochę (w zależności od możliwości) żwiru, piasku lub małych kamieni, coby zagłuszyć trzcinę i zrobić idealne podłoże pod rybitwy rzeczne, białoczelne i sieweczki...?

No to byłoby duże przedsięwzięcie - należałoby pontonem tam to dowozić, a takich kursów pewnie kilkadziesiąt by trzeba zrobić. Myślę, że doraźnie poprzestaniemy na umacnianiu i zobaczymy co z tym dalej będzie.

lagopus 

Wysłany: 2008-10-01, 19:44   

Pawelele napisał/a:
No to byłoby duże przedsięwzięcie - należałoby pontonem tam to dowozić, a takich kursów pewnie kilkadziesiąt by trzeba zrobić.

to jest właśnie to, kwestia poświęcenia, ale jak człowiekowi zależy ;) pamiętam transport trzciny i platform w tym roku... ciężka robota, ale opłaciła się :) zresztą można by zacząć od jakiegoś niewielkiego fragmentu, na wiosnę dowieźć raz tyle i powtarzać zabieg dwa razy do roku. i zanim sie obejrzycie w czasie a wyspa będzie idealna dla rybitw :tup:

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-01, 20:16   

Ona jest nadal idealna jeśli chodzi o podłoże - 80 par lęgowych mówi samo za siebie. Teraz się tylko o to rozchodzi, żeby nie zarosła za bardzo i żeby ją nie rozmyło...

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2008-10-28, 20:40   

Pawelele napisał/a:
Sezon się kończy, ale wypadałoby podjąć jeszcze pare działań. Po ostatnim spacerze od Piekła do zatoki się podłamałem - full śmieci... gdzieś w okolicach października jak już się mniej ludu będzie kręciło można zrobić pospolite ruszenie i pozbierać to badziewie. Może ktoś ma pomysł jak jeszcze kogoś zwerbować??

Panowie, co robimy odnośnie tego pomysłu??

Pawelele 

Wysłany: 2008-10-30, 12:23   

Hmmm wstępnie się zastanawiałem nad najbliższym weekendem ale to jednak okolice Wszystkich Świętych i wiadomo jak to jest... wyjazdy to tu, to tam. Myślę więc, że lepiej byłoby spróbować się zebrać na weekend 8-9.XI :idea:

What say you? ;)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-10-30, 22:38   

dzis plecak smieci mniej ;)

Pawelele 

Wysłany: 2008-11-02, 13:19   

Będę jakoś w tygodniu na zatoce to coś tam też uszczknę, ale na większą skalę proponuję powiedzmy w sobotę (8.XI) :idea:

Tukej 

Wysłany: 2008-11-07, 10:53   

Cześć,
Ja co prawda nie dołączę do Was w weekend ale za to sam coś tam u siebie zorganizuję i posprzątam. Dam znać co i jak mi tam wyjdzie

Pozdro ;)

Odpowiedz do tematu