Kurcze, panowie co tu dużo mówić, dałem ciała (na d. ), chyba za późno chodzę spać, sen mnie zmógł dla Was za dzisiejszą akcje
Jakby co to spróbuję się załapać na kolejną odsłone...
PS. Łukasz, świetna realcja z Siekierezady, tytuł barda Zagłębia w pełni zasłużony
wklejam tu, bo to Wasz rejon, byc może juz wiecie:
Cytat:
Les³aw Kostkiewicz do ptaki
pokaż szczegóły 17:59 (2 godzin temu)
Zwracam sie z apelem do wszystkich w sprawie zimowiska Uszatek w Nieboczowach.
W dniu dzisieszym otrzymałem informacje od gospodarzy, na ktorych terenie znajduje sie zimowisko uszatek, ze grupa młodych osob, podajaca sie za ornitologow robiacych badania, od wczesnych godzin rannych "liczyła" ptaki, a nastepnie starała sie na sile " wykonac" zdjecia wchodzac na drzewa. Zapowiedzela takze ze przymierza sie lapania ptakow i do obraczkowania. Mysle ze to jakas grupa samozwanczych obraczkarzy lub amatorow "wypchanych ptakow" . Apeluje do wszystkich ornitologow z okolicy o zwrocenie szczegolnej uwagi na to miejsce i na zachowanie przyjezdnych osob. Ptaki, byly po tym "koncercie", jaki dala ta grupa, na tyle wystraszone ze uciekly z noclegowiska i z ponad 30 ptakow, ktore sa na miejscu pozostaly dwa bardzo sploszone osobniki.
Jak tak dalej pojdzie to "koledzy" przegonia wszystkie. Prosze wszystkich ornitologow z okolicy o pomoc i okresowa kontrole tego miejsca. Szczegolnie czlonkow i sympatykow GKO z Bytomia mieszkajacych w tamtej okolicy.
Przepraszam za ewentyualne bledy w tekscie ale emocje biora gore ....
Pozdrawiam Leszek Kostkiewicz
Leon )
I jakoś do tej pory nie mogłem się zebrać na prawdziwe śmieciobranie, choć pisałem, że coś uczynię w tym kierunku. A zima zaskoczyła i chyba nici. Chyba, że jutro coś wykopię spod śniegu.
pulstilla1214 - foty świetne ino szkoda, że będąc na jachcie się tak gapię w obiektyw ciągle
"Paweł from Piekary w roli Kolarskich Brygad Siekierowo-Pościgowych" - czuję się zaszczycony
Zima tuż tuż - trzeba rozparcelować jakoś teren Zagłębia na potrzeby styczniowego zimowego liczenia Do zrobienia jest kilkadziesiąt km rzek i ponad 1500ha zbiorników.
- zb.p3, p2, p1, KW, Przecyce, Sulików, Rogoźnik - najlepiej byłoby zrobić to jednego dnia, tak aby uniknąć ewentualnych przemieszczeń ptaków między zbiornikami (wypada też w tym samym kontekście dogadać się z Tomkiem, które pewnie będzie czesał Poraj); wszystko wyklaruje się dopiero tuż przed liczeniem bo może się okazać, że jednak zbiorniki pozamarzają i wtedy policzenie wszystkich jednego dnia to będzie bułka z masłem.. jeśli nie zamarzną no to będzie co liczyć...
- Bobrek - marzy mi się taki układ w którym to część osób tego samego dnia zacznie czesać rozlewiska, na których jest najwięcej roboty (wabienia), a druga grupa (ja już się deklaruje) ruszy ze Strzemieszyc Rakówką, aż na Bobrek gdzie spotka się na rozlewiskach z pierwszą grupą. Dalej wedle uznania komu będzie mało przejdzie się aż do ujścia Bobrka do Białej Przemszy, a tejże do Czarnej.
- Czarna Przemsza - od Przeczyc do Sosnowca - na 2 dni (w Sosnowcu pewnie jak co roku Adam obstawia)
- Biała Przemsza - olewamy - jak pokazał rok poprzedni ptaków tam na 12km było 30, a i tak większość na odcinku ujście Bobrka-ujście do Czarnej Przemszy, do tego teren trudny, daleko.... szkoda zdrowia
- Maczki-Bór, Kanał Główny - to już z samochodem się uzupełni jednego dnia
- Pogoria i osadniki Huty Bankowej
Oczywiście wam pomogę , najbardziej pasuje mi czesanie zbiorników (p3 ,Kw )
ale jakimś (ś)ciekiem nie pogradze
a u siebie zrobie:
park suble, stawy na Czółowie , Paprocany
A na kiedy przewidziane jest to liczonko ???
Bo ja planuję w sylwestra zrobić objazdówkę ... co WY na to - odpoczywacie przed baletami, czy piszecie się na mrożenie pupy ...
A na kiedy przewidziane jest to liczonko ???
Bo ja planuję w sylwestra zrobić objazdówkę ... co WY na to - odpoczywacie przed baletami, czy piszecie się na mrożenie pupy ...
Ja się chętnie piszę tylko jakie tereny wchodza w gre?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum