Dołączę jeszcze trzy zdjecia- złotokos duży, kruk srokaty, jeden z pierwszych ptaków którego zobaczylismy po przylocie, oraz perlica, która znana jest u nas z wiejskich podwórek a w Parku Nikolo Koba należy do pospolitszych ptaków.
Dawno już tutaj nie zaglądałem, ale czasu ostatnio jakoś niewiele...
Andrzeju, Tadku, Tomku - bardzo fajne zdjęcia
Ja dzisiaj dorzucam trzy gatunki z rodzaju Tockus.
Pozdrawiam serdecznie,
Andrzej
Po długiej przerwie na specjalne życzenie wrzucam znów kilka fotek.
Dziś moje najnowsze odkrycie. Będąc w Gambii widzielismy dwa gatunki ptaków zwanych muchodławkami - m. wspaniałą (Terpsiphone viridis) i m. rdzawą (T. rufiventer). Udało się zrobic kilka fotek tym ptakom. Do dziś byłem przekonany że na fotkach mam jedynie muchodławkę wspaniałą (ze wzgledu na białe pola na skrzydłach), jednak po powtórnej analizie zdęć nasuwają się następujące wnioski:
1) ptak z moich zdjęć to jakiś podgatunek m. wspaniałej z rudym brzuchem, którego nie znam i nie ma go w książce Birds of the Gambia and Senegal (w książce tej cechą gatunku jest ciemny brzuch i białe pióra skrzydeł);
2) ptak z moich fotek to hybryda przejawiająca cechy obu gatunków, czyli rudy brzuch m. rdzawej i białe pole na skrzydłach charakterystyczne dla m. wspaniałej.
Ja obstaje przy rozwiązaniu nr. 2 czyli hybrydzie. A co wy na to?
Może macie zdjęcia muchodławek wyglądających inaczej to wrzucajcie.
Pzdr
P
Była jeszcze muchodławka błękitna w Niokolo-Koba.
A ta na fotkach to rzeczywiście hybryda. Mam gdzieś fotkę m.rdzawej to podeślę.
Na www.birdwatching.pl dwie części relacji z wyprawy do Senegambii.
Hm sprawa raczej da sie wyjasnic bez hybrydyzacji. Ptak z rdzawym brzuchem i bialym na skrzydlach to podgatunek m. rdzawej Terpsiphone rufiventer rufiventer na rysunku oznaczony jako 2a - zyje w Senegambii. Ptak 1a to Terpsiphone viridis.
pkunysz
aaa dodam ze odkrylem najlepsza ksiazke na Gambie okladka w zalaczeniu i strona z ksiazki tej o mucholowkach.
Piotr G. napisał/a:
Po długiej przerwie na specjalne życzenie wrzucam znów kilka fotek.
Dziś moje najnowsze odkrycie. Będąc w Gambii widzielismy dwa gatunki ptaków zwanych muchodławkami - m. wspaniałą (Terpsiphone viridis) i m. rdzawą (T. rufiventer). Udało się zrobic kilka fotek tym ptakom. Do dziś byłem przekonany że na fotkach mam jedynie muchodławkę wspaniałą (ze wzgledu na białe pola na skrzydłach), jednak po powtórnej analizie zdęć nasuwają się następujące wnioski:
1) ptak z moich zdjęć to jakiś podgatunek m. wspaniałej z rudym brzuchem, którego nie znam i nie ma go w książce Birds of the Gambia and Senegal (w książce tej cechą gatunku jest ciemny brzuch i białe pióra skrzydeł);
2) ptak z moich fotek to hybryda przejawiająca cechy obu gatunków, czyli rudy brzuch m. rdzawej i białe pole na skrzydłach charakterystyczne dla m. wspaniałej.
Ja obstaje przy rozwiązaniu nr. 2 czyli hybrydzie. A co wy na to?
Może macie zdjęcia muchodławek wyglądających inaczej to wrzucajcie.
Pzdr
P
much.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 29,16 KB
nik.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 21,47 KB
Ostatnio zmieniony przez pkunysz 2009-04-18, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Fajna relacja szczegolnie zdjecie przedostatnie. A lada dzien ukaza sie juz gotowe PTAKI POLSKI z relacja z Gambii i zdjeciami Piotra Jonczyka.
pkunysz
ArturBujanowicz napisał/a:
Była jeszcze muchodławka błękitna w Niokolo-Koba.
A ta na fotkach to rzeczywiście hybryda. Mam gdzieś fotkę m.rdzawej to podeślę.
Na www.birdwatching.pl dwie części relacji z wyprawy do Senegambii.
Tak za bardzo to nie jestem przekonany.
Jedna fotka wykonana była w Abuko ( Gambia), druga w Sementi (Senegal).
I ta nibysamiczka ma trochę przykrótki ogon i przypomina jak żywo samca z podgatunku nominatywnego rufiventer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum