Hubert, jak nam wyjdzie w przyszłym roku ten wyjazd do Turcji, to kurhannik jest prawie gwarantowany
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Przyznam, że to zastanaiające. Pierwszy ma rózowane nogi, a drugi zdecydowanie szare. Nie wiem, czy silny pomarańczowy kolor na pierwszym zdjęciu wynika z zacienienia, czy rzeczywiście taki był (kowalik skalny jest prawie jednolicie biały na spodzie. Przesyłam zdjęcia na fora dyskusyjne europejskich ptasiarzy - może oni powiedzą coś dokładniej.
A co do czarnomorskiego, to moje gratulacje - bardzo rzadki i piękny ptak, zazdroszczę obserwacji
Zgadzam sie z Tristanem
Hubert, jak nam wyjdzie w przyszłym roku ten wyjazd do Turcji, to kurhannik jest prawie gwarantowany
Gorąco zachecam do wyjazdu do Turcji! Kurhanników było rzeczywiście sporo,
jest to raj dla miłośników dzierzb... były wszędzie ... prawie wszędzie
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiej ilości ptaków! Już nie mówiąc o tym,
że wiele przegapiłam, tylko dlatego że nie dało się robić kilku na raz w jednym czasie!
To był naprawdę udany wyjazd a kraj i ludzie ułatwiają odpoczynek
A pierwotne plany to 3 tygodnie w Turcji ale w górach na Lycian Way.
Zmieniliśmy je na kilka tygodni przed wyjazdem ze względu na moją kontuzję.
Teraz cieszę się ze tak wyszło. Chętnie tam wrócę przy nadarzającej się możliwości.
A jeśli chodzi o czarnomorskiego to przemieszczał się bardzo szybko i wysoko
i cały czas w cieniu. Wiedziałam tylko, że jest to kowalik
Cieszę się, że choć jedno zdjęcie udało sie uzyskać w satysfakcjonującej jakości
no i przez to zindentyfikować dziękuję!
Jeśli chodzi o tego drugiego niby skalnego- to są zdjecia tego samego ptaka
w różnym ujęciu i naświetleniu. Ten z kolei przemieszczał się energicznie
ale przede wszystkim po ziemi. Siedzieliśmy przy potoku na dnie skalnego wąwozu
gdzie Turek zrobił sobie hodowlę pstrąga
vivi
Zdania wśród ornitologów są podzielone - dominuje opinia, że jest to kowalik skalny Sitta neumayer.
Zgadzam sie z Tristanem
Wydaje mi się jednak że to jest jednak kowalik skalny. Zwróciłam na niego uwagę bo wydawał mi się dużo wyższy od tego którego widziałam kilka dni wcześniej.
Nogi ma na 99,9% szare. Załączam jeszcze jedno zdjęcie.
Nie wiem czy to coś pomoże
Tony- małżonek dziękuje za link
vv
u tych kowalików ważne są głowy (czarna kreska przez oko, dziób), więc zdjęcie niestety wiele nowego nie wnosi Myślę, ze mozecie sobie spokojnie przyjąć, że był to skalny. Po raz kolejny moje gratulacje
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum