Witka, zaczynam nowy temat jako, ze bylismy w tym niezwyklym kraju w lutym tego roku...a niebawem wyruszamy znowu....W akcji brala udzial ekipa 10 osobowa w tym ptasiarze: Artur Bujanowicz z zona Gabi i ja. Przemierzylismy polnocna czesc kraju od pustyni Thar na granicy z Pakistanem, po Himalaje w Sikkimie przy granicy butanskiej. Zamieszcze troszke naszych fotek i opisow...a dzialo sie to bedzie sukcestywnie, w ramach wolnego czasu...
INDIE..a ptaki takie, ze az sie słupy wygły, meme....JPG
...zaczynamy od wiewiorki palmowej, ktora byla pierwszym zwierzakiem, ktory obudzil mnie w hotelu w Delhi...przylecielismy pozno w nocy...uslyszalem ja przez okno, ale sporo czasu zajelo ustalenie sprawcy hehehe. Strasznie sprytne, wszedobylskie zwierzatka...
Teraz pora przedstawić dalszą rodzinkę. Rozrabiają jak to małpy, ale trzeba uważać, gdyż mogą dotkliwie pogryżć, albo zakosić lornetke, okulary czy paszport!!! Tydzien temu zginął przez nie prezydent Delhi...poważnie. Kilka razy mnie przyatakowały, całą bandą oczywiscie. Są uważne przez Hindusów za święte, więc nie można ich zbytnio karcić. Nieoceniony do samoobrony jest statyw Manfrotto
Przedstawiamy dwie swiętości, a mianowicie:
długoogonowy kolega to hulman smukluch (Semnopithecus entellus)....śliczna nazwa nieprawdaż, ale bandyta z niego o zębach rotwailera...oraz jego przyjaciel rezus (Macaca mulatta) to ten który sie chce wbić do pokoju /w tym celu specjalne zabezpieczenia/, ale zapomnij zamknąć hehehe....
spać się nie chce więc wrzucę dwa gatunki z rodziny Pycnonotidae czyli bilbile. Są to bilbil białouchy Pyconotus leucotis, oraz bilbil czerwonoplamy P. cafer...osobiście uwazam, iż bardziej adekwatna jest stara nazwa b. krasnorzytny, Zasiegi obu gatunków nie nakładaja się. Tylko w jednym miejscu w Radżastanie wystąpują razem.....
Ile mniej więcej wyniósł cię koszt wyprawy i ile z tego to bilet lotniczy?
no mnie nic, bo bylem przewodnikiem, hehehehe....miesiac tam to wydatek ok 5000 zeta, z czego 3000 to bilet, reszta żarełko, spanko, transport, wstępy...teraz lecę na 3 miechy i liczę, że wydam 8000 zeta max, ale będę dłużej siedział w tych samych miejscach. Wtedy mogę wynegocjować lepsze ceny za pokój.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum