FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
INDIE
Autor Wiadomość
felix 

Wysłany: 2007-12-17, 14:34   

Jurek7 napisał/a:
Ktos moze zrezygnowac z super wakacji, bo go przestraszyli, albo pojechac ze zlymi wiadomosciami (np. zly lek na malarie) i niepotrzebnie popsuc sobie zdrowie.

... nie no jasne, ze nie należy traktować tego wszystkiego za dogmaty heh ehe. Sa tam rozne wypowiedzi na rożnym poziomie, jak to na każdym forum. Mysle jednak, ze zawsze jakas wiedza to jest. A potem można pogadać ze specem, jakim będzie lekarz w porządnej klinice...adresy są tez na stronie, którą podałem wcześniej http://www.malaria.com.pl/ . . Malaria generalnie nie występuje powyzej 2000 metrów, wiec w czasie pory deszczowej w Indiach warto udać sie w Himalaje....teraz trochę fotek z Sikkimu (miedzy Nepalem a Bhutanem) z lutego, co prawda.......na poczatek himalajka dzungla, jak i PKS w stolicy Gangtoku...

dzungla himalajska 3.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 127.1 KB

dzungla himalajska 2 jpg.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 119.89 KB

dzungla himalajska.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 125.3 KB

oks w Gangtoku.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 40.41 KB

Ostatnio zmieniony przez felix 2007-12-17, 14:49, w całości zmieniany 1 raz  

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-12-17, 14:48   

Jurek7 napisał/a:
W Warszawie masz instytut chorob tropikalnych, czy szczepien tropikalnych (znajdziesz latwo, albo Ci dowolny lekarz powie). Idziesz tam, albo dzwonisz, i pytasz sie jakie choroby sa w Peru i na Galapagos i oni Ci mowia, jakie lekarstwo i jakie skutki niepozadane wywoluje. Bylem tam przed kazdym wyjazdem i zawsze byli zdumiewajaco na biezaco, mili i kompetentni.
Jasne że tak trzeba zrobić choć w innych przypadkach zdarzają się odwrotne sytuacje - lekarz szpitalny (jak sam mówi) nie ma zwyczaju czytać ulotek i nie ma pojęcia o powszechnie występujących skutkach ubocznych leku który przepisuje a na specjalistycznym Forum ludzie wiedzą to doskonale ;)
Jurek7 napisał/a:
Inna sprawa, czy nie lepiej ja wyslac na kolonie z kolezankami i zaoszczedzic na bilecie
Eeee to bardziej ryzykowne niż domniemana malaria ;)

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-12-17, 16:26   

felix napisał/a:
szykujemy, na następną zimę poważną wyprawę, typowo na tropienie zwierza
a w który rejon Indii?

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-12-17, 22:37   

Coś nadopiekuńcza jesteś Joanna ;-) .

W sprawie malarii polecam artykuł z Globtrotera 15 (16) 2007 (II).

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

felix 

Wysłany: 2007-12-18, 18:21   

Wężosław napisał/a:
felix napisał/a:
szykujemy, na następną zimę poważną wyprawę, typowo na tropienie zwierza
a w który rejon Indii?

południe...Kerala, Tamil Nadu to luty/marzec 2009.....a kwiecień 2009 Sikkim, kiedy kwitnie około 500 gat storczyków, 35 gatunków rododendronów, samych ptaków 500 gat... a może coś nowego dla nauki. W lutym 2007 widziałem w sikkimskiej dżungli drozda, którego nie znalazłem w żadnym atlasie ptaków Azji wiec wszystko jest możliwe...dwa miesiące wcześniej, w grudniu 2006 w Nepalu znaleziono 3 nowe gatunki.... :res: na dole storczyki w ogrodzie klasztornym w Rumtek... w lutym w dżungli jeszcze nie znalazłem żadnego, kwitnącego ...

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-12-18, 19:10   

felix napisał/a:
południe...Kerala, Tamil Nadu

a te miejsca to zachaczają o Ghaty Zachodnie?

felix napisał/a:
luty/marzec
jakie wtedy są tam temperatury tak mniej więcej?

Coraz bardziej mnie nosi na te Indie, do 2009 to kasa się może uzbiera. W razie czego znalazłoby się dodatkowe miejsce?

felix 

Wysłany: 2007-12-18, 21:40   

Wężosław napisał/a:
felix napisał/a:
południe...Kerala, Tamil Nadu

a te miejsca to zachaczają o Ghaty Zachodnie?
felix napisał/a:
luty/marzec
jakie wtedy są tam temperatury tak mniej więcej?
Coraz bardziej mnie nosi na te Indie, do 2009 to kasa się może uzbiera. W razie czego znalazłoby się dodatkowe miejsce?

tak Ghaty Zachodnie tez, temperatury znośne (25-30), tzn może tak: w tym czasie jest najlepsza pogoda na wizytacje tych miejsc......no to wychodzi, ze zostałeś wyprawowym herpetologiem hehehehe....... fotki storczyków wrzucę w nocy bo teraz mam slaby net :sad:

felix 

Wysłany: 2007-12-18, 21:45   

....

sikkim orchids.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 40.45 KB

Rumtek orchids.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 49 KB

orchid Rumtek.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 29.09 KB

rumtek monks.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 76.26 KB

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2007-12-18, 23:39   

Długo trwa jeden wyjazd? Z tego co się orientuję to około miesiąca, a sam wiesz jak to na uczelniach dobrze widziane są przerwy w ciągu roku... :/ (co nie znaczy, że przestałem ciułać ;-) ).

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

felix 

Wysłany: 2007-12-18, 23:54   

Hubert napisał/a:
Długo trwa jeden wyjazd? Z tego co się orientuję to około miesiąca, a sam wiesz jak to na uczelniach dobrze widziane są przerwy w ciągu roku... :/ (co nie znaczy, że przestałem ciułać ;-) ).

no to sie bierze urlop i jedzie zarabiać do UK (przy okazji szlifujesz English) , a potem resztę tegoż wspaniałego urlopu przeznaczasz na podróże hehehe :oki:
tak miesiąc, na krócej nie ma sensu... :> .......a Tu masz Hubi studentów z klasztoru buddyjskiego i jak widać nie studiują cały czas... jeden nawet jakiś taki podobny do Ciebie hehehehe....niestety tzw cywilizacja wkracza i tam......

Kola mnisi.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 85.09 KB

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-12-19, 09:10   

A figa, właśnie sobie przypomniałem, że w 2009 to ja maturę zdaję :/

felix 

Wysłany: 2007-12-24, 20:16   

...wbiliśmy sie tez wyżej w góry, ale zima była konkretna i warunki niezbyt przychylne. Widzieliśmy przepiękne rzadkie gołębie śnieżne, czarny himalajski podgatunek strzyżyka i kilka innych ptaszków oraz jaki.....Ci Panowie to straż graniczna, gdyż byliśmy zaraz przy Buthanie na wysokości prawie 4000 metrow :res:

sikkim droga na 4000 m.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 111.62 KB

no i Jak.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 73.39 KB

jak sikkim.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 36.29 KB

sikkim frontiers.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 43.83 KB

sikkim larwen.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 90.31 KB

ParusAter 
raniuszkowa

Wysłany: 2007-12-25, 11:13   

Który z tej dwójki to jak?
W jakim miesiącu te fotki robiłeś? Czy śnieg na tej wysokości już mniej niż więcej jest zależny od pory roku? A...i jak organizm (wiem...zależne od organizmu) reaguje na te 4000mn.p.m.?

IrekM 

Wysłany: 2007-12-25, 11:16   

ParusAter napisał/a:
Który z tej dwójki to jak?

A czy felix jest żonaty ? ;)
Jeżeli nie, to problemu nie ma ;)

MOJA OKOLICA

felix 

Wysłany: 2007-12-25, 21:22   

ParusAter napisał/a:
W jakim miesiącu te fotki robiłeś? Czy śnieg na tej wysokości już mniej niż więcej jest zależny od pory roku? A...i jak organizm (wiem...zależne od organizmu) reaguje na te 4000mn.p.m.?

...końcem lutego, a wiec kiedy tam tez jest zima....wjeżdżaliśmy dżipami z 1600 m npm - bo tak usytuowany jest Gangtok, stolica Sikkimu - na prawie 4000 wiec stosunkowo szybko w krótkim czasie....wąskie dróżki, niektórzy mieli pietra i dlatego pewnie sklepik na gorze jest tak zaopatrzony hehehehe.....zależy od organizmu...niektórzy mieli kłopoty...

polecam tekst Olgierda Budrewicza o tym miejscu, z Wprost.....

" Wielu turystów z Indii nie bez emocji zmierza teraz dżipami po niebezpiecznej górskiej drodze nad jezioro Tssongo, gdzie leży śnieg wzbudzający zdumienie przybyszów z Kalkuty i Bombaju. Gremialnie tarzają się oni w tej surrealistycznej dla nich bieli, obrzucają śnieżkami, wrzeszczą jak niespełna rozumu. Niedaleko jeziora przebiega granica z Tybetem, gdzie stoją naprzeciw siebie chińscy i indyjscy żołnierze. W tamtą stronę jadą ciężarówki i wozy pancerne odprowadzane wzrokiem przez wielu handlarzy o spalonych górskim słońcem twarzach, zresztą uchodźców z Tybetu, i kilkudziesięciu turystów. Emocje tych ostatnich studzi lodowaty wiatr i brak tlenu. a także gorączkowa chęć utrzymania się na grzbiecie kosmatej krowy o wielkim porożu, zwanej w tych stronach jakiem (bacznie obserwowanym przez pasterza o nieruchomym, jakby wyjętym z formaliny obliczu). Odpowiednia tablica podaje wysokość tego miejsca: 4200 m n.p.m Inna odradza spacer do granicy. Kolejna zakazuje siusiania do jeziora.

Historia sprowadziła starodawne królestwo do roli wysuniętego posterunku wojskowego na rubieżach wielkiego państwa. Dopóki panuje spokój, dopóty nie zwykłego kraju nie opuszczają turyści, himalaiści, poszukiwacze osobliwości przygód."

a link do całości tekstu o Sikkimie tutaj: http://www.webfabrika.com.pl/tybet/sikkim.htm

draoga sikkim.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 72.62 KB

odsniezanie sikkim.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 96.12 KB

konna sluzba graniczna w Tybecie.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 85.98 KB

bar na 4000 m npm.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 38.01 KB

browar z Lhasy.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 30.2 KB

Odpowiedz do tematu