a to zimorodek krasnodzioby (Halcyon smyrnensis). Co ciekawe, nie jest uzależniony od rybek i poluje głównie na owady. Jest szeroko rozpowszechniony w Indiach. Widywałem je nawet czatujące na drutach przy zatłoczonych ulicach wielkich miast.
..ale i tak najciekawiej jest za pałacem nad rzeka Yamuna, gdzie spotkaliśmy szefa Clubu 300 India, hehehehe....no i razem czesaliśmy ptaszki. Warto tu wspomnieć ,ze w Indiach występuje ponad 1100 gatunków ptaków ...zimuje tam cala masa ptaków z Syberii, wiec można spotkać gatunki znane i u nas jak krwawodzioby czy bataliony oraz bardziej południowe, ale także znane u nas kazarki, warzęchy czy szczudałki....
...ale obserwowaliśmy także i inne egzotyczne siewki jak stwierdzana u nas bardzo rzadko czajka stepowa Vanellus lucurua czy czajka indyjska Hoplopterus indicus....
...ale obserwowaliśmy także i inne egzotyczne siewki jak stwierdzaną u nas bardzo rzadko czajkę stepową Vanellus lucurua czy czajkę indyjską Hoplopterus indicus....
..na węzę było za zimno w miejscach, które wizytowaliśmy jak pustynia Thar czy Himalaje...nad Gangesem też nie spotkałem węzy, ale tam byliśmy raczej w miastach wiec mniejsze szanse.
Mam tu gekona z Kalkuty, nie oznaczałem jeszcze, ale może Ty sie pobawisz...
... Wężosław...przypomniałem sobie hehehehe, że w Radżastanie miałem przecież do czynienia z kobrami indyjskimi ...w sumie tylko raz... spotkałem fakira i ten skubaniec podjechał mi pod twarz z tacką gdzie napinały sie dwa te piękne węże....no przeżycie było, bo nigdy nie masz pewności czy kolo nie jest walnięty....rocznie umiera tam ponad 25 000 ludzi od ukąszenia kobry. Nie mam fotek, ale za to uliczni grajkowie....
...a może trochę kulturowych fotek... Ganges - święta rzeka Hindusów i najświętsze miasto Varanassi... spalanie zwłok i kawałek dalej wielkie pranie....
Zima w Indiach Pn. male gady spia - susza i temperatura rankiem 5-8oC. Mozesz zobaczyc krokodyle, pytona, warany bengalskie, zolwie wodne i tylko bardzo, bardzo nieliczne gekony i weze. Krokodyle caly dzien leza na sloncu i nie lubia wlazic do zimnej wody. Potrzeba bardziej na poludnie - albo w porze deszczowej!
Zima w Indiach Pn. male gady spia - susza i temperatura rankiem 5-8oC.
dokładnie tak... i podobnie jest z owadami. Widziałem jedynie kilka motyli, a tylko jednego udało mi sie sfocic: Ariadne merione z rodziny rusałkowatych , ale teraz atakuje południe i Andamany więc będzie bosko
Kalkuta II 2007.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 52.42 KB
Ostatnio zmieniony przez felix 2007-12-12, 17:09, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum